Η φιλοσοφία του slow beauty είναι μια επιλογή ομορφιάς που σε προτρέπει να μη βιάζεσαι, αλλά να απολαμβάνεις την αυτοφροντίδα με ενσυνειδητότητα, μέσα από μικρές τελετουργίες και προϊόντα που σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Υπάρχουν μέρες που οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι, ώστε η ζωή να μοιάζει με αγώνα δρόμου κόντρα στον χρόνο. Σαν να έχει κολλήσει το κοντέρ στα διακόσια, πασχίζουμε ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε μπαταρίες και να βρούμε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Τα καλά νέα είναι ότι το κίνημα της βραδύτητας, που κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς σε όλο τον κόσμο, έρχεται να μας… σώσει! Βραδύτητα δεν σημαίνει να ζεις με ρυθμούς χελώνας. Βραδύτητα σημαίνει να κάνεις τα πάντα στη σωστή ταχύτητα.
Σταμάτα λοιπόν να τρέχεις, ρίξε τους ρυθμούς και απόλαυσε την κάθε στιγμή που ζεις με ενσυνειδητότητα (mindfulness). Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις διαβάζοντας το βιβλίο «In Praise of Slow» του Carl Honoré, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της βραδύτητας, για να αποφασίσεις να δίνεις περισσότερη σημασία στην ποιότητα της ζωής σου.
Το κίνημα της βραδύτητας βρίσκει εφαρμογή σε πολλές συνήθειες και δραστηριότητες της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το slow food, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό αντίλογο στο αμερικανικό μοντέλο της ταχυφαγίας (fast food). Το κίνημα της οικο-γαστρονομίας, που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980 στην Ιταλία, τιμάει την τοπική γαστρονομική παράδοση και σέβεται το περιβάλλον, προωθώντας την κατανάλωση φρέσκων και εποχικών πρώτων υλών.
Στην ίδια λογική, το slow fashion είναι το αντίπαλο δέος των μεγάλων αλυσίδων ένδυσης, της αναπόφευκτης ομοιομορφίας και μαζικοποίησης της μόδας. Ένας διαδεδομένος τρόπος για να μπεις σε ρυθμούς αργής μόδας, είναι να κάνεις λιγότερο και πιο συνειδητoποιημένο shopping, και να ψωνίζεις vintage και second hand ρούχα, ακολουθώντας το ηθικό τρίπτυχο «reuse-reduce-recycle».
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και στον χώρο της ομορφιάς. Το slow beauty αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του clean beauty, δηλαδή της καθαρής ομορφιάς. Και, όπως δείχνουν οι τάσεις των εταιρειών και η ανταπόκριση των καταναλωτών, έχει έρθει για να μείνει.
Οι αξίες του slow beauty
Περισσότερο από ένα κίνημα, το slow beauty είναι μια φιλοσοφία που σε ωθεί να υιοθετήσεις μια βιώσιμη πρακτική αυτοφροντίδας, η οποία βασίζεται στη φύση, την υγεία και την ευεξία. Το slow beauty είναι μια πιο αργή, ήπια και συνειδητή προσέγγιση της ομορφιάς, η οποία φέρνει στο επίκεντρο την ποιότητα έναντι της ποσότητας, και τις βιώσιμες επιλογές έναντι των επεμβατικών και χημικών λύσεων. Είναι η απάντηση στους γρήγορους ρυθμούς της παγκόσμιας βιομηχανίας της ομορφιάς, η οποία βασίζεται στην υπερπαραγωγή, προωθεί την υπερκατανάλωση και αποθεώνει τη νεότητα με κάθε τίμημα.
Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα πολλοί επιδιδόμασταν σε μια μάταιη αναζήτηση της νιότης. Επιδιώκαμε να προλάβουμε τον χρόνο και να σταματήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης με ένα σωρό προϊόντα και μεθόδους αντιγήρανσης. Το slow beauty βασίζεται σε λίγες και μακροχρόνιες ρουτίνες περιποίησης, που χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε για καιρό μέχρι να δούμε θετική αλλαγή στην εμφάνιση και τη διάθεσή μας. Από τις πρώτες εταιρείες που μίλησαν για αβίαστη επιβράδυνση της γήρανσης είναι η Vichy, με τη σειρά Slow Age, η οποία εξασφαλίζει ότι η επιδερμίδα μεγαλώνει όμορφα και αργά.
