Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με διαβήτη κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εξεταστείτε για διαβήτη κατά την επίσκεψη μετά τον τοκετό. Φροντίστε να ενημερώσετε τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να μπορείτε να έχετε συνεχή παρακολούθηση και συμβουλές για το πώς να μειώσετε τους κινδύνους σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Beth Israel Deaconess Medical Center.
Ακολουθούν πέντε συμβουλές για τη διαχείριση του διαβήτη κύησης:
Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή
Ο πάροχός σας θα σας κάνει συστάσεις για τη διατροφή σας, με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες. Αν και δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή, ο προγραμματισμός των γευμάτων μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να εξασφαλίσετε μια ισορροπία αμύλων, φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών, γάλακτος και υγιεινών λιπών.
Παραμείνετε δραστήριοι
Οι σωματικές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, η ποδηλασία ή ακόμη και το απλό περπάτημα, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να ρυθμίσει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Λέω στους ασθενείς μου να ακούνε το σώμα τους και να χαλαρώνουν όταν χρειάζεται, αλλά είναι σχεδόν πάντα εντάξει να συνεχίσετε το κανονικό σας πρόγραμμα γυμναστικής, και στην πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Ανάλογα με το βάρος σας πριν από την εγκυμοσύνη, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα είναι σε θέση να σας πει πόσο βάρος πρέπει να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Μετά την εγκυμοσύνη, η επιστροφή σε ένα υγιές βάρος θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Γνωρίστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας
Για να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα σας, θα πρέπει να το εξετάζετε τακτικά, έως και τέσσερις φορές την ημέρα:
Πρώτο πράγμα το πρωί πριν φάτε (γλυκόζη νηστείας)
Μία έως δύο ώρες μετά το πρωινό
Μία έως δύο ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα
Μία έως δύο ώρες μετά το δείπνο
Πολλοί ασθενείς παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σε ένα ημερολόγιο, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο, ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν πώς τους επηρεάζουν ορισμένα τρόφιμα ή δραστηριότητες.
Πάρτε φάρμακα αν χρειάζεται
Ακόμα και αν κάνετε πολλές αλλαγές, ορισμένες άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται να παίρνουν ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Με παρακολούθηση και βοήθεια από τους παρόχους σας, ο διαβήτης κύησης μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.