Ακτινίδια: Εσείς γνωρίζετε τα οφέλη;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ακτινίδια: Εσείς γνωρίζετε τα οφέλη;
aktinidio 1

Το ακτινίδιο διαθέτει μια ολόκληρη σειρά θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, χαλκό, κάλιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Το δέρμα και οι σπόροι είναι βρώσιμα, αν και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να το ξεφλουδίσουν λόγω της ασαφούς υφής του. Τα ακτινίδια είναι σκληρά αναπτυσσόμενα φρούτα και είναι εύκολα διαθέσιμα όλο το χρόνο.

Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, καθώς και για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκτός από τη βιταμίνη C, τα ακτινίδια περιέχουν καλή ποσότητα βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που ρυθμίζει την πήξη του αίματος, το μεταβολισμό και τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι φρούτο, το ακτινίδιο περιέχει μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμίνης Κ στα 40mcg ανά 1 φλιτζάνι.

Ο χαλκός Cu είναι ένα θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί με σίδηρο για να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια, υποστηρίζει υγιή οστά, νεύρα και ανοσοποιητική λειτουργία και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Ο χαλκός είναι μια διαδεδομένη θρεπτική ουσία στα ακτινίδια και παρέχει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης εύλογες ποσότητες φυλλικού οξέος, καλίου και φυτικών ινών, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας HealthifyMe.

  1. Το ακτινίδιο λειτουργεί σαν αντιθρομβωτικό

Τα ακτινίδια βρέθηκαν να αποτρέπουν την πήξη του αίματος και να διαχειρίζονται την αρτηριακή πίεση μειώνοντας την ποσότητα του λίπους στο αίμα. Διαπιστώθηκε ότι αυτό συνέβη χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η ασπιρίνη είναι συνήθως το συνιστώμενο φάρμακο για την πρόληψη αυτών από καρδιαγγειακά επεισόδια.  Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 2 έως 3 φρούτων ακτινίδιων την ημέρα μπορεί να αντικαταστήσει μια καθημερινή ασπιρίνη για να βοηθήσει στην αραίωση του αίματος και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς για μια χρονική περίοδο.

  1. Το ακτινίδιο  βοηθά στο άσθμα

Το άσθμα μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Ο συριγμός και η δύσπνοια είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν την κατάσταση. Έχει βρεθεί ότι οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών στα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος. Μια μελέτη έδειξε ότι η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώθηκε σε εκείνους που κατανάλωναν τα ακτινίδια τακτικά.

  1. Το ακτινίδιο βελτιώνει την πέψη

Το ακτινίδιο περιέχει μια καλή ποσότητα φυτικών ινών καθιστώντας το χρήσιμο για τη βελτίωση της πέψης. Εκτός από την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το ακτινίδιο περιέχει επίσης ένα ένζυμο, ακτινιδίνη που μπορεί αποτελεσματικά να διασπάσει πρωτεΐνες στο έντερο. Αφού φάτε ένα μεγάλο γεύμα, συνιστάται να τρώτε ένα ακτινίδιο επειδή μπορεί να βοηθήσει στην διάσπαση σκληρών πρωτεϊνών από κρέας και ψάρια που συχνά μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. Τα ακτινίδια έχουν επίσης ένα ήπιο καθαρτικό αποτέλεσμα που μπορεί να βοηθήσει ένα αργό πεπτικό σύστημα.

  1. Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Τα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη ασθενειών όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν 3 ακτινίδια την ημέρα για 8 εβδομάδες είχαν μείωση της διαστολικής και συστολικής αρτηριακής πίεσης. Τα ακτινίδια περιέχουν αντιοξειδωτικό, λουτεΐνη που μπορεί να είναι η αιτία της ικανότητας ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Η βιταμίνη C στα ακτινίδια μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  1. Υποστηρίζει την ανοσοποιητική λειτουργία

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την κυτταρική λειτουργία και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών και παρέχει υποστήριξη για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C στα ακτινίδια μπορεί να κάνει θαύματα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Στο 103% της συνιστώμενης αξίας της βιταμίνης C ανά 1 φλιτζάνι, η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί αποτελεσματικά να αποτρέψει τη λοίμωξη, το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη όταν τρώγονται τακτικά.

