9 όμορφοι, ασφαλείς μήνες

Home ΟΜΟΡΦΙΑ 9 όμορφοι, ασφαλείς μήνες
pregnant

Όταν περιμένετε παιδί, τα πάντα αλλάζουν. Ακόμα και το τι βάζετε στην επιδερμίδα σας. Μολονότι τα περισσότερα καλλυντικά είναι απολύτως ασφαλή, υπάρχουν μερικά συστατικά που ίσως είναι προτιμότερο να αποφύγετε . Μάθετε ποια είναι και υιοθετήστε, χωρίς αυτά, μια νέα ρουτίνα ομορφιάς που θα αναδείξει εκείνη τη μοναδική λάμψη που μόνο μια μέλλουσα μαμά έχει …

Οι έντονες αλλαγές στο σώμα που συνοδεύουν μια εγκυμοσύνη, δεν θα μπορούσαν βεβαίως να αφήσουν ανεπηρέαστο το δέρμα. Είναι άλλωστε μια περίοδος όπου οι ορμόνες … «κάνουν πάρτι» και γνωρίζουμε καλά πως η αναστάτωση που προκαλούν φανερώνεται πρώτα στην επιδερμίδα. Στους 9 μήνες της κύησης είναι φυσιολογικό να αλλάζουν πολλά- προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Άλλες γυναίκες-οι τυχερές- βλέπουν την επιδερμίδα τους να μεταμορφώνεται και τα ψεγάδια της να εξαφανίζονται ενώ άλλες, βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπες με προβλήματα που δεν είχαν , με πιο συνηθισμένα την ξηρότητα, τις δυσχρωμίες και την ακμή -ιδιαίτερα στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο.

Με όλες αυτές τις ξαφνικές αλλαγές, ίσως μπείτε στον πειρασμό να στραφείτε σε πιο δραστικά προϊόντα περιποίησης για να επαναφέρετε την επιδερμίδα σας σε…τάξη. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είστε προσεκτικές στις επιλογές σας: Όπως τονίζουν οι ειδικοί, καλό είναι να αποφύγετε να προσθέσετε ένα καινούργιο προϊόν εντατικής φροντίδας στη ρουτίνα σας πριν από το τρίτο τρίμηνο και μόνο αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ιδίως αν στη φόρμουλά του περιέχει συστατικά για τα οποία υπάρχουν υποψίες* ότι θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία του μωρού σας. Ας δούμε όμως ποια συστατικά -ευτυχώς, λίγα- θα πρέπει, καλού-κακού να …βγουν σε αναστολή για 9 μήνες.

*Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τεκμηριωμένα στοιχεία για την ασφάλεια συγκεκριμένων προϊόντων στην εγκυμοσύνη είναι πολύ περιορισμένα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι κλινικές δοκιμές σε έγκυες γυναίκες- που θα μπορούσαν ίσως να αποδείξουν ότι ορισμένα συστατικά είναι επιβλαβή-, για ηθικούς λόγους δεν επιτρέπονται. Έτσι, οι ενδείξεις ότι μερικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά έχουν ενδεχομένως επιπτώσεις στο έμβρυο, προέρχονται αποκλειστικά από μελέτες σε ζώα ή από ανεπίσημες μελέτες, πάνω σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Καλύτερα χωρίς…

Ρετινοειδή

Η βιταμίνη Α είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό απαραίτητο, μεταξύ άλλων, για τη βέλτιστη υγεία και νεανικότητα του δέρματος. Συγκεκριμένα, επιταχύνει τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλει στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι τα παράγωγα της βιταμίνης Α- τα οποία ονομάζονται γενικά ρετινοειδή- χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα καλλυντικά με τη ρετινόλη φυσικά να κρατά τα σκήπτρα της αντιγήρανσης.

Η ρετινόλη, συνιστάται να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γιατί; Παρόλο που η συγκέντρωσή της στις καλλυντικές φόρμουλες είναι εξαιρετικά χαμηλή, ακολουθεί για λόγους ασφαλείας τον κανόνα των συνταγογραφούμενων ρετινοειδών, όπως είναι η τρετινοΐνη (Retin-A), η ισοτρετινοΐνη (Accutane) κ.α. , οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της σοβαρής ακμής- αλλά δίνονται μόνο με συνταγή. Σύμφωνα με οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) τα ρετινοειδή αυτά (κυρίως εκείνα που λαμβάνονται από το στόμα) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από τις γυναίκες που σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά γιατί έχουν συνδεθεί με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο. Το αζελαϊκό οξύ -επίσης συνταγογραφούμενο- θεωρείται από τους ειδικούς, ως το ασφαλέστερο εναλλακτικό συστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ζητήστε όμως οπωσδήποτε τη συμβουλή του δερματολόγου.

