Με άλλες τροφές, τα οφέλη για την υγεία (ή η έλλειψή τους) δεν είναι τόσο προφανή. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι ορισμένες από τις υγιεινές μας επιλογές δεν κάνουν τόσο καλό στον οργανισμό μας όσο νομίζαμε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Taste of Home.
Μιλήσαμε με την Sandra J. Arevalo, RDN, η οποία αποκάλυψε τις τροφές που πρέπει να τρώμε μόνο με μέτρο.
Αλλαντικά
Τα αλλαντικά είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχουν νιτρικά άλατα που προκαλούν καρκίνο για τη συντήρησή τους, καθώς και άφθονο νάτριο που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Όταν βρίσκεστε στη βιτρίνα με τα αλλαντικά, αναζητήστε επιλογές με χαμηλό νάτριο και χωρίς νιτρικά. Καλύτερα: Πάρτε ένα φρέσκο κοτόπουλο από τη σχάρα ή φτιάξτε μόνοι σας roast beef για να το βάλετε στα σάντουιτς.
Ποπ κορν μικροκυμάτων
Το ποπ-κορν είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και ένα υγιεινό σνακ – αν δεν το πνίξετε στο βούτυρο και το αλάτι. Γι’ αυτό, καλύτερα να το φτιάξετε μόνοι σας, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τα συστατικά. Το ποπ κορν που μπορείτε να φτιάξετε σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να είναι υπερφορτωμένο με νάτριο και λίπος. Όταν το φτιάχνετε, επιλέξτε ένα υγιεινό για την καρδιά, λάδι με υψηλό σημείο καπνού, όπως το λάδι κανόλα.
Ενεργειακά ποτά
Πιστεύαμε ποτέ ότι αυτά ήταν “υγιεινά”; Υπάρχει λόγος που σας κάνουν να αισθάνεστε σαν να σας έριξαν μόλις ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά – δεν είναι μόνο γεμάτα καφεΐνη, αλλά και ζάχαρη. Μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό και απλά δεν είναι υγιεινά. Στην πραγματικότητα, ανακαλύψαμε ότι τα ενεργειακά ποτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο συκώτι. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε τον πιο υγιεινό καφέ που μπορείτε να πιείτε.
Τυρί
Ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο και εξαιρετικό για τα οστά σας, καθώς και καλή πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών Α και Β-12, ο Arevalo μας υπενθυμίζει ότι ναι, το τυρί είναι επίσης πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Δεν χρειάζεται να το εξορίσετε, αλλά απλώς να το τρώτε με μέτρο. Ένα πιάτο τυρί κάθε τόσο; Φανταχτερό. Αλλά τα πάντα με τυρί; Το σώμα σας δεν θα σας ευχαριστεί γι’ αυτό.
Κονσερβοποιημένα φρούτα
Μπορεί να νομίζετε ότι η κατανάλωση μιας κονσέρβας με κοκτέιλ φρούτων θεωρείται υγιεινή διατροφή, αλλά και πάλι, αν κοιτάξετε τον κατάλογο των συστατικών, πολλές φορές μπορεί να καταναλώνετε τόση πρόσθετη ζάχαρη όση και φρούτα. Αν θέλετε ένα υγιεινό σνακ εν κινήσει, προτιμήστε φρούτα κονσερβοποιημένα σε χυμό, όχι σε σιρόπι. Ή απλά αγοράστε τα αγαπημένα σας υλικά και φτιάξτε το δικό σας φρέσκο κοκτέιλ φρούτων.
Δημητριακά πρωινού
Ακόμα και αν νομίζετε ότι επιλέγετε μια από τις πιο υγιεινές επιλογές, προσέξτε. Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού ισχυρίζονται ότι είναι υγιεινά επειδή είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, αλλά πολλά δημητριακά είναι επίσης πολύ πλούσια σε ζάχαρη”. Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα δημητριακό με 8 γραμμάρια ή λιγότερη ζάχαρη ανά μερίδα 3/4 φλιτζανιού. Ακολουθούν πέντε πιο υγιεινά δημητριακά που μπορείτε να φάτε.
Τσάι σε μπουκάλι
Το παγωμένο τσάι μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή ροφήματος, ειδικά το πράσινο τσάι, το οποίο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες. Αλλά πριν πάρετε το έτοιμο, γυρίστε το μπουκάλι και ελέγξτε τον κατάλογο των συστατικών. Ακόμη και τα εμφιαλωμένα πράσινα τσάγια συχνά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και περιέχουν πολύ λίγα αντιοξειδωτικά, επειδή αυτά χάνονται κατά την παραγωγή του τσαγιού. Αν προτιμάτε να φτιάξετε το δικό σας, εδώ είναι ο βήμα προς βήμα οδηγός μας για το κρύο τσάι.
Ψωμί ολικής άλεσης
Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα ψωμιά που χαρακτηρίζονται ως ολικής άλεσης είναι καλύτερα για εσάς από το εμπλουτισμένο λευκό ψωμί – το τελευταίο αφαιρεί τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες για να δημιουργήσει μια λιγότερο κοκκώδη έκδοση. Αλλά στα ψωμιά που χαρακτηρίζονται ως “ολικής άλεσης” συχνά απλώς προστίθεται λίγο σιτάρι ολικής άλεσης (και μερικές φορές μελάσα για να τους δώσει αυτή τη ”σκούρα” υγιεινή όψη). Αυτό απλά σημαίνει ότι πιθανότατα τρώτε κυρίως ραφιναρισμένα δημητριακά. Ψάξτε για ψωμιά με την ένδειξη 100% ολικής αλέσεως για να βεβαιωθείτε ότι τρώτε το πραγματικό προϊόν.
Πατάτες
Πολλοί τις θεωρούν λαχανικά και πράγματι είναι. Αλλά προειδοποιεί να μην συμπεριλάβετε τις πατάτες -ιδίως τις τηγανητές πατάτες- ως το μοναδικό λαχανικό στο γεύμα σας. Είναι σημαντικό να γεμίζετε το πιάτο σας και με μη αμυλούχα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και οι ντομάτες, για να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Καλαμπόκι
Παρόμοια με τις πατάτες, το καλαμπόκι είναι ένα αμυλούχο, υψηλής θερμιδικής αξίας λαχανικό. Είναι φορτωμένο με φυτικές ίνες και φυσικά χωρίς γλουτένη, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά για μια ισορροπημένη διατροφή. Αν σερβίρετε καλαμπόκι στο κολοκύθι σε ένα γεύμα, να προσθέσετε λάχανο στον ατμό ή σαλάτα με σπανάκι για να λάβετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τα σκουροπράσινα λαχανικά, όπως βιταμίνες C, K, A και φυλλικό οξύ. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πιο εύκολο να τα προσθέσετε από ό,τι νομίζετε.