Είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από την φωτογήρανση, με την προϋπόθεση ότι το εφαρμόζουμε σωστά, πριν κυκλοφορήσουμε κάτω από τον ήλιο της πόλης, αποφεύγοντας μερικές λάθος κινήσεις στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης που ίσως κάνουν το αντηλιακό μας λιγότερο αποτελεσματικό.
Τα αντηλιακά δεν μοιάζουν ακριβώς με τα άλλα προϊόντα περιποίησης. Προτού ένα γαλάκτωμα ή μια κρέμα φτάσει στα χέρια μας έχει υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι το τελικό προϊόν κάνει ακριβώς αυτό που ισχυρίζεται η ετικέτα, ότι προστατεύει δηλαδή το δέρμα μας από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες UV-δεν είναι τυχαίο ότι ο FDA (ο Αμερικανικός ΕΟΦ) τα κατατάσσει όχι στα καλλυντικά αλλά στα φάρμακα.
Φυσικά, το να δοκιμάζεις την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος στο εργαστήριο και να το χρησιμοποιείς στον πραγματικό κόσμο είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Κι αυτό γιατί στην πράξη, κάποια λάθη που κάνουμε στην εφαρμογή τους, «παρεμβαίνουν» στην αντηλιακή τους δύναμη και μειώνουν την προστασία που, θεωρητικά, μας υπόσχονται.
Λάθος #1. Το αντηλιακό… κοκτέιλ: Τη στιγμή που πιέζουμε το σωληνάριο του αντηλιακού για να βγάλουμε την ποσότητα προϊόντος που θέλουμε, έχουμε την φόρμουλα που έχει δοκιμαστεί για να μας προσφέρει ακριβώς το SPF (δηλαδή το πόσο καλά προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV) που αναγράφεται στη συσκευασία του. Όταν όμως το αναμειγνύουμε με κάποιο άλλο προϊόν, αυτή η προσεκτικά σχεδιασμένη φόρμουλα αλλάζει και η υψηλή προστασία που υπόσχεται παύει να είναι απόλυτα εγγυημένη.
Τι να κάνετε. Αντί να αναμειγνύετε το αντηλιακό σας με τον ορό ή την ενυδατική σας κρέμα, εφαρμόστε ένα προϊόν τη φορά-με το αντηλιακό να είναι πάντα η τελευταία κατά σειρά εφαρμογή.
Λάθος #2. Face oils για …πρωϊνό. Σίγουρα περιποιούνται την επιδερμίδα και της χαρίζουν λάμψη στη στιγμή. Όμως τα δημοφιλή έλαια προσώπου και τα αντηλιακά προϊόντα, δεν έχουν και τις καλύτερες μεταξύ τους σχέσεις. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως τα έλαια όταν έρχονται σε επαφή με το αντηλιακό, το αλλοιώνουν, το κάνουν λιγότερο αποτελεσματικό-ένα λογικό συμπέρασμα αν σκεφτούμε ότι τα καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν έλαια είναι αυτά που μπορούν να διασπάσουν και να απομακρύνουν τα κατάλοιπα του αντηλιακού.
Τι να κάνετε. Είναι κρίμα να θυσιάσετε την τόσο απαραίτητη προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV, στο όνομα μια παροδικής λάμψης. Τα face oils προσφέρουν πολλά οφέλη και μπορούν να είναι ακόμη πιο αποδοτικά όταν τα χρησιμοποιείτε το βράδυ και όχι το πρωί. Κι αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς λάμψη, αναζητήστε ειδικά σχεδιασμένες αντηλιακές συνθέσεις εμπλουτισμένες με συστατικά -ακόμη και έλαια- που ενισχύουν τη φωτεινότητα χωρίς να κάνουν «εκπτώσεις» στη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Λάθος #3 . Layering χωρίς μέτρο. Το trend των 8 ή και 10 βημάτων περιποίησης μας ήρθε πριν λίγα χρόνια από την Άπω Ανατολή και εμείς σπεύσαμε να το υιοθετήσουμε. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί τα οφέλη που ενδεχομένως έχει η διαδοχική εφαρμογή διαφορετικών προϊόντων, υπάρχει πάντα ο προβληματισμός αν η επιδερμίδα μπορεί να απορροφήσει τόσα πολλά συστατικά. Στην περίπτωση όμως του αντηλιακού, υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος: το «φράγμα» που δημιουργούν οι πολλαπλές στρώσεις προϊόντων ανάμεσα στην επιδερμίδα και στο τελευταίο και πιο σημαντικό προϊόν, το αντηλιακό, το εμποδίζουν να προστατέψει σωστά τα κύτταρά της από τη UV ακτινοβολία.
Τι να κάνετε. Απλοποιήστε την πρωινή ρουτίνα περιποίησης. Μετά τον καθαρισμό και ενδεχομένως τη λοσιόν ή την essence, εφαρμόστε έναν αντιοξειδωτικό ορό-κατά προτίμηση με βιταμίνη C- και αντικαταστήστε την κρέμα ημέρας με μια αντηλιακή σύνθεση με υψηλό SPF και πλούσια σε ενυδατικά συστατικά.
Λάθος #4. Νέφη… δροσιάς πάνω από το αντηλιακό. Είναι αλήθεια πως τα face mists, ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά προϊόντα ομορφιάς, φρεσκάρουν, καταπραΰνουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα με …ένα ψιτ. Ωστόσο, η συνήθειά μας να ψεκάζουμε το πρόσωπό μας έχοντας τελειώσει την περιποίηση και λίγο πριν βγούμε από το σπίτι, όχι μόνο δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα, εκτός από λίγη δροσιά- για να είναι αποτελεσματικά τα ενυδατικά συστατικά που περιέχει ένα face mist πρέπει να τα «κλειδώσει» αμέσως μετά, με ένα άλλο προϊόν – αλλά θα αραιώσει και το αντηλιακό μας μειώνοντας έτσι την προστατευτική του δράση.
Τι να κάνετε. Αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε mist στο πρόσωπό σας, μπορείτε να το ψεκάζετε μετά τον καθαρισμό, στη θέση της τονωτικής λοσιόν και να συνεχίσετε με τον ορό και το αντηλιακό. SPF ως το “τονωτικό” βήμα της ρουτίνας σας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα ακολουθήσετε, θα σφραγίσετε όλη αυτή την καλοσύνη της επιδερμίδας.
Λάθος # 5. Η βιασύνη έχει …χρώμα. Παρόλο που οι σύγχρονες φόρμουλες των αντηλιακών σταθεροποιούνται πολύ γρήγορα πάνω στην επιδερμίδα, η βιασύνη μας να απλώσουμε το μέικαπ πριν καν στεγνώσει το αντηλιακό, μπορεί εύκολα να το αλλοιώσει και να μειώσει την αποτελεσματικότητά του. Ακόμα κι αυτό να μην συμβεί όμως, με το ταμπονάρισμα ή το πέρασμα του πινέλου θα καταλήξουμε να έχουμε «σκουπίσει» ένα μέρος του αντηλιακού που εφαρμόσαμε λίγο πριν.
Τι να κάνετε. Λίγη υπομονή μέχρι να στεγνώσει το αντηλιακό σας! Μετά, μπορείτε άφοβα να απλώσετε το μέικαπ και το κονσίλερ σας, που, εκτός των άλλων, θα προσθέσουν μια επιπλέον ασπίδα αντηλιακής προστασίας στην επιδερμίδα σας, τις ώρες που κυκλοφορείτε στην πόλη!
Πηγή: www.skingurus.gr