Χορταστικό και χορτοφαγικό παστίτσιο με ποικιλία από μανιτάρια της αρεσκείας μας.
Για να τα καθαρίσουμε, τα περνάμε με ένα νοτισμένο πανάκι για ν απομακρύνουμε τυχόν χώμα και ακαθαρσίες, αλλά αποφεύγουμε να τα πλύνουμε με νερό γιατί θα μουσκέψουν πολύ και δεν θα τηγανιστούν καλά.
Προετοιμασία: 60 λεπτά | Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά | Μερίδες: 6 |
Υλικά
- 400 γρ. πένες (ή άλλο ζυμαρικό μέτριου μεγέθους)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1½ κιλό ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο κ.ά.), καθαρισμένα με ένα καθαρό νοτισμένο πανάκι και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο δυόσμο (ή 2 γεμάτες κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος)
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 1 λίτρο ζεστό γάλα
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- ½ φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
- λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δείτε εδώ την εκτέλεση της συνταγής