Εκτός από τη διατροφή, ο βιγκανισμός ως φιλοσοφία και πρακτική επεκτείνεται σιγά-σιγά και στα σαμπουάν, τα κοντίσιονερ και τις μάσκες, φέρνοντας τη φροντίδα της φύσης στα μαλλιά και ενισχύοντας την οικολογική μας ευσυνειδησία.
Πριν από μερικούς μήνες, o Jonathan Van Ness, κομμωτής του Queer Eye, του ριάλιτι που σίγουρα έχεις χαρεί που το ανέστησε το Netflix, κυκλοφόρησε μια vegan σειρά περιποίησης μαλλιών. «Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά, καθαρά και βιώσιμα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας βιοτεχνολογίας η οποία συνεργάστηκε με τον viral grooming expert για τη δημιουργία της. Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και η Ινδή σταρ Priyanka Chopra Jonas, που έκανε ένα παρόμοιο επιχειρηματικό βήμα με το brand Anomaly.
Γιατί έπαθε ξαφνικά βιγκανισμό η κοσμετολογία και ειδικά το τμήμα της περιποίησης των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής; Ο λόγος είναι οι νέες τάσεις των καταναλωτών και η επιθυμία τους να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους (… κι από τις τρίχες του κεφαλιού τους) για να προστατεύσουν το περιβάλλον.
Αυτό το ενδιαφέρον αποτυπώνεται και στις πωλήσεις, με τις προβλέψεις να βλέπουν στην αγορά των vegan καλλυντικών μια αύξηση 6,3% ανά χρονιά μέχρι το 2025.
Τι σημαίνει vegan περιποίηση μαλλιών
Τον πολυπόθητο αυτό χαρακτηρισμό, τα σαμπουάν, τα κοντίσιονερ και οι μάσκες μαλλιών τον λαμβάνουν όταν δεν περιέχουν συστατικά προερχόμενα από τα ζώα και όταν δεν δοκιμάζονται σε ζώα. Αυτός ο ορισμός αποκλείει αυτόματα το γάλα, το μέλι, το κερί της μέλισσας, την κερατίνη, τη λανολίνη, τη ζελατίνη. Τέτοια συστατικά κυριαρχούσαν (και κυριαρχούν) στις φόρμουλες περιποίησης των μαλλιών, γιατί υποτίθεται ότι είναι πιο φτηνά, πιο άφθονα και πιο αποτελεσματικά από τα φυσικά. Ευτυχώς όμως, μπροστά στην επείγουσα κλιματική αλλαγή, εταιρείες και καταναλωτές αναζητούν πιο προσεκτικά φυσικές εναλλακτικές, που και διαθέσιμες είναι και αποτελεσματικές.
Τι προσφέρουν στα μαλλιά και στο τριχωτό τα vegan προϊόντα
Θα λέγαμε ότι κάνουν καλό στο κεφάλι κυριολεκτικά και μεταφορικά, γιατί είναι ευεργετικά τόσο στην τρίχα και το τριχωτό όσο και στη συνείδησή σου. Ας ξεκινήσουμε από τα πρακτικά, που είναι ότι τα vegan προϊόντα haircare περιέχουν φυσικά και βιολογικά συστατικά σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τα συμβατικά. Αυτό σημαίνει ότι φέρνουν στο μπάνιο σου τη φροντίδα που αποδεδειγμένα προσφέρει η φύση, και το κάνουν με ήπιο τρόπο, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα.
Το βασικότερο ίσως είναι ότι κάνουν καλό στο περιβάλλον και αφήνουν τα ζώα στην ησυχία τους. Είναι προφανές ότι οι εταιρείες που μπαίνουν στον κόπο να διερευνήσουν τις δυνατότητες των φυσικών συστατικών και να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να πάρουν τις σχετικές πιστοποιήσεις έχουν μια γενικότερη φιλοσοφία βιωσιμότητας και αειφορίας. Αυτή αποτυπώνεται στις ανακυκλωμένες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ή στο αυξημένο ποσοστό βιοδιάσπασης των συστατικών. Θα το διαπιστώσεις και σε vegan προϊόντα μακιγιάζ.
5 vegan προϊόντα για να αποκτήσεις νέες συνήθειες στα μαλλιά σου: https://www.ow.gr/omorfia/giati-na-xrisimopoiiseis-vegan-sampouan/
Πηγή: https://www.ow.gr/