Σύντομη σε διάρκεια, σφοδρή όμως ως προς την έντασή της, η πρόσφατη κακοκαιρία είχε ένα, βασικό, χαρακτηριστικό. Τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που, αν και σταδιακά υποχωρούν έχουν αφήσει …τα ίχνη τους. Την έντονη αφυδάτωση και ξηρότητα που ξαφνικά άλλαξε την όψη και υφή της επιδερμίδας μας.
Ο ήλιος δύο μέρες τώρα λάμπει κάθε πρωί σηματοδοτώντας έτσι την ήπια βελτίωση του καιρού. Όμως αμέσως μετά τη δύση το κρύο επιμένει να μας θυμίζει πως ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά. Αυτό σημαίνει ότι για την επιδερμίδα μας τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν…
Τι φταίει και για ποιο λόγο. Είναι γνωστό ότι σε φυσιολογικές συνθήκες η επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, η επονομαζόμενη κεράτινη, αποτελείται σε ποσοστό 10-20% από νερό. Για την προστασία του από την αφυδάτωση το δέρμα διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς- Φυσικοί Ενυδατικοί Παράγοντες( NMF)- και ένα κοκτέιλ λιπαρών στοιχείων – λιπίδια (ceramides,λιπαρά οξέα και στερόλες) – που αποτρέπουν την απώλεια του πολύτιμου νερού. Όμως συχνά διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες- ανάμεσά τους και το κρύο, ο ξηρός, παγωμένος αέρας- αποδιοργανώνουν και αποσυντονίζουν τους παραπάνω φυσικούς μηχανισμούς συκράτησης της υγρασίας. Τότε το τείχος άμυνας και προστασίας, δηλαδή η κεράτινη στιβάδα, χάνει τη συνοχή του με αποτέλεσμα την εξάτμιση σημαντικής ποσότητας νερού – ονομάζεται διαδερμική απώλεια νερού- χωρίς, ταυτόχρονα, την άμεση αναπλήρωσή του από τους… επιφορτισμένους γι’ αυτό μηχανισμούς και οδηγεί στην ξαφνική ξηρότητα και τραχύτητα αρχικά ή/ και στην ερυθρότητα, το ενοχλητικό «τράβηγμα» ή κνησμό σε πιο προχωρημένο στάδιο ευαισθητοποίησης. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα σημεία που υποφέρουν περισσότερο και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποτρέψουμε.
Πρόσωπο- “Αλλαγή φρουράς” στη ρουτίνα περιποίησης. Αντικαθιστούμε τις λεπτόρρευστες ενυδατικές emulsion ή τα fluids – εξαιρουμένων φυσικά των λιπαρών επιδερμίδων- με πιο παχύρρευστες συνθέσεις και υφές που περιέχουν μαλακτικούς- γλυκερίνη- και θρεπτικούς παράγοντες- έλαια, λιπαρά οξέα- οι οποίοι δημιουργούν ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια και αποτρέπουν την απώλεια νερού διασφαλίζοντας έτσι την ισορροπία στα επίπεδα υγρασίας. Το ίδιο βέβαια θα χρειαστεί να κάνουμε και στη διαδικασία του καθαρισμού φροντίζοντας ταυτόχρονα η «επαφή» μας με το νερό να είναι σύντομη σε διάρκεια και η θερμοκρασία να παραμένει σε μέτρια επίπεδα.
Χείλη- γιατί τόση …ευαισθησία; Μέχρι τώρα αποδίδαμε την ευαισθησία της περιοχής στο γεγονός ότι είναι ένα από τα σημεία που είναι μόνιμα εκτεθειμένα όλο το χρόνο στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες. Τώρα πλέον που η χρήση της μάσκας ελέω Covid-19 είναι υποχρεωτική, τα χείλη αν και καλυμμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι πρόσφατες, δυσφορούν και το δείχνουν με έντονη ξηρότητα στην αρχή που συχνά τη διαδέχεται το ενοχλητικό σκάσιμο και, ενίοτε, το επώδυνο ξεφλούδισμα. Η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα των χειλιών και η έλλειψη σμηγματογόνων αδένων- κατά συνέπεια και του φυσικού της λιπαντικού- εξηγεί το λόγο που αφυδατώνεται ευκολότερα από κάθε άλλο σημείο του δέρματος. Για την άμεση αποκατάσταση και επανόρθωση της περιοχής αναζητούμε συστατικά που προσφέρουν πλούσια θρέψη όπως το βούτυρο καριτέ (shea butter), το σκουαλένιο, η πανθενόλη, η βαζελίνη και το καστορέλαιο.
Χέρια- σε συνεχή δοκιμασία. Δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας για την επιδερμίδα των χεριών. Το συχνό πλύσιμο με επιθετικά επιφανειοδραστικά και η απολύμανση με ισχυρά αντισηπτικά που έχουμε υιοθετήσει ένα, περίπου, χρόνο για τη σωστή υγιεινή και προστασία από την πανδημία απογυμνώνουν την επιφάνεια του δέρματος από τα φυσικά του λιπίδια και είναι ο λόγος για την παρατεταμένη ξηρότητα. Τώρα, επιπλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών που ευνοούν την εξάτμιση υγρασίας και την έντονη αφυδάτωση του δέρματος, όπως ήδη περιγράψαμε πιο πάνω. Τη λύση και εδώ τη δίνουν οι εξειδικευμένες κρέμες εμπλουτισμένες με μαλακτικούς παράγοντες- ceramides, βαζελίνη, ουρία- όπως και φυτικά έλαια τα οποία δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ και αποτρέπουν την απώλεια νερού ή, αντίστοιχα, αναπληρώνουν τα χαμένα λιπίδια της κεράτινης στιβάδας.
Πηγή: www.skingurus.gr