Η λευχαιμία είναι καρκίνος των ιστών που σχηματίζουν αίμα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μυελού των οστών και του λεμφικού συστήματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι λευχαιμίας. Ορισμένες μορφές λευχαιμίας είναι πιο συχνές στα παιδιά. Άλλες μορφές λευχαιμίας εμφανίζονται κυρίως σε ενήλικες.
Η λευχαιμία συνήθως δημιουργεί εμπλοκή στα λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφάιρια, είναι ισχυροί μαχητές λοίμωξης συνήθως αναπτύσσονται και διαιρούνται με ομαλό τρόπο, καθώς τα χρειάζεται το σώμα. Αλλά σε άτομα με λευχαιμία, ο μυελός των οστών παράγει ανώμαλα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία δεν λειτουργούν σωστά.
Η θεραπεία για τη λευχαιμία μπορεί να είναι πολύπλοκη – ανάλογα με τον τύπο της λευχαιμίας και άλλους παράγοντες. Υπάρχουν όμως στρατηγικές και πόροι που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχία της θεραπείας. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας της Αμερικανικής κλινικής Mayo Clinic.
Ποια είναι τα συμπτώματα ;
Τα συμπτώματα της λευχαιμίας ποικίλλουν, ανάλογα με τον τύπο της λευχαιμίας. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα λευχαιμίας περιλαμβάνουν:
- Πυρετός ή ρίγη
- Επίμονη κόπωση, αδυναμία
- Συχνές ή σοβαρές λοιμώξεις
- Χάνεται βάρος χωρίς προσπάθεια
- Πρησμένοι λεμφαδένες, πρησμένο ήπαρ ή σπλήνα
- Εύκολη αιμορραγία ή μώλωπες
- Επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες
- Μικρά κόκκινα σημεία στο δέρμα σας (πετέχια)
- Υπερβολική εφίδρωση, ειδικά τη νύχτα
- Οστικός πόνος ή ευαισθησία
Ποια είναι τα αίτια ;
Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν τις ακριβείς αιτίες της λευχαιμίας. Φαίνεται να αναπτύσσεται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Πώς σχηματίζεται η λευχαιμία;
Γενικά, η λευχαιμία θεωρείται ότι συμβαίνει όταν σε ορισμένα κύτταρα του αίματος προκαλούνται μεταλλάξεις στο DNA (οι πληροφορίες μέσα σε κάθε κύτταρο που καθοδηγούν τη δράση του). Μπορεί να υπάρχουν άλλες αλλαγές στα κύτταρα που δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη λευχαιμία.
Ορισμένες ανωμαλίες αναγκάζουν το κύτταρο να αναπτυχθεί και να διαιρεθεί πιο γρήγορα και να συνεχίσει να ζει όταν τα κανονικά κύτταρα θα πέθαιναν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα ανώμαλα κύτταρα μπορούν να ξεπεράσουν σε αριθμό τα υγιή κύτταρα αίματος στο μυελό των οστών, με αποτέλεσμα λιγότερα υγιή λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια στο αίμα, προκαλώντας τα σημάδια και τα συμπτώματα της λευχαιμίας.
Ο πρώτος τύπος ταξινόμησης είναι πόσο γρήγορα εξελίσσεται η λευχαιμία:
Οξεία λευχαιμία: Στην οξεία λευχαιμία, τα ανώμαλα κύτταρα του αίματος είναι ανώριμα αιμοσφαίρια (εκρήξεις). Δεν μπορούν να εκτελέσουν τις κανονικές τους λειτουργίες και πολλαπλασιάζονται γρήγορα, έτσι η ασθένεια επιδεινώνεται γρήγορα. Η οξεία λευχαιμία απαιτεί επιθετική, έγκαιρη θεραπεία.
Χρόνια λευχαιμία: Υπάρχουν πολλοί τύποι χρόνιων λευχαιμιών. Μερικά παράγουν πάρα πολλά κύτταρα και μερικά προκαλούν την παραγωγή πολύ λίγων κυττάρων. Η χρόνια λευχαιμία περιλαμβάνει πιο ώριμα κύτταρα αίματος. Αυτά τα κύτταρα του αίματος αναπαράγονται ή συσσωρεύονται πιο αργά και μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά για μια χρονική περίοδο. Ορισμένες μορφές χρόνιας λευχαιμίας αρχικά δεν προκαλούν πρώιμα συμπτώματα και μπορεί να περάσουν απαρατήρητες ή αδιάγνωστες για χρόνια.
Ο δεύτερος τύπος ταξινόμησης αφορά τον τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων που επηρεάζονται:
Λεμφοκυτταρική λευχαιμία: Αυτός ο τύπος λευχαιμίας επηρεάζει τα λεμφοειδή κύτταρα (λεμφοκύτταρα), τα οποία σχηματίζουν λεμφοειδή ή λεμφικό ιστό. Ο λεμφικός ιστός αποτελεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Μυελογενή λευχαιμία: Αυτός ο τύπος λευχαιμίας επηρεάζει τα μυελοειδή κύτταρα. Τα μυελοειδή κύτταρα δημιουργούν ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και κύτταρα που παράγουν αιμοπετάλια.
Ποιοι είναι οι τύποι λευχαιμίας;
Οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία . Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος λευχαιμίας στα μικρά παιδιά. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε ενήλικες.
Οξεία μυελογενής λευχαιμία. Είναι ένας κοινός τύπος λευχαιμίας. Εμφανίζεται σε παιδιά και ενήλικες. Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι ο πιο κοινός τύπος οξείας λευχαιμίας σε ενήλικες.
Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Η πιο κοινή χρόνια λευχαιμία ενηλίκων, μπορεί να αισθάνεστε καλά για χρόνια χωρίς να χρειάζεστε θεραπεία.
Χρόνια μυελογενής λευχαιμία. Αυτός ο τύπος λευχαιμίας επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες. Ένα άτομο με αυτόν τον τύπο λευχαιμίας μπορεί να έχει λίγα ή καθόλου συμπτώματα για μήνες ή χρόνια πριν εισέλθει σε μια φάση κατά την οποία τα λευχαιμικά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να πάθετε λευχαιμία;
Προηγούμενη θεραπεία για τον καρκίνο. Τα άτομα που είχαν συγκεκριμένους τύπους χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας για άλλους καρκίνους έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων λευχαιμίας.
Γενετικές διαταραχές. Οι γενετικές ανωμαλίες φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της λευχαιμίας. Ορισμένες γενετικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας.
Έκθεση σε ορισμένα χημικά. Η έκθεση σε ορισμένα χημικά, όπως το βενζόλιο – το οποίο βρίσκεται στη βενζίνη και χρησιμοποιείται από τη χημική βιομηχανία – συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ειδών λευχαιμίας.
Κάπνισμα. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει τον κίνδυνο οξείας μυελογενούς λευχαιμίας.
Οικογενειακό ιστορικό λευχαιμίας. Εάν τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν διαγνωστεί με λευχαιμία, ο κίνδυνος της νόσου μπορεί να αυξηθεί.
Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε επίμονα σημάδια ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.
Τα συμπτώματα της λευχαιμίας είναι συχνά ασαφή και δεν είναι συγκεκριμένα. Μπορεί να παραβλέψετε τα συμπτώματα πρώιμης λευχαιμίας, επειδή μπορεί να μοιάζουν με συμπτώματα γρίπης και άλλων κοινών ασθενειών.
Σπάνια, η λευχαιμία μπορεί να ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια εξετάσεων αίματος για κάποια άλλη πάθηση.