Mια ευχάριστη εποχή μαζί με το μωρό σας. Θα σας θυμίσουμε, όμως, μερικές προφυλάξεις, που σίγουρα θα σας τις έχει σημειώσει και ο παιδίατρός σας.
Αλλάζει η διατροφή?
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όπως και ο ενήλικας, και τα μωρά χρειάζονται παραπάνω υγρά το καλοκαίρι. Ο θηλασμός διατηρείται και η μητέρα πίνει πολλά υγρά. Δεν αλλάζουμε ιδιαίτερα τα γεύματα και το πρόγραμμα του βρέφους, χορηγούμε όμως περισσότερους χυμούς με φρούτα εποχής και, αν το μωρό είναι μεγαλύτερο από 7 μηνών, δίνουμε και νερό. Σημαντική είναι η γνώση ότι τα μωρά απαγορεύεται να πίνουν νερό σε ηλικίες μικρότερες από 6-7 μηνών, γιατί κινδυνεύουν από δηλητηρίαση από νερό, που οφείλεται στο γεγονός ότι οι νεφροί είναι ανώριμοι και δεν μπορούν να το αποβάλλουν.
Χρειάζεται να αποστειρώνουμε συχνά τα μπιμπερό και τις πιπίλες, δεν είναι καλό να αφήνουμε το γάλα ή οποιοδήποτε τρόφιμο εκτεθειμένο στη ζέστη περισσότερο από μισή ώρα και, αν το μωρό δεν το τρώει, το πετάμε και φτιάχνουμε καινούργιο. Υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων και λοίμωξης του βρέφους, που μπορεί να είναι σοβαρή.
Αλλάζει ο ρουχισμός?
Συμπεριφερόμαστε όπως και στον εαυτό μας. Στην πολλή ζέστη αρκεί ένα βαμβακερό φορμάκι, στη δροσούλα ένα φανελάκι με μανίκι, κουβερτούλα πικέ για τον ύπνο ή απλό σεντονάκι ή τίποτα σε πολλή ζέστη. Προσοχή με το air conditioning. Επιτρέπεται φυσικά και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 22οC έως 28οC. Αυτά που είναι ανεπιθύμητα είναι η κακή συντήρηση και οι μεταβολές της θερμοκρασίας από τη ζέστη στο κρύο.
Πάμε βόλτα?
Αν το μωρό είναι μεγαλύτερο από 40 ημερών, μπορούμε να το βγάλουμε βόλτα στο πάρκο, ακόμα και στη θάλασσα τις ώρες που ο ήλιος είναι ήπιος. Δηλαδή, το πρωί 8-9, το βραδάκι 7-8. Δεν χρειάζεται να φοράμε ρουχαλάκια με μανίκι για να το προστατέψουμε, χρειάζεται, όμως, να βάζουμε αντηλιακή κρέμα. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα για παιδιά, προτιμάμε αυτά με υψηλό δείκτη προστασίας +70, χωρίς τιτάνιο. Προστατεύουμε όλα τα εκτεθειμένα μέρη και το πρόσωπο. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο ήλιος δεν είναι όπως τα παλαιότερα χρόνια, αλλά πιο δυνατός, και η ατμόσφαιρα δεν προστατεύεται επαρκώς από το όζον. Επομένως, απαγορεύεται η παρατεταμένη έκθεση.
Μπορεί, αλήθεια, το μωρό να πάει στη θάλασσα;
Φυσικά, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη εκτός από τον ήλιο, που μπορεί να κάψει το ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Τα μεγαλύτερα βρέφη μπορούν ακόμα και να κολυμπήσουν με βοήθεια και μην ξεχνάμε ότι στα μωρά αρέσει πολύ το νερό, που επιπλέον τα δροσίζει.
Ας μην ξεχνάμε, ο ήλιος έχει και θετικές επιδράσεις στην υγεία. Βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, την κύρια βιταμίνη για την ανάπτυξη των οστών, και προάγει την ανάπτυξη της άμυνας.