  1. Μειώνει την καταστροφή του DNA 

Το οξειδωτικό στρες είναι η ανισορροπία των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να προκαλέσει θραύση του κλώνου του DNA. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν ή να αντιμετωπιστούν. Τα ακτινίδια περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες. Μια μελέτη που εξέτασε τα κύτταρα των ανθρώπων καταστρέφοντας τα με υπεροξείδιο, έδειξε ότι όσοι έχουν υιοθετήσει στην διατροφή τους το ακτινίδιο έδειξαν βελτιωμένη ικανότητα του DNA να επιδιορθωθεί μετά την εφαρμογή του υπεροξειδίου. Αυτό σημαίνει ότι το ακτινίδιο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη μακροχρόνιων καρκίνων και ασθενειών του τρόπου ζωής, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος συνδέεται στενά με βλάβες στο DNA.

  1. Αποτρέπει την απώλεια όρασης

Τα ακτινίδια μπορούν να αποτρέψουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τελικά την απώλεια όρασης. Το ακτινίδιο περιέχει ζεαξανθίνη και λουτεΐνη (ή την «βιταμίνη των ματιών»). Αυτές οι δύο ενώσεις έχουν την ίδια λειτουργία με τα αντιοξειδωτικά, καθώς επίσης βοηθούν στο σχηματισμό της βιταμίνης Α, απαραίτητης θρεπτικής ουσίας για τα μάτια σας. Απορροφούν επίσης υπερβολικό φως που μπορεί να βλάψει τους αμφιβληστροειδείς μας και να προστατεύσουν το μάτι από καταρράκτη και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τα μάτια. Ένα υγιές νευρικό σύστημα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στον αμφιβληστροειδή σας που περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση νεύρων και ουσιαστικά αποτελεί το κέντρο επικοινωνίας του ματιού. Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης μια καλή ποσότητα χαλκού, η οποία είναι βασική θρεπτική ουσία που υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και ως εκ τούτου υποστηρίζει την υγιή λειτουργία των ματιών.

  1. Καταπολεμά τη φλεγμονή

Το Bromelain είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στα ακτινίδια, τον ανανά και την πράσινη παπάγια που μπορεί να διαλύσει τις πρωτεΐνες και να θεραπεύσει τη φλεγμονή. Κατά την κατανάλωση του ακτινίδιου, η βρομελίνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος όπου διαλύει τα φλεγμονώδη σύμπλοκα. Το ακτινίδιο έχει επίσης δείξει ότι μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα και την αποτρέπει να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Υψηλές ποσότητες βιταμίνης C μπορούν επίσης να περιορίσουν τη φλεγμονή καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα. Δεδομένου ότι τα ακτινίδια έχουν υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, μπορεί να προωθήσει την επούλωση της φλεγμονής όταν καταναλώνεται τακτικά

  1. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Το κολλαγόνο είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει τη δομή του δέρματος και ενισχύει τα οστά. Η βιταμίνη C στο ακτινίδιο αποτελεί βασικό συστατικό στη σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα. Η κατανάλωση ακτινίδιου μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της δομής του δέρματός σας και να το διατηρήσει ενυδατωμένο και υγιές. Η ακμή είναι μια φλεγμονή του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η βιταμίνη C στα ακτινίδια μπορούν να είναι ευεργετικές για όσους αντιμετωπίζουν την ακμή και μπορούν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή σμήγματος στους πόρους. Απλώς απλώστε το εκχύλισμα ακτινιδίου αναμεμιγμένο με αλόη βέρα στο δέρμα σας και αφήστε το όλη τη νύχτα για καλύτερα αποτελέσματα.

Photos by: Freepik