Η μεγαλύτερη παρανόηση γύρω από τα face oils είναι ότι ταιριάζουν μόνο στις ξηρές επιδερμίδες. Στην πραγματικότητα, λειτουργούν πολύ καλά, όποιος και αν είναι ο…τύπος μας. Απλά πρέπει να βρούμε το κατάλληλο έλαιο.
Κατά κανόνα, η ενυδατική κρέμα είναι συνήθως το τελευταίο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης, όμως, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που τελευταία την… επεκτείνουν για να συμπεριλάβουν και ένα face oil- ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα, που οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν αυξημένη ξηρότητα. Οι περισσότερες όμως γυναίκες πιστεύουν πως οι εξαιρετικά θρεπτικές και μαλακτικές ιδιότητες των ελαίων είναι βάλσαμο μόνο για μια ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα.
Πράγματι, η…επικρατούσα άποψη είναι πως μια λιπαρή με τάση ακμής επιδερμίδα, παράγει ήδη υπερβολικό σμήγμα, οπότε δεν χρειάζεται τα έλαια προσώπου ούτε ωφελείται από τη χρήση τους-αντίθετα μπορεί να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν λευκά και μαύρα στίγματα. Την άποψη αυτή έρχονται να καταρρίψουν οι ειδικοί και να μας διαβεβαιώσουν ότι, όσο αντιφατικό κι αν φαίνεται, το λάδι σε μια λιπαρή επιδερμίδα, μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει εξισορροπητικά, αν έχει την κατάλληλη φόρμουλα- δεν είναι όλα τα έλαια στον ίδιο βαθμό φαγεσωρογόνα. Μάλιστα, μια μικρή ποσότητα ελαίου μπορεί να κάνει θαύματα στην έντονη ξηρότητα που προκαλούν οι παραδοσιακές αγωγές κατά της ακμής. Η μόνη συμβουλή που δίνουν είναι, όταν εντοπίσουμε το face oil με τα σωστά συστατικά, να ξεκινήσουμε συντηρητικά, εφαρμόζοντας μερικές σταγόνες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα και να «ακούμε» την επιδερμίδα μας- αν δεν της αρέσει θα μας το «πει».
Τι να προτιμήσουμε αν έχουμε….
Ξηρή επιδερμίδα: Αναζητάμε έλαια που περιέχουν υψηλότερο ποσοστό απαραίτητων λιπαρών οξέων (ωμέγα 3,6 κλπ.), ολεϊκού οξέος και βιταμίνης Ε , που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού και θα εμποδίσουν την απώλεια νερού. Παρόλο που όλα σχεδόν τα έλαια είναι ευεργετικά για την ξηρή, αφυδατωμένη επιδερμίδα, το ηλιέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, το σκουαλένιο, τα έλαια μαρούλα, μπαομπάμπ και μποράντζας, όπως και τοέλαιο αργκάν-ειδικά για τις ξηρές, ώριμες επιδερμίδες- είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές.
Λιπαρή/μεικτή επιδερμίδα: Αναζητάμε έλαια με μικρό μοριακό βάρος, και αντιβακτηριδιακές ή αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ αποφεύγουμε όσα έχουν πλούσια σύσταση, όπως το λάδι καρύδας. Σε λιπαρές επιδερμίδες με ήπια ακμή το έλαιο
τεϊόδεντρου (tea tree oil) μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεμονωμένα σπυράκια. Το έλαιο κουκουτσιών σταφυλιού έχει στυπτικές ιδιότητες, ενώ το ιδιαίτερα ελαφρύ έλαιο χοχόμπα (jojoba oil) ενυδατώνει την μεικτή επιδερμίδα χωρίς να φράζει τους πόρους. Τα έλαια λωτού και kukui ομαλοποιούν την έκκριση σμήγματος. Τέλος, το έλαιο άγριου τριαντάφυλλου εκτός από την αντιοξειδωτική του δράση περιέχει λινολεϊκό οξύ που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος και περιορίζει τους φαγέσωρες -τα λευκά και μαύρα στίγματα.
Ευαίσθητη επιδερμίδα: Αναζητάμε έλαια με συστατικά που θα την καταπραΰνουν και θα την προστατεύσουν όπως τα έλαια μαρούλα, μορίνγκα κάνναβης κ.α. Επίσης προσέχουμε η φόρμουλα του προϊόντος που θα επιλέξουμε να μην περιέχει αιθέρια έλαια γιατί λόγω της υψηλής συμπύκνωσής τους, ενδέχεται να
προκαλέσουν ερεθισμό και να ευαισθητοποιήσουν ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα. Tip: παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα έλαια προσώπου είναι φυτικής προέλευσης και κατά κανόνα ασφαλή είναι πάντα καλύτερο να δοκιμάζουμε το προϊόν σε ένα μικρό σημείο πριν το εφαρμόσουμε σε μεγαλύτερη περιοχή.
FAQ: μικρές απορίες
Ένα face oil είναι πιο ενυδατικό από μια κρέμα; Όχι ακριβώς. Τα δύο προϊόντα παίζουν διαφορετικό ρόλο στη φροντίδα της επιδερμίδας, μπορούν όμως να αλληλοϋποστηρίζονται. Τα έλαια αποτελούνται γενικά από μεγάλα μόρια γι’ αυτό και κατατάσσονται στα φιλμογενή (occlusive) συστατικά, σχηματίζουν δηλαδή ένα αόρατο φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας που παγιδεύει το νερό εμποδίζοντας απώλεια υγρασίας, ενώ συγχρόνως δρουν ως μαλακτικό, διατηρώντας την απαλή και λεία. Όμως δεν ενυδατώνουν. Αντίθετα, οι ενυδατικές κρέμες και οι οροί διεισδύουν βαθύτερα και παρέχουν στα κύτταρα της της επιδερμίδας όχι μόνο ενυδάτωση αλλά και ενεργά συστατικά. Σε περίπτωση λοιπόν που αναρωτιέστε αν πρέπει να αντικαταστήσετε τον ορό ή την κρέμα σας με ένα λάδι προσώπου, η απάντηση είναι όχι.
Πότε και πώς πρέπει να εφαρμόζω το face oil; Τα έλαια προσώπου μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στις περισσότερες ρουτίνες περιποίησης, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας. Κατά κανόνα, αποτελούν το τελευταίο βήμα της βραδινής φροντίδας, μετά τον ορό ή/και την κρέμα νύχτας. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο το πρωί, θα το εφαρμόσετε και πάλι μετά τον ορό και την ενυδατική κρέμα, αλλά πριν από το αντηλιακό. Θα πρέπει ωστόσο να είστε προσεκτικές γιατί τα έλαια έχουν την ικανότητα να το διασπούν ή να το αραιώνουν με αποτέλεσμα η προστατευτική του δύναμη να μειώνεται. Tip: Αν και τα έλαια μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια σε καθημερινή βάση, είναι προτιμότερο να κάνετε κάθε τόσο μικρά διαλείμματα γιατί η επιδερμίδα μπορεί να εξαρτηθεί από την προστατευτική δράση τους και να…τεμπελιάσει.
Πηγή: skingurus.gr