9 λόγοι για τους οποίους πεινάτε συνέχεια

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 9 λόγοι για τους οποίους πεινάτε συνέχεια
happy man eating

Ακριβώς επειδή πεινάτε δεν σημαίνει ότι το σώμα σας χρειάζεται αυτές τις θερμίδες. Μερικά προβλήματα υγείας  εξηγούν γιατί πεινάτε συνεχώς, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας The Healthy.

  1. Κατάθλιψη

Εάν αναρωτιέστε, “Γιατί είμαι πάντα πεινασμένος;” Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι η διάθεσή σας. Η διατροφή μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης ατόμων με κατάθλιψη ή άγχος. Μέρος αυτού μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν παράγετε αρκετή  ορμόνη σεροτονίνης ‘’άνεσης’’ τρώγοντας  ζυμαρικά και ψωμί μπορεί να ανέβουν αυτά τα επίπεδα, αναφέρει η Holly Lofton, MD, ειδικός στη διαχείριση βάρους και διευθυντής της ιατρικής διαχείρισης βάρους πρόγραμμα στο NYU Langone Medical Center. Αλλά αυτός ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και να χειροτερέψει τη διάθεσή σας: Τα άτομα που δεν ακολουθούν μια  υγιεινή διατροφή είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (American Academy of Family Physicians).

  1. Στρες

Η κορτιζόλη η οποία είναι η ορμόνη του στρες  πλημμυρίζει τον οργανισμό σας, το οποίο πείθει το σώμα σας να τρώει, ακόμη και αν δεν χρειάζεστε σωματικά τις θερμίδες, εξηγεί η Shanna Levine, MD, an internist in New York. “Αυτός είναι ο λόγος που το άγχος κάνει τους ανθρώπους να τρώνε υπερβολικά.”

  1. Υπερθυρεοειδισμός

Εάν πεινάτε όλη την ώρα και τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά κατά κάποιον τρόπο εξακολουθείτε να χάνετε κιλά, ο θυρεοειδής σας θα μπορούσε να παράγει υπερβολικές ορμόνες, προκαλώντας στο σώμα σας να ζητά συνεχώς τροφή. «Σκεφτείτε τον θυρεοειδή ως ένα ενδοκρινικό ορμονικό όργανο που επιταχύνει τα πάντα στο σώμα», λέει  ο Dr. Lofton. «Έτσι θα επιταχυνθεί επίσης ο μεταβολισμός και θα αυξήσετε την πείνα τους ως αποτέλεσμα». Ο θυρεοειδής ασχολείται επίσης με τον κορεσμό, οπότε μπορεί να δυσκολευτείτε να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας εάν είναι υπερβολικά ενεργός, λέει ο  Dr. Levine.  Δείτε εάν η πείνα σας συνδυάζεται με κόπωση, κακή διάθεση, εύθραυστα νύχια ή απώλεια μαλλιών  είναι όλα σημάδια υπερθυρεοειδισμού.

  1. Παχυσαρκία

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού  μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αλλά σε έναν φαύλο κύκλο, η ίδια η παχυσαρκία μπορεί επίσης να σας κάνει να πεινάτε όλη την ώρα. Το υπερβολικό λίπος θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης σας, κάνοντας την όρεξή σας να αυξηθεί ως απάντηση, επεξηγεί ο Dr. Lofton. Επιπλέον, τα λιποκύτταρα κάνουν το σώμα σας λιγότερο ευαίσθητο στην ορμόνη κορεσμού, την λεπτίνη. «Επειδή το λίπος παράγει τις δικές του ορμόνες, μέρος της παχυσαρκίας είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται πιο πεινασμένοι από κάποιον με υψηλότερο μεταβολισμό και σε καλύτερη κατάσταση», λέει. Προσέξτε για αυτά τα άλλα ύπουλα πράγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βάρος σας, ανεξάρτητα από τη διατροφή και την άσκηση.

  1. Υπογλυκαιμία

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, από την παράλειψη γεύματος έως τα προβλήματα του παγκρέατος. Αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μια μεγάλη κοιλιά ενώ το σώμα σας ικετεύει για ενίσχυση της ενέργειας. «Το σώμα παράγει πείνα ως σήμα στον εγκέφαλο για να σας πει να φάτε περισσότερα τρόφιμα για να έχετε αρκετή γλυκόζη στο αίμα σας  για να παράγει περισσότερα κύτταρα», λέει ο Dr. Lofton.

  1. Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 1 και ο τύπος 2 ταιριάζουν με τα επίπεδα σακχάρου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο πείνας όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να επαναφέρουν το σάκχαρο στο αίμα τους. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί την όρεξη, αλλά η υπερβολή μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις επιθυμίες. «Αυτό που συμβαίνει είναι οι άνθρωποι να τρώνε υπερβολικά και να έχουν πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου, κάτι που επίσης δεν μπορεί να κορεστεί», λέει ο Δρ Levine. Ακόμα κι αν πεινάτε όλη την ώρα, δοκιμάστε να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό, αποφεύγοντας ‘’τους βαρείς υδατάνθρακες’’ (ψωμί, ζυμαρικά, αμυλώδη) ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

  1. Η περίοδος

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου σας θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν να φάτε και δώδεκα cupcakes! Αλλά χρειάζεστε επίσης περισσότερες θερμίδες για να ανταποκριθείτε στις επιπλέον απαιτήσεις του σώματός σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του μήνα. «Είναι μια κατάσταση υψηλής ενέργειας για το σώμα σας, γι ‘αυτό οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται κουρασμένες και αφυδατωμένες», λέει ο Dr. Levine. “Σε κάθε τύπο κατάστασης υψηλής ενέργειας, το σώμα απαιτεί σωματικά περισσότερες θερμίδες.

  1. Αφυδάτωση

Ακόμα κι αν αισθάνεστε πεινασμένοι, ίσως απλά να παρερμηνεύσετε την έκκληση του σώματός σας για νερό. «Όταν είστε αφυδατωμένοι – προτού να διψάσετε σωματικά  θα αισθανθείτε πεινασμένοι, και συχνά οι άνθρωποι το μπερδεύουν», λέει ο  Dr.Levine. Συνιστά να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό και, στη συνέχεια, να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, ώστε να μπορείτε να πιείτε  1,5 έως 2,5 λίτρα όλη την ημέρα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερο νερό αντί για αναψυκτικά τα οποία μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστεύουν ότι είστε πάντα πεινασμένοι, παρά τις επιπλέον θερμίδες που πίνετε.

  1. Αϋπνία

Χωρίς τις συνιστώμενες  επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, το σώμα σας θα δυσκολευτεί να ρυθμίσει τις ορμόνες που ελέγχουν τα επίπεδα πείνας σας όταν ξυπνάτε. Η γκρελίνη η ορμόνης της πείνας  θα σας κάνει να πεινάτε, ακόμα και όταν το σώμα σας δεν χρειάζεται τις θερμίδες. «Κάθε μέρα, σηκώνεστε και έχετε μεταβολικές απαιτήσεις», λέει ο Dr. Levine. «Είναι μια μορφή άγχους όταν στερείτε τον εαυτό σας από τον ύπνο και προκαλεί ορμονική δυσλειτουργία