Ο μητρικός θηλασμός έχει τόσα οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία, που έχει ανακηρυχτεί από οργανισμούς υγείας ως «Αναφαίρετο δικαίωμα του βρέφους και της μητέρας». Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δίνει τη σαφή οδηγία: «Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον για 12 μήνες και κατόπιν, μπορεί να συνεχισθεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί…».
Πώς ωφελεί ο μητρικός θηλασμός το παιδί;
Ο Κωνσταντίνος Αργ. Παπαγεωργίου Παιδίατρος Μετεκπαιδευμένος στην Παιδοπνευμονολογία Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC, σημειώνει:
1. Ο μητρικός θηλασμός έχει συσχετισθεί με χαμηλή συχνότητα λοιμώξεων του γαστρεντερικού και οξείας μέσης ωτίτιδας στα βρέφη.
2. Τα πρόωρα βρέφη προστατεύονται από την νεκρωτική εντεροκολίτιδα.
3. Αργότερα, κατά την παιδική ηλικία, έχει βρεθεί ότι δρα ανασταλτικά σε ασθματική βρογχίτιδα, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και παιδικό καρκίνο.
4. Ο παρατεταμένος θηλασμός έχει συσχετισθεί μέσα από πολλές μελέτες και μέτα- αναλύσεις με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στην ενήλικο ζωή, μικρότερο δείκτη μάζας σώματος – δηλαδή μικρότερα ποσοστά εκδήλωσης παχυσαρκίας στην ενήλικο ζωή, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και υπερχοληστερολαιμίας.
5. Το παιδί εκτός από τροφή λαμβάνει ζεστασιά και τρυφερότητα.
6. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει από μητέρα σε μητέρα, από θηλασμό σε θηλασμό, από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.
7. Τα παιδιά που έχουν θηλάσει αρκετά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης καθώς η βιοενεργή αυτή ουσία της μάνας, βοηθά στην πλήρη έκφραση του γενετικού κώδικα νοητικής εξέλιξης του παιδιού.
Ωστόσο, ο μητρικός θηλασμός ωφελεί και τις μητέρες. Οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους συμβάλλουν κατ’ αρχήν στην οικονομία, στην ποιότητα της υγείας και της ζωής, της κοινωνίας.
Ο έλεγχος της λειτουργίας του σώματός τους από τις ίδιες τις γυναίκες τόσο στη γέννα όσο και στο μητρικό θηλασμό επηρεάζει τον τρόπο που οι γυναίκες αισθάνονται για τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση επηρεάζει τη θέση τους στην κοινωνία. Συνεπώς οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.
Η έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού προστατεύει την γυναίκα από κατάθλιψη, ενδυναμώνει τα αισθήματα τρυφερότητας και αγάπης για το παιδί της.
Ο αποκλειστικός θηλασμός παρέχει φυσική αντισύλληψη στο ζευγάρι, διευκολύνει στην επικοινωνία με το παιδί, στη σίτιση, στις εξόδους από το σπίτι.
Οι μητέρες που θηλάζουν εμφανίζουν πιο σπάνια καρκίνο του μαστού, καρκίνο ωοθηκών, οστεοπόρωση και σακχαρώδη διαβήτη.