Υπολογίζεται ότι 220.000 – 250.000 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν ψωρίαση. Για αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για τη νόσο, ώστε να ξεχωρίζουμε τους μύθους από τις αλήθειες.
Η ψωρίαση μεταδίδεται;
Όχι. Περίπου το 10% των ανθρώπων φέρει ένα γονίδιο που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση της ασθένειας. Οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι η αιτία είναι πιθανότατα ένας συνδυασμός γονιδίων και εξωτερικών παραγόντων ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του στρες, ορισμένων φαρμάκων και λοιμώξεων.
Τι είναι όλες αυτές οι νιφάδες;
Τα κύτταρα του δέρματος ζουν για περίπου ένα μήνα πριν πέσουν από το δέρμα μας. Στην ψωρίαση όμως, πεθαίνουν πολύ γρηγορότερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και ξεφλουδίζουν κατά μάζες.
«Όλες αυτές οι νιφάδες που ρίχνω είναι απλώς νεκρά κύτταρα του δέρματος», αναφέρει ο κ. Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ.
Η ψωρίαση αφορά μόνο το δέρμα;
Όχι. Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματος. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή. Περίπου το 30% των ασθενών με ψωρίαση θα εμφανίσουν επίσης Ψωριασική Αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί οίδημα, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις τους.
Επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών;
Πολύ. Υπάρχουν ασθενείς, μέχρι πριν από λίγα χρόνια που δεν φορούσαν ποτέ κοντομάνικα, δεν έδειξαν ποτέ τα πόδια τους και χρησιμοποιούσαν μερικές φορές γάντια «για να μην φρικάρουν τους ανθρώπους». Όλα αυτά κάνουν πολλούς ασθενείς να απομονώνονται και να αποσύρονται από την κοινωνική ζωή.
Πονάει όταν έχεις ψωρίαση;
Ναι. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να γίνει αιτία αφυδάτωσης και πόνου.