bored-young-lady-sitting-table-with-cake-fruits-pretty-white-girl-posing-during-breakfast_197531-9715

Λάθη που συχνά είναι εμπόδιο στους διατροφικούς μας στόχους

Ο δρόμος για μία σωστή κι ισορροπημένη διατροφή δεν είναι ποτέ εύκολος. Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με πειρασμούς και προκλήσεις που μπορεί να μας λυγίσουν και να αποτελέσουν σημαντικό τροχοπέδη στην επίτευξη των διατροφικών μας στόχων. Είναι ευρέως γνωστό ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό πρόγραμμα και ξεχωριστούς ρυθμούς ζωής. Όλα μπορούν να παίξουν ρόλο σε μια διατροφική σύγχυση και να βγάλουν τον καθένα “εκτός πορείας”.

Άλλοτε συνειδητά κι άλλοτε ασυνείδητα, αυτές οι αδύναμες στιγμές θα μας κρατούν πάντα ένα βήμα πίσω. Ποιά είναι όμως αυτά τα λάθη και πώς μπορούμε να θωρακιστούμε απέναντί τους; Με το άρθρο που σου έχουμε ετοιμάσει, κάθε άσχημη διατροφική συνήθεια γίνεται πλέον παρελθόν!

1.  Βραδινές επισκέψεις στην κουζίνα

Ήρθε η στιγμή το σκοτάδι να μην κατακλύσει μόνο τον ουρανό, αλλά και την κουζίνα μας. Ειδικά αν επιστρέφουμε αργά από τη δουλειά, ή μας “πλημμυρίζουν” συχνά συναισθήματα άγχους και πίεσης, οι βραδινές επισκέψεις στην κουζίνα γίνονται όλο και πιο τακτικές, διαταρράσοντας τη σωστή διατροφή. Τη νύχτα, η τάση να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά ή ζάχαρη, όπως γλυκά κι υπερ-επεξεργασμένα σνακ γίνεται ακατανίκητη, αφού συχνά προτιμούμε τις πιο γρήγορες κι έτοιμες λύσεις που θα έχουν τη λιγότερη διάρκεια προετοιμασίας.

woman-having-snacks-night-front-view_23-2149857580

Βέβαια, είναι αδύνατο να μην αναφερθεί η επίπτωση στην ποιότητα του ύπνου. Το σώμα λειτουργεί με διαφορετικούς ρυθμούς τη νύχτα σε σύγκριση με την ημέρα, η διαδικασία της πέψης απαιτεί περισσότερο χρόνο, κι αυτό μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά τον ύπνο μας. Ωστόσο, η αφαγία δεν είναι ποτέ η λύση! Μια ιδανική εναλλακτική είναι να προετοιμάσουμε από το πρωί ή από την προηγούμενη μέρα μερικά υγιεινά βραδινά, τα οποία θα “πέφτουν” ελαφριά στο στομάχι μας, χωρίς να παρεμποδίζουν ούτε τη ρουτίνα του ύπνου, ούτε τους διατροφικούς μας στόχους.

2.  Η παραμέληση του πλάνου διατροφής

Κάθε διατροφική ήττα, μπορεί να έχει τις ρίζες της στην αγνόηση ή και την έλλειψη ενός πλάνου διατροφής.  Είτε θέτουμε οι ίδιοι το δικό μας πρόγραμμα, είτε ζητάμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία διατροφολόγου, ένας προμελετημένος σχεδιασμός διατροφής διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Άλλες φορές πάλι, υπάρχει περίπτωση να θέτουμε μη ρεαλιστικούς κι υπερβολικούς στόχους για τον εαυτό μας, που πιο πιθανό είναι να μας αποθαρρύνουν, παρά να μας “βάλουν” στο σωστό μονοπάτι.

young-woman-kitchen-with-notebook-among-vegetables_169016-24203

Όταν πρόκειται για τη διατροφή και την υγεία μας οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές! Ένα ισορροπημένο πλάνο δε σημαίνει ότι θα μας μεταμορφώσει από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα, το σώμα εκπαιδεύεται και τιθασεύεται μέσα από τη σωστή επιλογή των τροφών και την κατανάλωσή τους σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Με αυτή την τακτική, κανένας διατροφικός στόχος δε θα είναι “άπιαστος”!

3.  Η “ψευδής” αίσθηση πείνας

Πεινάμε πραγματικά ή απλώς βαριόμαστε; Αυτό το εύλογο ερώτημα πρέπει να περνάει κάθε φορά από το μυαλό μας, προτού καταφύγουμε στο φαγητό. Θέλοντας και μη, το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχολογία μας. Πολλές φορές μάλιστα, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να αποτελεί μια αντίδραση σε ένα συναίσθημα, είτε αυτό είναι θετικό ή αρνητικό. Το ίδιο συμβαίνει και με την αίσθηση της πλήξης κι γι’ αυτό προσπαθούμε να την καταπραΰνουμε μέσα από το φαγητό.

person-with-eating-disorder-trying-eat-healthy_23-2149243044

Πώς όμως μπορούμε να ορίσουμε τις ευάλωτες στιγμές που μας ωθούν προς αυτή τη διατροφική συνήθεια; Είναι απλό! Αν εντοπίσουμε και προσδιορίσουμε τις ώρες που έχουμε την περισσότερη τάση να καταναλώνουμε το φαγητό που ο οργανισμός μας δε το ζητάει πραγματικά, τότε θα είναι ευκολότερος ο προγραμματισμός των γευμάτων μας. Για παράδειγμα, γνωρίζοντας ότι όταν μένουμε για πολλή ώρα στο σπίτι, “ανοίγει” κι η όρεξη, μπορούμε να προλαβαίνουμε αυτή την επιθυμία με το να τρώμε ένα πιο γεμάτο πρωινό ή μεσημεριανό, ή να στραφούμε σε δραστηριότητες που θα μας αποσπάσουν την προσοχή από αυτό!

4.   Η κατανάλωση νερού

Όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμο είναι το νερό, αλλά πόσοι από εμάς το έχουμε συμπεριλάβει στο διατροφικό μας πλάνο; Τα ευεργετικά του οφέλη ξεκινούν από την υδρολυτική ισορροπία του σώματός μας και φτάνουν μέχρι και την ψυχολογική μας σταθερότητα. Ειδικά όταν μπαίνει το θέμα του φαγητού στο προσκήνιο, το νερό λειτουργεί ως διαλυτικό μέσο για τις τοξίνες, ενώ συνάμα συνδράμει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος από τυχόν λοιμώξεις ή νόσους.

lovely-woman_144627-31658

Η έλλειψη συνειδητοποίησης της ευεργετικής του δράσης μπορεί να εύκολα να αποτελέσει εμπόδιο στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών στόχων. Άλλωστε, η ουσιώδης επίδραση του νερού στην υγεία μας διαφαίνεται και στην διαδικασία της πέψης. Έχει αποδειχθεί ότι η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά σημαντικά στη διάσπαση των τροφίμων, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση στη διατήρηση της υγρασίας του πεπτικού συστήματος!

Δε χρειάζεται να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας. Κάθε λάθος μάς φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία και κάθε επιτυχία θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μας! Ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας για να ζούμε ακόμα πιο υγιεινά κι ενεργά!