Η πανδημία και ο κατ’ οίκον εγκλεισμός ήταν μια καλή αφορμή για να βρούμε νέους τρόπους να δώσουμε αξία στην καθημερινότητά μας, να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να επικεντρωθούμε περισσότερο στην περιποίηση της επιδερμίδας μας. Όταν φροντίζεις τον εαυτό σου με πηγαίο, ειλικρινή και συνειδητό τρόπο, είτε εφαρμόζοντας αργά μια κρέμα είτε απολαμβάνοντας ένα αποτοξινωτικό ρόφημα, τότε σε κυριεύει ένα ισχυρό αίσθημα ευεξίας. Απαλλάσσεσαι από το άγχος και το στρες, κάνεις ποιοτικότερο ύπνο, έχεις καλύτερο έλεγχο της ζωής σου σε ανήσυχους καιρούς. Κατ’ επέκταση, αναπτύσσεις αρμονικότερες σχέσεις με τους γύρω σου. Αυτή είναι μια από τις αρχές της ενσυνειδητότητας, η οποία βρίσκει εφαρμογή στην πρακτική του slow beauty.
Σε αντίθεση με την πληθωρική K-Beauty, δηλαδή την κορεάτικη φιλοσοφία που περιλαμβάνει πολλά βήματα περιποίησης, το slow beauty αντιπροτείνει λιγότερα προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, που φέρνει αυτή η νέα τάξη πραγμάτων, είναι μια διαφορετική στάση απέναντι στην κατανάλωση. Καλλιεργεί την οικολογική συνείδηση στις αγορές σου και σε ευαισθητοποιεί απέναντι στο γεγονός ότι η βιομηχανία της ομορφιάς είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο των αποβλήτων στις χωματερές.
Από τη θεωρία στην πράξη
Εντέλει, το slow beauty έχει να κάνει με το να επενδύεις σε εταιρείες που εφαρμόζουν οικολογικές και ηθικές πρακτικές σε κάθε βήμα της εφοδιαστικής και παραγωγικής αλυσίδας. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τους για να τις αναγνωρίσεις:
- Υιοθετούν μεθόδους βιώσιμης ανάπτυξης κατά τη δημιουργία των καλλυντικών τους. Σύμφωνα με τη φυτική εταιρεία Caudalie, η βιώσιμη ανάπτυξη και η πολυτέλεια είναι πια δυο έννοιες αδιαχώριστες.
- Τα προϊόντα τους περιέχουν συστατικά που καλλιεργούνται με καινοτόμο, βιολογικό και ηθικό τρόπο.
- Οι συνθέσεις αυτών των προϊόντων είναι μινιμαλιστικές και απαλλαγμένες από ύποπτα και επιβλαβή συστατικά, όπως τα parabens, η σιλικόνη, τα θειικά άλατα, οι φθαλικές ενώσεις, τα ορυκτά έλαια ή συστατικά ζωικής προέλευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γαλλική Typologie, που δημιουργεί παραδοσιακά σαπούνια και έλαια καθαρισμού σε μικρές ποσότητες και με ελάχιστα συστατικά στις φόρμουλές της.
- Χρησιμοποιούν ανακυκλωμένες και ανακυκλώσιμες συσκευασίες.
- Συνεργάζονται με ντόπιους συνεταιρισμούς και κοινότητες στα πλαίσια του ηθικού εμπορίου. Η αφρικανική R & R Luxury δημιουργεί προϊόντα με βάση το βούτυρο καριτέ, που προμηθεύεται από έναν μικρό γυναικείο συνεταιρισμό στην Γκάνα.
- Η μακροζωία είναι βασικός παράγοντας της φιλοσοφίας τους. Αυτό σημαίνει ότι και τα προϊόντα τους έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που μπορεί να φτάνει τα τρία με τέσσερα χρόνια.
Πηγή: https://www.ow.gr/