kopela-metraei-piesi

Αυτοφροντίδα: Πυξίδα πρόληψης

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Φαρμακοποιός

Ιατροτεχνολογικό προϊόν, ένας όρος που εμπεριέχει όργανα, συσκευές, εξοπλισμό, υλικά αλλά και λογισμικό, που εξυπηρετούν και προάγουν την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα με την εξέλιξη της ιατρικής, της ανάπτυξης φαρμάκων, έχουμε πρόοδο, βελτίωση και ανάπτυξη, προϊόντων και υλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόληψη στην υγεία αλλά και την διάγνωση, παρακολούθηση, ανακούφιση της ασθένειας, του τραύματος ή βελτίωση της αναπηρίας, καθώς επίσης test για έλεγχο σύλληψης και εντοπισμό γονιμότητας.
Όλος ο παραφαρμακευτικός εξοπλισμός των φαρμακείων (επιδεσμικά υλικά, σύριγγες, καθετήρες κλπ.) όπως επίσης πιεσόμετρα, μετρητές σακχάρου, test ανίχνευσης ασθενειών και άλλα, καθώς και ο εξοπλισμός νοσοκομείων και χειρουργείων, αποτελούν το ευρύ φάσμα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

2024_02_banner-microlife-πιεσόμετρα-BANNER

Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος διεύρυνε αυτό το φάσμα με εμφυτεύματα, συσκευές υποβοήθησης λήψης φαρμάκων με αναπνευστικές εισπνοές, νέες μορφές διάθεσης φαρμάκων σε μορφή ρινικών ή από στόματος ψεκασμών (όπου κρίνεται ότι η απορρόφηση είναι πιο ικανοποιητική).

Η μεγάλη επανάσταση της τεχνολογίας των τελευταίων χρόνων με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται και στο συγκεκριμένο τομέα να φέρει λογισμικά και μεθόδους, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του υγιούς ατόμου στους βασικούς πυλώνες της πρόληψης που είναι η διατροφή, η άσκηση και η αξιολόγηση των εξετάσεων τους. Θα βοηθήσει παράλληλα τον ασθενή στη συμμόρφωση της θεραπείας του και σε προτάσεις, τρόπο ζωής και άσκησης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη δεδομένη κατάσταση της υγείας του.

Το σπουδαιότερο, θα επιτύχει μια σύνδεση γιατρού – φαρμακοποιού – ασθενή, η οποία θα εξασφαλίσει απόλυτα εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενή, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεράποντα γιατρό να έχει μια πλήρη εικόνα της εξέλιξης και πιστής εφαρμογής της θεραπείας. Και όλα αυτά μέσω smartphones!
Aναμένουμε τη νέα αυτή καινοτομία στον τομέα της υγείας με πολλή χαρά, δεδομένου ότι αναπτύσσεται από Eλληνική εταιρεία που έχει ολοκληρώσει ήδη τις εγκρίσεις βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο Ε.Ο.Φ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Μ.Α) έχει εφαρμοστεί πιλοτικά καταρχήν και πρόκειται το Φεβρουάριο να τεθεί στη διάθεση του πληθυσμού.
Κρατάμε και αξιοποιούμε τα καλά που μας προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, για να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποδοτικοί σαν επιστήμονες υγείας στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Ούτως ή άλλως, τα δεδομένα στα ρομπότ θα τα δίνουμε εμείς. Δεν πρόκειται να μας αντικαταστήσουν, όπως κάποιοι εξαγγέλλουν. Απλά, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να μας κάνουν καλύτερη τη ζωή.

Άλλωστε, όπως είπε η Σάρα Χάρπερ (Διευθύντρια Γεροντολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα σαν ομιλήτρια στο Συνέδριο του Economist, «…δεν είναι απίθανο σε κάποιες χώρες αυτόν τον αιώνα να δούμε έως και τον μισό πληθυσμό να φτάνει τα 100 χρόνια».
Διάρκεια ζωής λοιπόν, αλλά και ποιότητα κατά τη διάρκεια με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.