9857b

Παστίτσιο με πένες και μανιτάρια

Χορταστικό και χορτοφαγικό παστίτσιο με ποικιλία από μανιτάρια της αρεσκείας μας.
Για να τα καθαρίσουμε, τα περνάμε με ένα νοτισμένο πανάκι για ν απομακρύνουμε τυχόν χώμα και ακαθαρσίες, αλλά αποφεύγουμε να τα πλύνουμε με νερό γιατί θα μουσκέψουν πολύ και δεν θα τηγανιστούν καλά.
Προετοιμασία: 60 λεπτά Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά Μερίδες: 6
Υλικά
  • 400 γρ. πένες (ή άλλο ζυμαρικό μέτριου μεγέθους)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1½ κιλό ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο κ.ά.), καθαρισμένα με ένα καθαρό νοτισμένο πανάκι και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο δυόσμο (ή 2 γεμάτες κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος)
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο ζεστό γάλα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • ½ φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Δείτε εδώ την εκτέλεση της συνταγής