Άγνοια για τον ΣΕΛ και στίγμα για τους ασθενείς δείχνει μεγάλη έρευνα για το θέμα

Home ΥΓΕΙΑ Άγνοια για τον ΣΕΛ και στίγμα για τους ασθενείς δείχνει μεγάλη έρευνα για το θέμα
sel

Aν και στην Ευρώπη, πάνω από 500.000 άτομα νοσούν από Λύκο, διεθνής έρευνα μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύθηκε από τον World Lupus Federation  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου αποκαλύπτει ότι υπάρχει χαμηλή κατανόηση για τη νόσο που συμβάλλει στον στιγματισμό των ασθενών, αφήνοντάς τους συχνά να αισθάνονται απομονωμένοι από την οικογένεια και τους φίλους τους. Η έρευνα, μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της που διεξήχθη ποτέ  για τον ΣΕΛ υποστηρίχτηκε από την GSK.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότεροι από το 40% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-34 γνώριζαν ότι η νεφρική ανεπάρκεια είναι συχνή επιπλοκή της νόσου. Η γνώση για τον ΣΕΛ σ’ αυτή την ηλικιακή  ομάδα,  πιθανότατα προκύπτει από τις εξομολογήσεις και τις  ανακοινώσεις στα social media διάσημων  αστέρων μεταξύ των οποίων  η αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Selena Gomez. H Γκόμεζ ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε κάνει  μεταμόσχευση νεφρού αφού τα νεφρά της είχαν υποστεί σοβαρή βλάβη εξαιτίας του ΣΕΛ.

Ωστόσο, ένας στους δύο ανθρώπους εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ότι ο ΣΕΛ είναι μια ασθένεια, ενώ ένα στα δύο άτομα άνω των 55 ετών, αγνοούν τις επιπλοκές του.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη ενός κοινωνικού στίγματος απέναντι σε ασθενείς με ΣΕΛ, εξαιτίας της εσφαλμένης αντίληψης ότι ο ΣΕΛ είναι μεταδοτικός. Από τους ερωτηθέντες, οι οποίοι  γνώριζαν ότι ο ΣΕΛ  είναι ασθένεια:

Μόνο το 57%  ένοιωθαν  πολύ άνετα ή άνετα αγκαλιάζοντας κάποιον με ΣΕΛ

Λιγότερο από το ήμισυ (49%) ένοιωθαν  πολύ άνετα ή άνετα να μοιράζονται φαγητό με ασθενή με ΣΕΛ

1 στους 10 (11%) ερωτηθέντες πίστευαν ότι το σεξ χωρίς προστασία μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση Λύκου

«Υπάρχει σαφής ανάγκη να αυξηθεί η γνώση για τον ΣΕΛ  ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις, να αντιμετωπιστεί το στίγμα και να ενθαρρυνθεί η κοινωνική ένταξη για όσους ζουν με την ασθένεια», δήλωσε η κα Παππά.

Επιμέλεια : Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας