Τα γαρύφαλλα είναι μικρά, αποξηραμένα μπουμπούκια λουλουδιών από ένα αειθαλές δέντρο, τα οποία έχουν μια ξεχωριστή γεύση που μοιάζει με την κανέλα, αλλά με περισσότερο καρύκευμα. Μπορούν να αγοραστούν αλεσμένα ή ολόκληρα για να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική ή στο ψήσιμο και χρησιμοποιούνται συχνά μαζί με άλλα βότανα όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα. Μπορεί να σας είναι περισσότερο οικεία τους ψυχρούς μήνες ή τα Χριστούγεννα, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά σε συνταγές όπως το ζεστό κρασί και το ψητό ζαμπόν.
Είναι αντιφλεγμονώδη
Τα γαρύφαλλα περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται ευγενόλη και ισοευγενόλη και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να προσφέρουν μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Είναι αντιμικροβιακά
Έχει βρεθεί ότι το γαρύφαλλο έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι πολλών βακτηριακών και μυκητιασικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των E Coli, Staph aureus και ενδεχομένως της κολπικής καντιντίασης.
Είναι ένα φυσικό παυσίπονο
Το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φυσικό παυσίπονο, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, για παθήσεις όπως ο πονόδοντος. Αυτό οφείλεται και πάλι στην ευγενόλη, η οποία είναι ένα φυσικό αναισθητικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι γαρύφαλλου ή ακόμη και να αγοράσετε ένα στοματικό διάλυμα γαρύφαλλου για να αποκομίσετε τα μουδιαστικά του οφέλη.
Μπορεί να προσφέρει αντικαρκινικά οφέλη
Έχουν γίνει αρκετές μελέτες που εξετάζουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ευγενόλης και δείχνουν ότι μπορεί να έχει κάποια οφέλη τόσο στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όσο και στον καρκίνο του οισοφάγου. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε αυτές τις μελέτες, χρησιμοποιείται σε πολύ συμπυκνωμένη δόση και μπορεί να είναι τοξική εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος
Καταστάσεις όπως η λιπώδης ηπατική νόσος και η κίρρωση του ήπατος μπορεί να ωφεληθούν από τα γαρύφαλλα, καθώς έρευνες δείχνουν βελτίωση και στις δύο καταστάσεις.
Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των σακχάρων στο αίμα
Μια άλλη ένωση που βρίσκεται στο γαρύφαλλο, η οποία ονομάζεται νιγρικίνη, έχει δοκιμαστεί σε ζωικά μοντέλα και έχει βρεθεί ότι ωφελεί τα σάκχαρα του αίματος και όσους είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά αυτό μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη σε όσους πάσχουν από PCOS (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) και διαβήτη εν ευθέτω χρόνω.