Καλοκαίρι! Η περίοδος που οι περισσότεροι περιμένουμε και που συνδέεται με τη θάλασσα, τον ήλιο, την ανεμελιά. Ωστόσο, είναι και η περίοδος που το δέρμα μας κινδυνεύει.
Αν και υπάρχουν φυσικοί προστατευτικοί μηχανισμοί, καλό είναι να προλάβουμε τις πιθανές βλάβες και να διατηρήσουμε ένα όμορφο και υγιές δέρμα.
Ηλιος: Φίλος ή εχθρός;
Είναι αλήθεια ότι ο ήλιος δρα ευεργετικά στον οργανισμό μας και στην ψυχολογία μας. Μπορεί να κάνει καλό σε ορισμένες δερματοπάθειες όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση. Όμως στη χώρα μας, το καλοκαίρι, και ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, το δέρμα μας υπερεκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.
Συγκεκριμένα, η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία περιλαμβάνει τις ακτίνες Α (UVA) και Β (UVΒ). Και τα δύο είδη ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσουν είτε βραχυπρόθεσμες είτε μακροπρόθεσμες βλάβες στο δέρμα, όπως ηλιακό έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος, πανάδες, φωτοευαισθησία, αλλά και καρκίνο του δέρματος, όπως το κακόηθες μελάνωμα.
Για να διατηρήσουμε ένα υγιές δέρμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού. Τα αντηλιακά όχι μόνο προλαμβάνουν ή ελαχιστοποιούν τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά συμβάλλουν σε όμορφο και ασφαλές μαύρισμα.
Πως επιλέγουμε το σωστό αντηλιακό;
Στις συσκευασίες των καλλυντικών αναγράφεται το SPF (Sun Protection Factor), το οποίο δηλώνει τον βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.
Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, το δέρμα μας είναι ασφαλές από 5 έως 30 λεπτά, χρονικό διάστημα που διαφοροποιείται από την εποχή του χρόνου, τον φωτότυπο της επιδερμίδας και τη γεωγραφική περιοχή.
Για να γνωρίζουμε τον συνολικό χρόνο κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο πολλαπλασιάζουμε τον δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με τον προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο.
Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα κάνουμε ντους με ενυδατικό αφρόλουτρο ή ουδέτερο σαπούνι, μιας και τόσο το χλώριο όσο και το αλάτι ξηραίνουν το δέρμα. Τέλος, απλώνουμε στο πρόσωπο και στο σώμα κρέμα πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες, που προάγει την ανάπλαση και αναζωογόνηση της επιδερμίδας και βοηθά στη διατήρηση του μαυρίσματος.
Υπάρχουν τροφές που προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο;
Εκτός από τα αντηλιακά, υπάρχουν τρόφιμα που μας προστατεύουν από τον ήλιο και ταυτόχρονα μας βοηθούν να αποκτήσουμε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.
Το μυστικό τους είναι τα αντιοξειδωτικά. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (A, C, Ε), που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, σημαντικό ρόλο έχουν τα καροτενοειδή, όπως είναι η λουτεΐνη, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο. Στην προστατευτική δράση των καροτενοειδών δρα ενισχυτικά και η βιταμίνη Ε, που βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο, στα αμύγδαλα και το αβοκάντο.
Το β-καροτένιο το συναντούμε στα καρότα, στα βερίκοκα, στα ροδάκινα, στο πεπόνι και στο σπανάκι. Λυκοπένιο προσλαμβάνουμε από την τομάτα, το κόκκινο γκρέι φρουτ και το καρπούζι και λουτεΐνη από το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια και το λάχανο. Εξίσου σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο κολιός και η τσιπούρα, και στους ξηρούς καρπούς.
Τέλος, οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται στο πράσινο και στο μαύρο τσάι, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό «Archives of Biochemistry and Biophysics» το 2011 αναφέρει ότι όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
Όμορφα νύχια το καλοκαίρι
Τα όμορφα, υγιή και περιποιημένα νύχια όχι μόνο αντανακλούν τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μας αλλά έχουν σημαντική θέση στην εξωτερική εμφάνισή μας.
Το καλοκαίρι, η συνεχής έκθεση των νυχιών στο νερό προκαλεί ξηρότητα και ξεφλούδισμα, που ωστόσο μπορεί να προληφθεί με την καθημερινή χρήση ειδικών κρεμών για τα νύχια, που εκτός των ενυδατικών παραγόντων τους περιέχουν βιταμίνες.
Ωστόσο, το καλοκαίρι η πιο συνήθης πάθηση των νυχιών είναι η ονυχομυκητίαση.
Η ζέστη, η υγρασία, οι τραυματισμοί των νυχιών, η αθλητική δραστηριότητα και η πολύωρη χρήση κλειστών παπουτσιών δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων στα νύχια των ποδιών.
Τα νύχια που προσβάλλονται μπορεί να παρουσιάζουν υπερκεράτωση, ονυχόλυση και αλλοίωση του χρώματος σε λευκό, κίτρινο ή κιτρινο-καφέ.
Η διάγνωση της ονυχομυκητίασης γίνεται με καλλιέργεια δείγματος από λέπια όνυχος. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την έκταση του προβλήματος και μπορεί να γίνει με τοπικές κρέμες και διαλύματα ή με αντιμυκητιασική αγωγή από το στόμα.
