9 σπουδαίοι λόγοι για να τρώτε συχνά όσπρια

Home ΥΓΕΙΑ 9 σπουδαίοι λόγοι για να τρώτε συχνά όσπρια
ospria

Τα όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές κλπ.) αποκαλούνται ως το φαγητό των φτωχών λόγω χαμηλού κόστους.

Η διατροφική τους αξία ωστόσο είναι τεράστια και συνδέονται στενά με τη μακροζωία.

Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 800 άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, βρέθηκε ότι κάθε αύξηση 20 γρ στη μέση ημερήσια πρόσληψη οσπρίων συνδεόταν με 8% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια επταετούς παρακολούθησης.

Πέρα όμως από την παραπάνω διαπίστωση υπάρχουν 9 σημαντικοί λόγοι για να τρώτε συχνά όσπρια…

  1. Καταπολέμηση της οξείδωσης: Τα όσπρια αποτελούν σπουδαία πηγή «αντιγηραντικών» αντιοξειδωτικών.
  2. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης: Τα όσπρια παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, των οποίων η επίδραση είναι ελάχιστη στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.
  3. Υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες: Τα όσπρια είναι πλούσια πηγή φυτικών ορμονών, γνωστών ως ισοφλαβόνες. Οι ισοφλαβόνες περιορίζουν τις καταστάσεις υψηλών οιστρογονικών επιπέδων, αλλά και παρέχουν μια επιπρόσθετη αύξηση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά.
  4. Ωφέλημα βακτήρια (προβιοτικά): Τα όσπρια διαθέτουν επαρκή αριθμό προβιοτικών βακτηρίων (όπως Lactobacillus, Bacteroides, Bifidobacteria), τα οποία βελτιώνουν τις λειτουργίες του εντέρου και συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην καλή γαστρεντερική υγεία.
  5. Κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων: Οι ισοφλαβόνες των οσπρίων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου προστατεύοντας από τη σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών.
  6. Καλή υγεία των οστών: Οι ισοφλαβόνες μιμούμενες τις επιδράσεις των φυσικών οιστρογόνων στα οστά, προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
  7. Κατά των ορμονοευαίσθητων καρκίνων: Προσφέρουν σημαντική προστασία ενάντια σε ορμονοευαίσθητους καρκίνους, όπως του μαστού και του προστάτη.
  8. Ενίσχυση μνήμης: Έχει βρεθεί ότι η δίαιτα πλούσια σε όσπρια βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού.
  9. Αυξάνουν τη μακροζωία: Επιδημιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων μπορεί να αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Συμπέρασμα: Καταναλώστε όσπρια σταθερά 1-2 φορές την εβδομάδα. Το όφελος που προσφέρετε για την υγεία σας είναι τεράστιο!

Πηγή: dgrigorakis.gr