dyomagazine-stress-main

Άρρηκτη η σχέση στρες και ψωρίασης

Καθώς το άγχος έχει άμεσο αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει την ψωρίαση και πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.

«Η ψωρίαση εξαρτάται πολύ από το άγχος. Ξεσπά πολύ εύκολα όταν οι ασθενείς είναι υπό πίεση και τείνει να βελτιώνεται όταν είναι χαλαροί αναφέρει ο κος Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ. Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση θυμούνται ακόμη και την πρώτη τους έξαρση που συνέβη σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους».

Μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο International Journal of Dermatology διαπίστωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών – 31 έως 88%- ανέφεραν ότι η ψωρίασή τους ξεκίνησε μέσα σε ένα χρόνο μετά από ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός. Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι οι ισχυρισμοί των ασθενών υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει την αυτοάνοση νόσο σε όσους έχουν προδιάθεση σε αυτήν.

Φαύλος κύκλος

Ωστόσο, και η ίδια η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει άγχος και αυτό μπορεί να κάνει τη διαχείριση της πάθησης πιο δύσκολη. Η ψωρίαση είναι μια στιγματιστική ασθένεια για πολλούς ανθρώπους, επειδή είναι ορατή. Για παράδειγμα, μπορεί να αγχώνεστε για την έκθεση των πλακών ψωρίασης και να επιλέξετε να φοράτε μακριά μανίκια μια ζεστή μέρα. Το να ανησυχείς για σημάδια ασθένειας αυξάνει το άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έξαρση της ψωρίασης – έναν φαύλο κύκλο.

Stress management 

“Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ψωρίαση και υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές μέθοδοι που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Για παράδειγμα, δοκιμάστε την άσκηση: Είναι ένα εξαιρετικό ανακουφιστικό από το άγχος με αναρίθμητα άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η απώλεια βάρους, η οποία είναι επίσης γνωστό ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ψωρίασης. Η άσκηση μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος, επειδή απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που ανατροφοδοτούν την αίσθηση εφορίας ή αλλιώς το αίσθημα της χαράς και ονομάζονται ενδορφίνες.

“Η άσκηση επίσης βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, καθώς και στην μείωση των επιπέδων άγχους”, εξηγεί ο life coach Παναγιώτης Παπαδόπουλος.