Δεν πειράζει που κάθεται στην άμμο και έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά;
Δεν πειράζει να βάλει αντικείμενα και άμμο στο στόμα, αρκεί να είναι μεγαλύτερο από 5-6 μηνών, αν είναι μικρότερο μπορεί η μητέρα του να το ξαπλώνει σε μια καθαρή πετσέτα. Η πραγματικότητα είναι ότι θα χαρεί πολύ με την εμπειρία αυτή. Προσοχή στην έκθεση σε ζώα, γιατί δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Η έκθεση σε ασθενείς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως αυτοί που βρίσκονται στο χώμα, όχι μόνο δεν είναι απαγορευτική αλλά με τις καινούργιες θεωρίες βοηθά στην ωρίμανση της άμυνας του οργανισμού και προστατεύει από την ανάπτυξη νοσημάτων, όπως οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη. Ευκαιρία, λοιπόν, για επαφή με τη φύση!
Πρέπει να ανησυχώ για κάτι;
Ναι, για τα εγκαύματα από τον ήλιο από αμέλεια, όπως αναφέρθηκε, και για τις καλοκαιρινές λοιμώξεις από μικρόβια, που μεταδίδονται με την τροφή. Καλή, λοιπόν, παρασκευή και αποθήκευση της τροφής, αποστείρωση συχνά στα μικρότερα βρέφη και συχνό πλύσιμο των χεριών. Και πώς θα το καταλάβω; Συχνά οι λοιμώξεις αυτές δεν κάνουν ψηλό πυρετό. Εμφανίζουν, όμως, συνεχόμενους και δυνατούς «ρουκετοειδείς», όπως ονομάζονται οι έμετοι ή οι διάρροιες, που τα βρέφη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και για λίγο χρόνο αφυδατώνονται. Τότε χρειάζεται συχνά να νοσηλευτούν. Το καλοκαίρι συχνά είναι τα μικροτραύματα, που μια τοπική αντιμικροβιακή κρέμα είναι επαρκής για να τα αντιμετωπίσει.
Και με τα κουνούπια;
Κουνουπιέρα στον ύπνο, δεν χρειάζονται χημικά εντομοαπωθητικά, αν τα πράγματα είναι δύσκολα φυσικές κρέμες με αντικουνουπικές ιδιότητες (Crilen, Frezy Derm), τις οποίες ξεπλένουμε όταν γυρίσουμε από τη βόλτα. Καλά αποτελέσματα έχουν και οι συσκευές υπερήχων.
Πότε ανησυχώ αλήθεια;
Οταν το μωρό δεν τρώει καλά, κοιμάται πολλές ώρες και δεν είναι ζωηρό όταν ξυπνάει. Επίσης, όταν εμφανίσει πυρετό πάνω από 38 στη μασχάλη ή οποτεδήποτε διαπιστώσεις διαφορετική συμπεριφορά από τη συνηθισμένη. Τα εξανθήματα είναι ανησυχητικά όταν είναι εκτεταμένα ή όταν συνοδεύονται από οίδημα («πρήξιμο»). Αν το μωρό δεν τρώει καλά και κοιμάται πολλές ώρες χρειάζεται αμέσως να εξετασθεί από παιδίατρο.
Θα πάω διακοπές. Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου;
Είναι η ώρα να φτιάξετε ένα μικρό φαρμακείο, που να περιέχει ένα αντισταμινικό τοπικό (π.χ. Fenistil), αντιπυρετικά (π.χ. Depon, Algofren), φακελάκια με ηλεκτρολύτες (π.χ. Almora), αντιμικροβιακή τοπική κρέμα (π.χ. Bactroban) και ένα κορτικοειδές για μια ώρα ανάγκης (π.χ. soldasanil), αποστειρωμένες γάζες και οινόπνευμα όχι Betadine.
Κατερίνα Σαλαβούρα, Παιδίατρος