Τα παιδιά τα οποία είναι επιλεκτικά στο τι τρώνε ειδικά σε μικρή ηλικία προκαλούν μια μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Τι δείχνει όμως μια νέα έρευνα και πως πρέπει οι γονείς να το διαχειριστούν; Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Parents.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το να πιέζετε τα παιδιά να τρώνε, δεν κάνει πολύ καλό. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσαν ότι όταν οι γονείς πίεζαν τα μικρά τους παιδιά κατά το γεύμα, δεν επηρέασε καθόλου την ανάπτυξη τους και δεν είχε καμία επίδραση στο πόσο επιλεκτικοί ήταν ένα χρόνο αργότερα.
Το γεγονός ότι δεν βρήκαμε καμία σχέση μεταξύ της πίεσης κατά την ώρα του γεύματος και της μελλοντικής επιλεκτικής διατροφής, δείχνει ότι η επιλεκτική κατανάλωση δεν είναι ιδιαίτερα μεταβαλλόμενη, ακριβώς όπως για παράδειγμα είναι δύσκολο να εξαλειφθεί η ντροπή από ένα ντροπαλό παιδί ή ότι η μείωση της επιλεκτικής διατροφής χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση από την πίεση, λέει η ερευνητής Julie Lumeng, MD, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το να πιέζετε τα παιδιά σας να τρώνε είναι εντελώς ακίνδυνο. Η πίεση στη σίτιση μπορεί να θεωρηθεί ότι ελέγχει ή παρεμβαίνει και γνωρίζουμε από δεκαετίες έρευνας ότι ο έλεγχος και η παρεμβατική ανατροφή των παιδιών δεν είναι από τις πιο πολύτιμες για την ευημερία των παιδιών.
Το να πιέζεται τα παιδιά σας κατά την διάρκεια του γεύματος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού με την πάροδο του χρόνου, προειδοποιεί η Natalia Stasenko. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που ένα παιδί δεν θέλει να φάει όπως, άγχος ή κινητικά προβλήματα στο στόμα. Ακόμα και οι πιο εκλεκτές συνήθειες ενός παιδιού έχουν μεγάλη σημασία, η πίεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πώς αισθάνεται ένα παιδί για το φαγητό.
Επιπλέον, αν και αυτή η συγκεκριμένη μελέτη δεν έδειξε ότι η πίεση οδήγησε σε αύξηση του βάρους, αυτές οι τακτικές θα μπορούσαν να συμβάλουν σε υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Αυτό συμβαίνει επειδή πιέζοντας τα παιδιά να τρώνε όταν δεν θέλουν παρεμποδίζεται η ικανότητά τους να αυτορυθμίζονται (γνωρίζοντας πότε πεινούν και πότε έχουν χορτάσει). Τα μικρά παιδιά είναι συνήθως καλοί ρυθμιστές, αλλά αυτή η φυσική αίσθηση τείνει να μειώνεται κατά την ηλικία των 4 ή 5 ετών, λέει η Stasenko. Η μελέτη δεν ήταν αρκετή για να μελετήσει τις επιπτώσεις της πίεσης του γεύματος στην ικανότητα αυτορρύθμισης και τη σχέση της με την παχυσαρκία.
Δεδομένου ότι είναι φυσικό να ανησυχείτε για το επιλεκτικό φαγητό και πώς μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες του παιδιού σας μακροπρόθεσμα, τι μπορείτε να κάνετε; Η Lumeng λέει ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν ένα νέο φαγητό εάν βλέπουν τους άλλους να τρώνε και να απολαμβάνουν αυτό το φαγητό -ειδικά αν αυτό είναι άλλο παιδί (αδελφός ή συμμαθητής). Το να δοκιμάζουν μόνο μια μπουκιά από ένα φαγητό μπορεί να βοηθήσει ορισμένα παιδιά να δεχτούν νέα τρόφιμα. Η αντιστοίχιση των τροφίμων που δεν σας άρεσαν με ένα αγαπημένο φαγητό όπως ένα λαχανικό συνοδευμένο με μια σάλτσα είναι επίσης μια λογική προσέγγιση, προσθέτει.
Για να δοκιμάσουν ένα νέο φαγητό, τα παιδιά πρέπει να περάσουν από πολλαπλά επίπεδα που το βιώνουν με τρόπο χωρίς πίεση, ξεκινώντας από το να το βλέπουν πολλές φορές, να έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μαζί του, να δουν άλλους ανθρώπους να το τρώνε, να το αγγίζουν, μυρίζοντας το, δοκιμάζοντάς το και τελικά να το φάνε. Όλα τα παιδιά προχωρούν σε αυτά τα βήματα με τη δική τους «ταχύτητα».