8 διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε για να καταπολεμήσετε την πέτρα στα νεφρά!

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 8 διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε για να καταπολεμήσετε την πέτρα στα νεφρά!
kidney pain

Οι  πέτρες στα νεφρά ή αλλιώς νεφρολιθίαση αποτελούνται από σκληρά, στερεά απόβλητα που συσσωρεύονται στα νεφρά και σχηματίζουν κρυστάλλους.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι, αλλά περίπου το 80% όλων των πετρών είναι πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Οι λιγότερο συνηθισμένες μορφές περιλαμβάνουν το στρουβίτη, το ουρικό οξύ και την κυστεΐνη.

Ενώ οι μικρότερες πέτρες συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα, οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη σε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος καθώς φεύγουν από το σώμα σας.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας.

Η διέλευση αυτών των λίθων μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνη και, δυστυχώς, τα άτομα που έχουν βιώσει πέτρες στα νεφρά είναι πιο πιθανό να το ξανά πάθουν.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πώς να καταπολεμήσετε την πέτρα στα νεφρά. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας healthline.

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Σε ό, τι αφορά την πρόληψη της πέτρας στα νεφρά, συνιστάται η κατανάλωση πολλών υγρών. Τα υγρά αραιώνουν και αυξάνουν τον όγκο των ουσιών που σχηματίζουν πέτρα στα ούρα, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο πιθανό να κρυσταλλώσουν.

Ποτά όπως καφές, τσάι, μπύρα, κρασί και χυμός πορτοκαλιού έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο νεφρολυθίασης.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πολύ σόδας μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Αυτό ισχύει τόσο για τις γλυκαντικές ζάχαρες όσο και για τις τεχνητά γλυκανμένες σόδες.

Τα αναψυκτικά με γλυκαντική ζάχαρη περιέχουν φρουκτόζη, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει την απέκκριση ασβεστίου, οξαλικού και ουρικού οξέος. Αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες για τον κίνδυνο της πέτρας στα νεφρά.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης με ζάχαρη και τεχνητά γλυκανμένα κόλα με αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φωσφορικό οξύ.

2. Αυξήστε την πρόσληψη κιτρικού οξέος

Το κιτρικό οξύ είναι ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα εσπεριδοειδή. Τα λεμόνια και τα λάιμ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτό το φυτικό συστατικό.

Το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων νεφρού οξαλικού ασβεστίου με δύο τρόπους:

·       Αποτροπή σχηματισμού λίθων: Μπορεί να δεσμευτεί με ασβέστιο στα ούρα, μειώνοντας τον κίνδυνο νέου σχηματισμού λίθων

·       Αποτροπή της μεγέθυνσης των λίθων: Συνδέεται με υπάρχοντες κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου, εμποδίζοντας τους να μεγαλώσουν. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλετε αυτούς τους κρυστάλλους προτού μετατραπούν σε μεγαλύτερες πέτρες.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώνετε περισσότερο κιτρικό οξύ είναι να τρώτε περισσότερα εσπεριδοειδή, όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια ή λάιμ. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού στο νερό σας.

3. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα

Το οξαλικό οξύ είναι ένα αντιθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλές φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, λαχανικά και το κακάο.

Επίσης, το σώμα σας παράγει σημαντικές ποσότητες. Η υψηλή πρόσληψη οξαλικού μπορεί να αυξήσει την έκκριση οξαλικού στα ούρα, η οποία μπορεί να είναι προβληματική για άτομα που τείνουν να σχηματίζουν κρύσταλλους οξαλικού ασβεστίου.

Ωστόσο, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό τείνουν επίσης να είναι πολύ υγιεινές, επομένως δεν συνιστάται πλέον αυστηρή δίαιτα χαμηλών οξαλικών για όλα τα άτομα που σχηματίζουν πέτρα.

Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά προτείνεται μόνο σε άτομα που έχουν υπεροξαλουρία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα οξαλικού στα ούρα.

Πριν αλλάξετε τη διατροφή σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό, τον  διατροφολόγο ή  τον διαιτολόγο σας για να μάθετε εάν μπορεί να επωφεληθείτε από τον περιορισμό της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε οξαλικά.

