Δεν είναι περίεργο που οι μικροί βρώσιμοι σπόροι του φυτού λιναριού (που είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο!) Έχουν αποκτήσει το καθεστώς της υπερ-τροφής: Αυτές οι μικροσκοπικές δέσμες θρεπτικών συστατικών παρέχουν πλούτο σε οφέλη για την υγεία. Αλλά για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτά τα προνόμια, υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος να τα φάτε. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον λιναρόσπορο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας του περιοδικού Health.
1. Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Ο λιναρόσπορος περιέχει τον φυτικό τύπο του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ το οποίο έχει συνδεθεί με την βελτιωμένη κυκλοφορία και τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα λίπη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών και προσφέρουν μέτρια προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2.
2. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολλά άλλα
Μια μερίδα δύο κουταλιών της σούπας λιναρόσπορου περιέχει 6 γραμμάρια ινών (περίπου το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ποσότητας), 4-5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης και 10% έως 20% του ημερήσιου στόχου για πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος, χαλκός και θειαμίνη. Το μαγνήσιο βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου, ενώ το μαγγάνιο παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και προάγει την υγεία του δέρματος και των οστών. Ο φωσφόρος βοηθά στη διαμόρφωση των κυτταρικών δομών και στηρίζει την υγεία των οστών. Ο χαλκός ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας και κολλαγόνου και απαιτείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ηθιαμίνη παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και βοηθά επίσης στη στήριξη του νευρικού συστήματος.
3. Ο λιναρόσπορος έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Ο λιναρόσπορος είναι μια κορυφαία πηγή ιδιαίτερα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν την υγεία που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, καθώς και το οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα κύτταρα – πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών (όπως του Alzheimer και του Parkinson).
4. Ο λιναρόσπορος είναι καλός για την καρδιά σας με περισσότερους από έναν τρόπους
Τα καλά λίπη στον λιναρόσπορο βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αποφυγή της σκλήρυνσης της αρτηρίας, στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Μια μελέτη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών κουταλιών της σούπας λιναρόσπορου καθημερινά για τρεις μήνες μείωσε την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά σχεδόν 20% και μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά περισσότερο από 15%.
5. Οι ίνες λιναρόσπορου βοηθούν στην πέψη
Ο λιναρόσπορος περιέχει τόσο διαλυτές ίνες όσο και αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν να μαλακώσουν τα κόπρανα, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν μέσω των γαστρεντερικών οδών και να απομακρυνθούν πιο εύκολα. Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν στη διέγερση του πεπτικού συστήματος για τη μεταφορά απορριμμάτων μέσω του εντέρου και την προώθηση της κανονικότητας του εντέρου. Οι δύο τύποι ινών συνεργάζονται για την υποστήριξη της πεπτικής υγείας.
6. Ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου
Ο λιναρόσπορος έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την ανάπτυξη όγκων, ιδιαίτερα καρκίνων του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το λινάρι είναι πλούσιο σε λιγνάνες. Αυτές οι φυτικές ενώσεις πιστεύεται ότι έχουν αντιαγγειογενετικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσουν τους όγκους από το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων και την ανάπτυξη. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 γυναίκες, διαπίστωσε ότι εκείνες που κατανάλωναν τακτικά λιναρόσπορο είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
7. Ο λιναρόσπορος μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο διαβήτη
Οι λιγνάνες στον λιναρόσπορο συνδέονται επίσης με βελτιωμένα επίπεδα HA1C, ένα μέτρο του μέσου σακχάρου στο αίμα για τρεις μήνες. Οι σπόροι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη με άλλους τρόπους. Σε μια μικρή μελέτη, οι επιστήμονες έδωσαν στους ανθρώπους 0g, 13g ή 26g λιναρόσπορου καθημερινά για 12 εβδομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν προδιαβήτη και περιελάμβαναν παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, υπέρβαρους. Τα άτομα στην ομάδα που κατανάλωναν 13 g λιναρόσπορου την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ινσουλίνη και βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη στο τέλος της περιόδου μελέτης.
8. Ο λιναρόσπορος μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ελαστικό
Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση λιναρόσπορου στις γυναίκες οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις στην ευαισθησία του δέρματος και στη μείωση της τραχύτητας του δέρματος και στην απολέπιση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος.
9. Ο λιναρόσπορος μπορεί να είναι χρήσιμος για την απώλεια βάρους
Το μεγαλύτερο μέρος των διαλυτών ινών στους λιναρόσπορους ονομάζεται βλέννα. Αυτή η ίνα συνδυάζεται με νερό για να σχηματίσει μια ομοιάζουσα με γέλη σύσταση που επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου. που οδηγεί σε αυξημένα συναισθήματα πληρότητας και καθυστερεί την αίσθηση της πείνας. Μια μετα-ανάλυση 45 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου (ιδιαίτερα 30 γραμμάρια την ημέρα, ή περίπου δύο κουταλιές της σούπας) είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση τόσο του σωματικού βάρους όσο και την περίμετρο της μέσης.
10. Ο λιναρόσπορος μπορεί ακόμη και να μειώσει τις εξάψεις
Η έρευνα είναι ανάμικτη, αλλά μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει με αυτό το σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 20 γραμμάρια θρυμματισμένου λιναρόσπορου δύο φορές την ημέρα, αναμεμιγμένα σε δημητριακά, χυμό ή γιαούρτι, είχαν 50% μείωση στις εξάψεις. Η ένταση των εξάψεων τους μειώθηκε επίσης, κατά περισσότερο από 50%.