Αριθμός αιμοπεταλίων: ορισμός, χαμηλά, φυσιολογικά, υψηλά επίπεδα

Home ΥΓΕΙΑ Αριθμός αιμοπεταλίων: ορισμός, χαμηλά, φυσιολογικά, υψηλά επίπεδα
blood

Τι σημαίνει ο αριθμός των αιμοπεταλίων;

Τα αιμοπετάλια, που ονομάζονται επίσης θρομβοκύτταρα, είναι μικρά κύτταρα του αίματος που παράγονται στο μυελό των οστών. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο υποστεί βλάβη, τα αιμοπετάλια συσσωρεύονται μεταξύ τους για να «κλείσουν» αποτελεσματικά τον τραυματισμό και να σταματήσουν την αιμορραγία. Η μέτρηση αιμοπεταλίων είναι μια διαγνωστική εξέταση που διενεργείται για να προσδιοριστεί πόσα αιμοπετάλια υπάρχουν στο αίμα ενός ασθενούς, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Sight.

Ποιος είναι ο φυσιολογικός αριθμός αιμοπεταλίων;

Κανονικά υπάρχουν 150.000-450.000 αιμοπετάλια σε κάθε μικρολίτρο αίματος.

Τι είναι ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων;

Ένας αριθμός μικρότερος από 150.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος θεωρείται θρομβοπενία, δηλαδή χαμηλότερος από το φυσιολογικό αριθμός αιμοπεταλίων. Κάτω από 50.000 είναι ένας σοβαρά χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων. Κάτω από 10.000 θεωρείται σοβαρή θρομβοπενία, με κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας.

Τι είναι ο υψηλός αριθμός αιμοπεταλίων;

Ένας αριθμός αιμοπεταλίων άνω των 450.000 αιμοπεταλίων ανά μικρολίτρο αίματος θεωρείται υψηλός. Η τεχνική ονομασία γι’ αυτό είναι θρομβοκυττάρωση.

Τι σημαίνει όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας είναι χαμηλός;

Εάν έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, τότε έχετε μια κατάσταση που ονομάζεται θρομβοπενία. Αυτό μπορεί να προκαλείται από μια διαταραχή του μυελού των οστών, όπως η λευχαιμία, μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος μαζί με αναιμία (χαμηλός αριθμός αιμοσφαιρίνης) ή μια ιογενή λοίμωξη, όπως η ηπατίτιδα. Εναλλακτικά, η θρομβοπενία μπορεί να είναι παρενέργεια της λήψης ορισμένων φαρμάκων όπως η χημειοθεραπεία ή ορισμένα αντιβιοτικά που μπορεί να επηρεάσουν το μυελό των οστών .

Η θρομβοπενία μπορεί να είναι ήπια και ένα άτομο μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα με αυτήν. Ωστόσο, η έλλειψη αιμοπεταλίων σημαίνει ότι το αίμα μπορεί να μην πήζει σωστά. Εάν πρόκειται για σοβαρή περίπτωση, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένους μώλωπες, έντονες εμμηνορροϊκές ροές, αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα και αιμορραγία των ούλων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα από επιφανειακή αιμορραγία που ονομάζεται πετέχια, το οποίο μοιάζει με μικροσκοπικές κόκκινες κουκίδες και μπορεί συχνά να εμφανιστεί στα κάτω άκρα.

Τι σημαίνει όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας είναι υψηλός;

Ο υψηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να υποδηλώνει είτε ουσιώδη θρομβοκυττάρωση είτε αντιδραστική θρομβοκυττάρωση.

Η ουσιώδης θρομβοκυτταραιμία είναι μια σπάνια πάθηση του μυελού των οστών που προκαλεί υπερπαραγωγή αιμοπεταλίων από τον οργανισμό. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση και προκαλείται από γενετική μετάλλαξη, αλλά οι λόγοι αυτής της ανωμαλίας είναι αβέβαιοι.

Η αντιδραστική θρομβοκυττάρωση είναι μια προσωρινή αύξηση των αιμοπεταλίων ως απάντηση σε μια άλλη κατάσταση. Ενώ η ίδια η αντίδραση αποτελεί συχνά φυσιολογικό μέρος οξέων φλεγμονωδών διεργασιών, η αντιδραστική θρομβοκυττάρωση μπορεί να προκληθεί από καρκίνο, αναιμία ή ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές. Γενικά υποχωρεί όταν θεραπεύεται η υποκείμενη πάθηση.

Τα αιμοπετάλια είναι σημαντικά για τον οργανισμό, καθώς συσσωρεύονται ή κολλάνε μεταξύ τους σε απόκριση σε τραυματισμό και αποτρέπουν την υπερβολική αιμορραγία. Ωστόσο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός αιμοπεταλίων σημαίνει ότι η πήξη θα μπορούσε να συμβεί αυθόρμητα. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συνηθισμένοι στα χέρια, τα πόδια και τον εγκέφαλο. Άλλα συμπτώματα του υψηλού αριθμού αιμοπεταλίων περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, αδυναμία και λιποθυμία.

Πώς να αυξήσετε τον αριθμό των αιμοπεταλίων;

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για έναν ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Εάν η θρομβοπενία δεν προκαλεί σωματικά συμπτώματα, συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία.

Ωστόσο, εάν ένας χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων είναι επικίνδυνα χαμηλός ή συμπτωματικός, τότε η αιτία μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεδομένου ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αιτιών, η επίλυση της θρομβοπενίας συχνά περιλαμβάνει τη θεραπεία της υποκείμενης ιατρικής κατάστασης ή την αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής.

Για ορισμένες μορφές θρομβοπενίας, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα- ένα συνηθισμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται γι’ αυτό είναι το κορτικοστεροειδές φάρμακο πρεδνιζολόνη.

Ανάλογα με την αιτία και εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων δεν αυξηθεί, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε σπληνεκτομή: μια επέμβαση για την αφαίρεση του σπλήνα. Ο σπλήνας είναι ουσιαστικά ένα φίλτρο αίματος, αλλά αν λειτουργεί μη φυσιολογικά, μπορεί μερικές φορές να γίνει υπερβολικά καταστροφικός για τα αιμοπετάλια. Η ανταπόκριση στη σπληνεκτομή μπορεί συνήθως να είναι μια αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων από 30% έως 100%.

Σε επείγουσες περιπτώσεις ή για χρόνια και μόνιμη θρομβοπενία, ασθενείς με σοβαρά χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ή σημαντική αιμορραγία μπορεί να αντιμετωπιστούν με μεταγγίσεις αίματος ή αιμοπεταλίων.