4. Μην καταναλώσετε υψηλές ποσότητες βιταμίνης C

Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ) σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Η υψηλή πρόσληψη συμπληρωματικής βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την απέκκριση οξαλικού στα ούρα, καθώς κάποια βιταμίνη C μπορεί να μετατραπεί σε οξαλικό εντός του σώματος. Μια σουηδική μελέτη μεταξύ των μεσήλικων και των ηλικιωμένων αντρών εκτιμά ότι εκείνοι που καταναλώνουν βιταμίνη C, μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά από εκείνους που δεν συμπληρώνουν στο διαιτολόγιο τους  αυτήν τη βιταμίνη.

Ωστόσο, σημειώστε ότι η βιταμίνη C από πηγές τροφίμων, όπως τα λεμόνια, δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πέτρας.

5.  Καταναλώστε αρκετό ασβέστιο

Στην πραγματικότητα, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Μια μελέτη έβαλε άνδρες που είχαν προηγουμένως σχηματίσει πέτρες στα νεφρά που περιέχουν ασβέστιο σε δίαιτα που περιέχει 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα. Η διατροφή ήταν επίσης χαμηλή σε ζωικές πρωτεΐνες και αλάτι. Οι άνδρες είχαν περίπου 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλης πέτρας στα νεφρά εντός 5 ετών από την ομάδα ελέγχου, η οποία ακολούθησε δίαιτα χαμηλού ασβεστίου 400 mg την ημέρα. Το διαιτητικό ασβέστιο τείνει να δεσμεύεται με οξαλικό στη διατροφή, το οποίο εμποδίζει την απορρόφησή του. Τα νεφρά τότε δεν χρειάζεται να το περάσουν από το ουροποιητικό σύστημα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι καλές διατροφικές πηγές ασβεστίου.

Για τους περισσότερους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ασβέστιο είναι 1.000 mg την ημέρα και για τις γυναίκες είναι 1.200 mg ημερησίως για γυναίκες άνω των 50 ετών και για όλους άνω των 70 ετών.

6. Κόψτε το αλάτι!

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λίθων στα νεφρά σε μερικούς ανθρώπους.

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου, ένα συστατικό επιτραπέζιου αλατιού, μπορεί να αυξήσει την απέκκριση ασβεστίου μέσω των ούρων, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πέτρες στα νεφρά.

Οι περισσότερες οδηγίες διατροφής συνιστούν στους ανθρώπους να περιορίζουν την πρόσληψη νατρίου στα 2.300 mg την ημέρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερα από αυτό το ποσό.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου είναι να μειώσετε τις συσκευασμένες, επεξεργασμένες τροφές.

7.  Καταναλώστε περισσότερο μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες. Συμμετέχει σε εκατοντάδες μεταβολικές αντιδράσεις στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας και των μυϊκών κινήσεων.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας νεφρού οξαλικού ασβεστίου.

Η ημερήσια πρόσληψη αναφοράς για μαγνήσιο είναι 420 mg ανά ημέρα. Αν θέλετε να αυξήσετε τη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου, τα αβοκάντο, τα όσπρια και το tofu είναι όλες καλές διατροφικές πηγές. Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη, καταναλώστε μαγνήσιο μαζί με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό. Εάν αυτό δεν είναι επιλογή, προσπαθήστε να καταναλώσετε αυτό το μέταλλο εντός 12 ωρών από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε οξαλικά.

8. Τρώτε λιγότερες ζωικές πρωτεΐνες

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει την απέκκριση ασβεστίου και να μειώσει τα επίπεδα κιτρικού άλατος.

Επιπλέον, οι πηγές ζωικών πρωτεϊνών είναι πλούσιες σε πουρίνες. Αυτές οι ενώσεις διασπώνται σε ουρικό οξύ και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων ουρικού οξέος.

Όλα τα τρόφιμα περιέχουν πουρίνες σε διάφορες ποσότητες.

Τα νεφρά, το συκώτι και άλλα όργανα κρεάτων έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές τροφές είναι χαμηλές σε αυτές τις ουσίες.