Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί αναπτύσσεται το μεταβολικό σύνδρομο. Είναι μια συλλογή παραγόντων κινδύνου, και όχι μία ασθένεια. Επομένως, έχει πιθανώς πολλές διαφορετικές αιτίες, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας WebMd. Μερικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
• Αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί γλυκόζη που παράγεται από την τροφή που τρώτε ως ενέργεια. Σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, η ινσουλίνη δεν λειτουργεί, έτσι το σώμα σας συνεχίζει να παράγει όλο και περισσότερο για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο επίπεδο γλυκόζης και να εξισορρόπηση το σάκχαρο. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται στενά με το υπερβολικό βάρος στην κοιλιά.
• Παχυσαρκία ιδιαίτερα η κοιλιακή παχυσαρκία. Οι ειδικοί λένε ότι το μεταβολικό σύνδρομο γίνεται πιο συνηθισμένο λόγω των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας. Επιπλέον, το να έχετε επιπλέον λίπος στην κοιλιά – σε αντίθεση με αλλού στο σώμα – φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο.
• Ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Η κατανάλωση διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά επεξεργασμένα τρόφιμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να παίξει ρόλο.
• Ορμονική ανισορροπία. Οι ορμόνες μπορεί να παίξουν ρόλο. Για παράδειγμα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) (μια κατάσταση που επηρεάζει τη γονιμότητα – σχετίζεται με ορμονική ανισορροπία) και μεταβολικό σύνδρομο.
• Κάπνισμα.
Εάν μόλις διαγνωσθήκατε με μεταβολικό σύνδρομο, μπορεί να ανησυχείτε. Αλλά σκεφτείτε το ως μια κλήση αφύπνισης. Ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε σοβαρά με τη βελτίωση της υγείας σας. Κάνοντας απλές αλλαγές στις συνήθειές σας τώρα μπορείτε να αποτρέψετε σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.