Η τελευταία εξέλιξη στη θεραπεία της ονυχομυκητίασης αφορά τη χρήση ειδικού λέιζερ στην επιφάνεια των νυχιών. Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδας, είναι ασφαλής και δεν έχει τις πιθανές παρενέργειες της από του στόματος θεραπείας.
Ωστόσο, επειδή είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε, καλό είναι ειδικά το καλοκαίρι να ακολουθήσουμε μερικούς βασικούς κανόνες:
- Σε περίπτωση που επισκεπτόμαστε επαγγελματίες για τη φροντίδα των νυχιών μας, καλό είναι να έχουμε δικά μας εργαλεία όπως ψαλίδια, λίμες κ.λπ.
- Αποφεύγουμε τα τεχνητά νύχια, γιατί εύκολα μπορεί να εγκλωβιστεί και να αναπτυχθεί μικροοργανισμός.
- Φοράμε άνετα παπούτσια.
- Φοράμε βαμβακερές κάλτσες και τις αλλάζουμε καθημερινά ή και περισσότερο από μία φορά την ημέρα σε περιπτώσει έντονης εφίδρωσης.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί πούδρα με οξείδιο του ψευδαργύρου που θα εμποδίσει την ανάπτυξη μυκήτων και θα βοηθήσει τα πόδια μας να παραμείνουν στεγνά.
- Αποφεύγουμε να βαδίζουμε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους, όπως πισίνα και αποδυτήρια.
Λαμπερό πρόσωπο το καλοκαίρι: Δύο μοναδικές θεραπείες
Το καλοκαίρι, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, υπάρχει περιορισμός στις θεραπείες ανανέωσης του προσώπου. Ωστόσο, υπάρχουν δύο θεραπείες που μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι και βοηθούν το δέρμα μας να παραμείνει λαμπερό και ενυδατωμένο.
Μεσοθεραπεία ενυδάτωσης και αποκατάστασης με υαλουρονικό οξύ και βιταμίνες
Η μεσοθεραπεία είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αντιγήρανσης παγκοσμίως. Χρησιμοποιούμε είτε ειδική βελόνα είτε συσκευή μικρονυγμών (microneedling) ή ειδικό περιστρεφόμενο κύλινδρο (roller) και εγχέουμε στο δέρμα ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ και βιταμίνες. Η μεσοθεραπεία ενεργοποιεί την παραγωγή ινοβλαστών, που ευθύνονται για την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Το ποσοστό διαδερμικής απώλειας νερού αναπληρώνεται, η ελαστικότητα και η σφριγηλότητα βελτιώνονται και το δέρμα μας αποκαθίσταται και αποκτά όχι μόνο την έντονη ενυδάτωση που χρειάζεται ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, αλλά προστατεύεται χάρις στους αντιοξειδωτικούς παράγοντες των βιταμινών.
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και θεαματικά. Η μεσοθεραπεία μπορεί να γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, βοηθώντας το δέρμα μας να αντεπεξέλθει στην αφυδάτωση και την ηλιακή ακτινοβολία.
Δερμοαπόξεση με διαμάντι
H δερμοαπόξεση, όπως, για παράδειγμα, αυτή που γίνεται με διαμάντι, είναι η πιο προηγμένη θεραπεία μικροδερμοαπόξεσης για το πρόσωπο, το ντεκολτέ και τα χέρια, επιτυγχάνοντας μηχανική αποκόλληση των νεκρών κύτταρων.
Με τη μέθοδο αυτή, το δέρμα απολεπίζεται ήπια και ομοιόμορφα μέσω καθαρισμού και αναρρόφησης, χάρις σε μια ειδική ράβδο με ρύγχος από διαμάντι.
Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα. Η μικροκυκλοφορία και η σύνθεση του κολλαγόνου διεγείρονται, τα μαύρα στίγματα απομακρύνονται οι λεπτές γραμμές βελτιώνονται και η φθορά του δέρματος επιβραδύνεται. Το δέρμα ανανεώνεται σε βάθος και είναι καθαρό, φωτεινό, λαμπερό.
H δερμοαπόξεση με διαμάντι γίνεται με ασφάλεια και το καλοκαίρι, αφού ο ερεθισμός είναι μηδαμινός, δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας και αμέσως μετά μπορούμε να επιστρέψουμε στις καθημερινές δραστηριότητές μας.
Στα επιπλέον πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι ότι εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες και δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση, αφού δεν γίνεται χρήση χημικών ουσιών.
Τέλος, καλό είναι να θυμόμαστε τρία πράγματα
- Οι ανάγκες μας σε νερό το καλοκαίρι είναι αυξημένες. Το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και του δέρματος και μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα νεανικό και υγιές δέρμα.
- Προσέχουμε να μην καούμε από τον ήλιο και σε περίπτωση που δούμε κάποιον σπίλο μας να αλλάζει κλείνουμε άμεσα ραντεβού στον δερματολόγο.
- Μετά το τέλος του καλοκαιριού επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μας, που θα μας προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες αποκατάστασης του δέρματος, βοηθώντας το να ανακάμψει από τη φθορά της ηλιακής ακτινοβολίας.
Δρ. Μαριάννα Καραμάνου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών