89732841

Το στρες βλάπτει την επιδερμίδα με τρόπους που δεν φαντάζεσαι

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να αποβάλεις το στρες από τη ζωή σου. Αυτή η φυσιολογική αλλά αχρείαστη εγρήγορση απέναντι στις προκλήσεις της καθημερινότητας μπορεί να σε μπλοκάρουν στις σχέσεις, στη δουλειά, στην απόλαυση του ελεύθερου χρόνου και του ύπνου σου.

Διάφορες έρευνες μας λένε ότι το άγχος, η ένταση, η ματαίωση και η συναισθηματική αναστάτωση, όλα σημάδια του στρες, είναι επιβλαβή για την επιδερμίδα.

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχεις στρεσαρισμένο δέρμα;

Είναι απίστευτο πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι το στρες στην επιδερμίδα. Καταρχάς, είναι υπεύθυνο για εξάρσεις ακμής, καθώς η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που κάνει τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα.

Ακόμα χειρότερα, η εμφάνιση της ακμής προκαλεί στρες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο να πειράζεις τα σπυράκια και να κάνεις το πρόβλημα μεγαλύτερο στην προσπάθεια σου να τα εξαφανίσεις. Από την άλλη, το χρόνιο στρες έχει βρεθεί ότι διαταράσσει τον επιδερμιδικό φραγμό, που δεν μπορεί πια να κλειδώσει την υγρασία στο δέρμα και το κάνει επιρρεπές στην αφυδάτωση, στον κνησμό και το ξεφλούδισμα.

Το στρες επηρεάζει αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου και αυτό διαγράφεται την επόμενη μέρα στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Η έλλειψη (καλού) ύπνου ευθύνεται ξεκάθαρα για τους μαύρους κύκλους αλλά και το πρήξιμο, αφού επηρεάζει την ελαστικότητα και τον αποχρωματισμό της περιοχής. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κόπωση από τον ανεπαρκή ύπνο προκαλεί πεσμένα βλέφαρα και φουσκωμένα μάτια.

Μια άλλη περιοχή που επηρεάζεται από το στρες είναι το μέτωπο και το σημείο ανάμεσα στα φρύδια. Έχεις παρατηρήσει ότι όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση στρες συνοφρυώνεσαι; Τότε οι γραμμές σε αυτά τα σημεία γίνονται εντονότερες και βαθύτερες.

Τέλος, αν υποφέρεις από έκζεμα ή ψωρίαση, που συνοδεύονται από ερυθρότητα, κνησμό και εξανθήματα, τότε γνωρίζεις πολύ καλά ότι το στρες επιδεινώνει την κατάσταση. Υπάρχουν ωστόσο και σκόρπια επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι αν το στρες χτυπάει κόκκινο, αυτά τα συμπτώματα είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλωθούν ακόμη κι αν δεν υποφέρεις από κάποιο χρόνιο δερματικό πρόβλημα.

Πώς αντιμετωπίζεται το στρεσαρισμένο δέρμα;

Αν έψαχνες έναν ακόμα λόγο για να καταπολεμήσεις το στρες, τώρα τον βρήκες. Φυσικά, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσεις τα επιμέρους συμπτώματα του στρεσαρισμένου δέρματος, όπως οι κρέμες ματιών, τα προϊόντα με υαλουρονικό οξύ και νιασιναμίδη για το ξηρό δέρμα ή μια στοχευμένη στις εξάρσεις ακμής και στο ευαίσθητο δέρμα ρουτίνα περιποίησης.

Το πρόβλημα όμως είναι άλλο και αξίζει να πάρεις τη γενναία απόφαση να το ξεριζώσεις, αναζητώντας διεξόδους αποσυμπίεσης, ασχολίες που σε γεμίζουν χαρά σε επαρκή χρόνο αφιερωμένο στον εαυτό σου ή και επαγγελματική βοήθεια από ψυχοθεραπευτές ή άλλου είδους ειδικούς ψυχικής υγείας.