Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά. Το επιβεβαιώνουν οι μικρές αλλαγές στην όψη και υφή του. Βασικός ύποπτος, τις περισσότερες φορές, οι μικρές αστοχίες στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης και χρήση των καλλυντικών. Αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια ,μπορούμε εύκολα να τις εντοπίσουμε και να το βοηθήσουμε να ανακτήσει πολύ γρήγορα την ισορροπία και καλή του υγεία.
1. Η ξηρή επιδερμίδα γίνεται ακόμη πιο ξηρή. Αναζητήστε τον «ένοχο» στο προϊόν καθαρισμού . Οι σκληροί απορρυπαντικοί παράγοντες , που περιέχει, μαζί με τους ρύπους και το μακιγιάζ αφαιρούν και τα φυσικά έλαια που συνθέτουν το υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Για να το αποτρέψουμε, επιλέγουμε φόρμουλες με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες που σέβονται το pH της επιδερμίδας και δεν περιέχουν οινόπνευμα ή αρώματα. Τα balm , από τις πιο πρόσφατες προτάσεις της σύγχρονης βιομηχανίας της ομορφιάς, προτείνονται από τους ειδικούς ως η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική λύση για τον καθημερινό καθαρισμό και ντεμακιγιάζ της ξηρής επιδερμίδας. Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυσικά έλαια και κεριά απομακρύνουν ρύπους, σμήγμα και λιπαρά κατάλοιπα χωρίς να αποστραγγίζουν την επιδερμίδα από τα φυσικά της λιπίδια. Για τις πιο παραδοσιακές, το κλασικό γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ, εμπλουτισμένο με ενυδατικούς παράγοντες, παραμένει πάντα ένας ασφαλής τρόπος καθαρισμού.
2. Η επιδερμίδα είναι ξηρή και ξεφλουδίζει. Σημάδι ότι κάτι την ενοχλεί. Όταν η περιεκτικότητα των οξέων φρούτων, που συχνά περιλαμβάνονται σε ένα προϊόν απολέπισης, είναι υψηλή- σε φυσιολογικές συνθήκες, για την κατ’ οίκον χρήση η περιεκτικότητα δεν ξεπερνά το 10%- υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για την έντονη ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας. Και το ξεφλούδισμα είναι μια από τις ενδείξεις. Οι συνδυασμοί δραστικών συστατικών είναι ένα ακόμη λάθος που προκαλεί την αντίδραση της επιδερμίδας. Αποφεύγετε, επισημαίνουν οι ειδικοί, να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα γλυκολικό με σαλικυλικό οξύ ή να τα συνδυάζετε με ρετινόλη . Για μεγαλύτερη ασφάλεια τα χρησιμοποιείτε εναλλάξ πρωί και βράδυ.
3. Οι πόροι είναι έντονα ορατοί. Στις εφηβικές επιδερμίδες με τάση ακμής μπορούμε να τους … δικαιολογήσουμε. Στις πιο ώριμες, όμως, οι διεσταλμένοι πόροι οφείλονται είτε στην έλλειψη συστηματικού καθαρισμού, είτε στη χρήση ακατάλληλων ενυδατικών προϊόντων. Στην πρώτη περίπτωση, ο σχολαστικός βραδινός καθαρισμός με απαλούς παράγοντες που δεν απογυμνώνουν την επιδερμίδα- άρα δεν ενεργοποιούν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα για να επανέλθει η ισορροπία στο υδρολιπιδικό φιλμ- και η απολέπιση μια φορά την εβδομάδα, μειώνουν αισθητά την όψη των διεσταλμένων πόρων. Ενώ για την ενυδάτωση επιλέγουμε oil free προϊόντα με σμηγματορυθμιστική δράση.
4. Ενοχλητικό «τράβηγμα» ή φαγούρα στην κανονική επιδερμίδα. Μήπως το παρακάνετε με την απολέπιση; Μπορεί να είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος αναζωογόνησης της επιδερμίδας, όταν όμως ο κυτταρικός μεταβολισμός αρχίζει να φθίνει- όπως ακριβώς συμβαίνει στις ώριμες ηλικίες- η συχνή απολέπιση «τραυματίζει» τον προστατευτικό μανδύα, με αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας. Για να την επαναφέρετε στη φυσιολογική της κατάσταση διακόπτετε την απολέπιση για δύο, τουλάχιστον, εβδομάδες. Όταν επαναλάβετε τη διαδικασία σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει έναν ήπιο απολεπιστικό παράγοντα όπως είναι το σαλικυλικό οξύ ( salicylic acid) και το υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide) , που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα χωρίς να αποδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό.
5. Κόκκινα σπυράκια. Συμβαίνει συχνά στις μεικτές, ή με τάση λιπαρότητας επιδερμίδες με βασικό ύποπτο την οξυβενζόνη (oxybenzone), ένα από τα πιο κοινά χημικά φίλτρα στα αντηλιακά προϊόντα, που ενδέχεται να φράξει τους πόρους της επιδερμίδας. Τη λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση την δίνουν οι μη φαγεσωρογόνες συνθέσεις με φυσικά αντηλιακά φίλτρα που προσφέρουν ευρέος φάσματος προστασία από την UV ακτινοβολία και είναι πιο φιλικά με την επιδερμίδα.
Πηγή: www.skingurus.gr