Δυστυχώς, τα αναψυκτικά διαίτης είναι πιο της μόδας από ποτέ. Τα παιδιά καταναλώνουν το πράγμα σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition. Μεταξύ των ενηλίκων, η κατανάλωση έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25%, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Prevention.
Νεφρικά προβλήματα
Να κάτι που δεν γνωρίζατε για τη σόδα διαίτης σας: Μπορεί να κάνει κακό στα νεφρά σας. Σε μια 11ετή μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε περισσότερες από 3.000 γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κόλα διαίτης σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο για έκπτωση των νεφρών. Η λειτουργία των νεφρών άρχισε να μειώνεται όταν οι γυναίκες έπιναν πάνω από δύο αναψυκτικά την ημέρα. Ακόμη πιο ενδιαφέρον: Δεδομένου ότι η νεφρική έκπτωση δεν σχετιζόταν με τα αναψυκτικά με ζάχαρη, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα γλυκαντικά διαίτης ευθύνονται.
Κακή λειτουργία μεταβολισμού
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα του 2008 σε σχεδόν 10.000 ενήλικες, ακόμη και μία μόνο σόδα διαίτης την ημέρα συνδέεται με 34% υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, την ομάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνει το λίπος της κοιλιάς και την υψηλή χοληστερόλη και σας θέτει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Δεν είναι σαφές αν η σύνδεση αυτή αποδίδεται σε κάποιο συστατικό της σόδας διαίτης ή στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Αλλά αξίζει πραγματικά αυτό το ένα κουτάκι αναψυκτικού;
Παχυσαρκία
Διαβάσατε σωστά: Η σόδα διαίτης δεν σας βοηθά τελικά να χάσετε βάρος. Μελέτη του University of Texas Health Science Center διαπίστωσε ότι όσο περισσότερες σόδες διαίτης έπινε κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να γίνει υπέρβαρος. Η κατάποση μόλις δύο ή περισσότερων κουτιών την ημέρα αύξησε τη μέση κατά 500%. Γιατί; Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων με βάση τη γλυκύτητα των τροφίμων, υποδεικνύει μελέτη σε ζώα από το Πανεπιστήμιο Purdue. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα διαίτης μπορεί να είναι πιο πιθανό να υπερκαταναλώσουν, επειδή το σώμα σας ξεγελιέται και νομίζει ότι τρώει ζάχαρη, με αποτέλεσμα να λαχταράτε περισσότερη.
Κυτταρική βλάβη
Τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν κάτι που πολλά κανονικά αναψυκτικά δεν περιέχουν: αναστολείς μούχλας. Ονομάζονται βενζοϊκό νάτριο ή βενζοϊκό κάλιο και περιέχονται σχεδόν σε όλα τα αναψυκτικά διαίτης. Αλλά πολλά κανονικά αναψυκτικά, όπως η Coke και η Pepsi, δεν περιέχουν αυτό το συντηρητικό.
Αυτά είναι κακά νέα για όσους πίνουν διαιτητικά αναψυκτικά. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν την ικανότητα να προκαλούν σοβαρές βλάβες στο DNA των μιτοχονδρίων σε σημείο που το αδρανοποιούν εντελώς – το βγάζουν εντελώς εκτός λειτουργίας, δήλωσε ο Peter Piper, καθηγητής μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε βρετανική εφημερίδα το 1999. Το συντηρητικό έχει επίσης συνδεθεί με κνίδωση, άσθμα και άλλες αλλεργικές καταστάσεις, σύμφωνα με το Κέντρο για την Επιστήμη προς το Δημόσιο Συμφέρον.
Έκτοτε, ορισμένες εταιρείες έχουν καταργήσει σταδιακά το βενζοϊκό νάτριο. Η Diet Coke και η Diet Pepsi το αντικατέστησαν με ένα άλλο συντηρητικό, το βενζοϊκό κάλιο. Τόσο το βενζοϊκό νάτριο όσο και το βενζοϊκό κάλιο ταξινομήθηκαν από την Επιτροπή Τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ήπια ερεθιστικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους.
Χαλασμένα δόντια
Με pH 3,2, η σόδα διαίτης είναι πολύ όξινη. (Ως σημείο αναφοράς, το pH του οξέος της μπαταρίας είναι 1. Το νερό είναι 7.) Το οξύ είναι αυτό που διαλύει εύκολα το σμάλτο, και μόνο και μόνο επειδή μια σόδα διαίτης δεν σημαίνει ότι είναι ελαφρώς όξινη. Οι ενήλικες που πίνουν τρία ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα έχουν χειρότερη υγεία των δοντιών τους, αναφέρει ανάλυση δεδομένων οδοντιατρικών ελέγχων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι καταναλωτές σόδας είχαν πολύ περισσότερη τερηδόνα, περισσότερα χαμένα δόντια και περισσότερα σφραγίσματα.
Αναπαραγωγικά προβλήματα
Μερικές φορές, το κουτάκι της διατητικής σόδας είναι εξίσου επιβλαβές. Διατροφή ή όχι, τα κουτιά αναψυκτικών είναι επικαλυμμένα με τον ενδοκρινικό διαταράκτη δισφαινόλη Α (BPA), ο οποίος έχει συνδεθεί με τα πάντα, από καρδιακές παθήσεις έως παχυσαρκία και αναπαραγωγικά προβλήματα. Αυτό είναι μεγάλο ρίσκο για ένα κουτάκι αναψυκτικού.