Μία καλά ισορροπημένη διατροφή, με επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D θεωρείται το κλειδί για υγιή οστά, σημείωσε ο Βασίλειος Κ. Μπιτούνης M.D. Bristol, FRCS Ed στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της ΕυρωπαΪκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσακίας -ΕSoDiMeSΟ που διοργανώθηκε στην Αθήνα.
Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το παγωτό, το τυρί cottage, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα προϊόντα σόγιας.
Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D δεν είναι πολλές, και το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης βιταμίνης στο σώμα μας, συντίθεται στο δέρμα μας κατά την έκθεσή μας στον ήλιο.
Η άσκηση μπορεί επίσης να ενισχύσει τα οστά κατά 30-50%, ενώ η μείωση του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης και η επαρκής έκθεση στον ήλιο είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες πρόληψης.
Όσον αφορά στη φαρμακολογική πρόληψη της οστεοπόρωσης, ο ειδικός πρότεινε τη λήψη 1000 mg ασβεστίου ημερησίως για τους άνδρες 50-70 ετών, λίγο μεγαλύτερη ποσότητα (1200mg) για τις γυναίκες άνω των 51 ετών και για τους άνδρες μετά τα 71, ενώ υπογράμμισε ότι οι υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου δεν είναι άμοιρες προβλημάτων, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, καρδιαγγειακής νόσου και εμφράγματος.
Τέλος, για τη βιταμίνη D τόνισε ότι είναι σημαντικό να διορθωθεί τυχόν έλλειψη ή ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης και ότι οι ενήλικες άνω των 50 θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 800-1000 ΙU βταμίνης.