Αιματολογικό τεστ βάζει τέλος στις βιοψίες

Home ΥΓΕΙΑ Αιματολογικό τεστ βάζει τέλος στις βιοψίες
Copy of www.dyomagazine.gr 2

Ένα νέο τεστ, το οποίο ανιχνεύει τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα στο αίμα. συνδυαζόμενο με το ευρύτατα καθιερωμένο PSA, αναμένεται να αλλάξει δραστικά το πεδίο στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

To νεο τεστ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Urology είναι έως και κατά 90% πιο ακριβές σε σχέση με όλους τους βιοδείκτες που είχαμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο του Λονδίνου σε δείγμα 98 ανδρών που δεν είχαν ακόμη υποβληθεί σε βιοψία και σε 155 ακόμη που μόλις είχαν λάβει διάγνωση καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στα δείγματα αίματος προ της βιοψίας αποτελούσε προβλεπτικό παράγοντα επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Επιπλέον, από το επίπεδο των κυκλοφορούντων κυττάρων, η ομάδα ήταν σε θέση να αξιολογήσει και την επιθετικότητα του καρκίνου.
Όταν συνδυάστηκε με τη δοκιμασία PSA, η δοκιμασία των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων πρόβλεψε με ακρίβεια 90% τον καρκίνο.

 

Μόνο το PSA δεν αρκεί

Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγει ο προστάτης. Εάν υπάρχει καρκίνος στον προστάτη, ο αδένας απελευθερώνει περισσότερο PSA στο αίμα. Ως εκ τούτου, τα αυξημένα επίπεδα PSA στο αίμα μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του προστάτη. Η δοκιμή PSA ωστόσο, δεν είναι αρκετή για τη διάγνωση του καρκίνου, γιατί και άλλες καταστάσεις, όπως μια φλεγμονή ή μια μη καρκινική διόγκωση του αδένα, μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα PSA.

Έτσι, χρησιμοποιούνται βιοψίες, οι οποίες όμως συνεπάγονται μεγάλη ταλαιπωρία, πολλές από τις οποίες γίνονται στην πραγματικότητα άσκοπα, αφού σε πολλές περιπτώσεις, τα αυξημένα επίπεδα PSA δεν αποτελούν ένδειξη καρκίνου. Οι ειδικοί αναζητούν εδώ και χρόνια μια νέα διαδικασία καλύτερης επιλογής των υποψηφίων ασθενών για βιοψία.