Tip: Μια ασφαλέστερη επιλογή για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η μπακουκιόλη (bakuchiol) ένα συστατικό φυτικής προέλευσης που προσφέρει όλο το φάσμα της ευεργετικής δράσης της ρετινόλης χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Και στην περίπτωση όμως αυτή καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΑΗΑ και ΒΗΑ σε υψηλές δόσεις

Τα άλφα και βήτα υδροξυοξέα (ΑΗΑ και ΒΗΑ), με την κερατολυτική δράση τους απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και αναζωογονούν και φωτίζουν την επιδερμίδα, επιπλέον δε, το σαλικυλικό οξύ είναι ένα σωτήριο συστατικό για την εξυγίανση της λιπαρής ή με τάση ακμής επιδερμίδας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), τα προϊόντα καθαρισμού και απολέπισης που περιέχουν γλυκολικό, γαλακτικό ή σαλικυλικό οξύ σε χαμηλές συγκεντρώσεις (κάτω από 2%) είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, τα χημικά peelings με σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ σε υψηλή συγκέντρωση, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Υδροκινόνη/αρβουτίνη

Η υδροκινόνη, το δραστικό συστατικό για τη μείωση των μελαγχρωματικών βλαβών συνταγογραφείται πλέον αποκλειστικά από δερματολόγους. Η χρήση της όμως δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή σε σύγκριση με άλλα συστατικά, το δέρμα μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα υδροκινόνης (25 έως 35% παραπάνω) . Το ίδιο όμως ισχύει και για ορισμένα ηπιότερα συστατικά κατά των δυσχρωμιών όπως είναι η αρβουτίνη και τα παράγωγά της (α-αρβουτίνη), που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί κι αυτά, στην επαφή τους με το δέρμα διασπώνται σε υδροκινόνη. Tip: Για να προλάβετε το μέλασμα , τη γνωστή «μάσκα εγκυμοσύνης», επενδύστε στην προστασία που προσφέρουν τα αντηλιακά με υψηλό SPF και κατά προτίμηση με ορυκτά φίλτρα. Για να το αντιμετωπίσετε, αν εμφανιστεί, επιλέξτε συνθέσεις που απαλύνουν τις δυσχρωμίες και αποκαθιστούν τη φωτεινότητα της επιδερμίδας, εμπλουτισμένες με εξίσου αποτελεσματικά αλλά πιο ασφαλή συστατικά όπως είναι η νιασιναμίδη, η βιταμίνη C, ή το αζελαϊκό οξύ.

Φθαλικές ενώσεις

Οι χημικές ουσίες αυτές που βρίσκονται σε μικρές περιεκτικότητες, σε αρκετά προϊόντα ομορφιάς και υγιεινής (σαμπουάν, κοντίσιονερ, βαφές, hairsprays, αποσμητικά και προϊόντα μακιγιάζ), έχουν κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις όπως επίσης και για διαταραχές στο αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και ορμονικό σύστημα. Συγκεκριμένα, σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, η έκθεση σε φθαλικούς εστέρες έχει συνδεθεί με σοβαρές αναπαραγωγικές και ορμονικές δυσλειτουργίες. Σήμερα, ολοένα και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών αφαιρούν τις φθαλικές ενώσεις από τις φόρμουλες των προϊόντων τους.

Φορμαλδεΰδη

Μια ακόμα «ύποπτη» χημική ουσία, που βρίσκεται ακόμα σε αρκετά βερνίκια νυχιών, έχει συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και με καρκίνο γι’ αυτό και θα πρέπει να την αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Tip: Αναζητήστε βερνίκια χωρίς φορμαλδεΰδη.

Αιθέρια έλαια

Σκεφτόμαστε αυτόματα ότι οτιδήποτε φυσικό είναι και καλό, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα αιθέρια έλαια. Τα οφέλη τους είναι πολλά, όμως, αν θέλετε να πάρετε μια… γεύση αρωματοθεραπείας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να γνωρίζετε καλά ποια αιθέρια έλαια είναι ασφαλή όπως επίσης πότε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, τα αιθέρια έλαια γιασεμιού υπάρχει δυνητικά κίνδυνος να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα και το δενδρολίβανο να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, επομένως είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρετε. Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά η χρήση ορισμένων αιθερίων ελαίων , όπως το χαμομήλι, το υλάνγκ-υλάνγκ, το πορτοκάλι ή η λεβάντα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε να καταπολεμήσετε το στρες ή να κοιμηθείτε καλύτερα. Αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή: αιθέρια έλαια όπως είναι ο βασιλικός, το βετιβέρ, η καμφορά, το φασκόμηλο, το φλισκούνι, η ύσσωπος κ.α. θα πρέπει να αποφεύγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης γιατί ορισμένα από αυτά περιέχουν τοξικές κετόνες . Και να θυμάστε: τα αιθέρια έλαια, ακόμα και εκείνα που θεωρούνται ασφαλή δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται από το στόμα. Επιτρέπονται μόνο οι εισπνοές (με diffuser στον χώρο) και η επάλειψη στην επιδερμίδα, με την προϋπόθεση ότι τα χρησιμοποιείτε σε μικρές δόσεις και αραιωμένα σε ένα φυτικό έλαιο (π.χ. αμυγδαλέλαιο).

Πηγή: https://skingurus.gr/