kaplanidis

6o FORUM: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣH ΣΕ ΖΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ιδέα της δημιουργίας του περιοδικού ΔΥΟ και  σχεδόν ταυτόχρονα του FORUM ΔΥΟ ξεκίνησε από την ανάγκη αντικειμενικής και έγκριτης  ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα αιχμής, όπως Διατροφή, Υγεία, Ψυχολογία  και Ομορφιά, αλλά και οικονομία και απασχόληση, παράγοντες  που επίσης επηρεάζουν το επίπεδο της ευτυχίας του Ελληνικού Λαού.

Για να γίνει επιτυχής αυτή η προσπάθεια, ήταν ξεκάθαρο, σε  όλους εμάς τους συντελεστές, ότι θα έπρwεπε να επιδιώξουμε δυο  βασικά πράγματα: πρώτον να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία των  καλύτερων Ελλήνων επιστημόνων και δεύτερον να παραμείνουμε  ανεξάρτητοι και συνεπώς αντικειμενικοί από κάθε πολιτικό ή οικονομικό κέντρο. Και οι δυο αυτοί στόχοι κάθε άλλο παρά εύκολοι ήταν. 

Το επιτύχαμε χάρις στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν περισσότερο από 40 εκ των πλέον αναγνωρισμένων επιστημόνων υγείας  και επιστημονικών εταιρειών, καθώς επίσης και με την οικονομική  συμβολή των συνεργατών εμπορικών εταιρειών, που μαζί με τη χρηματοδότηση του Ομίλου ΖΙΤΑ κάλυψαν όλα αυτά τα χρόνια (έξι) τις  σημαντικές δαπάνες περιοδικών και FORUM.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους αυτούς τους συνεργάτες που με χαρά και υπερηφάνεια αναφέρουμε  σε κάθε έκδοση του ΔΥΟ για την επιστημονική συνεισφορά τους σε  ένα φιλόδοξο και συνάμα δύσκολο στόχο, όπως είναι η έγκριτη και  αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων στα πιο καυτά θέματα της  καθημερινότητάς τους. 

Στην ίδια κατεύθυνση, λοιπόν, και το 6ο FORUM για την Υγεία,  Διατροφή αλλά και την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις στην Ελλάδα,  πραγματοποιείται στις 23 και 24 Οκτωβρίου στον εμβληματικό χώρο  του Ζαππείου Μεγάρου, με τη συνεργασία και την αιγίδα δεκάδων  εξειδικευμένων επιστημόνων αλλά και φορέων, όπως το ΕΒΕΑ, το  ΕΕΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και  ο Δήμος της Αθήνας.

Συμμετέχουν με κατανοητές για όλους ομιλίες η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία,  η Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής  Χειρουργικής, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα, η Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης, η Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής και η Ένωση Διαιτολόγων  Διατροφολόγων Ελλάδας.

Το 6ο Forum αποδεικνύει έτσι, ότι είναι ο μοναδικός θεσμός  στη χώρα, που συγκεντρώνει τόσο έγκριτη επιστημονική ενημέρωση για τους Έλληνες πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία  των ιδίων και των οικογενειών τους. Βασικός στόχος η πρόληψη  και η μη νόσηση, σωματική και ψυχολογική, διαφορετικά η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όμως, το 6ο Forum δεν σταματά στα θέματα της υγείας και  της πρόληψης, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Φέρνει το μέλλον  της Ιατρικής και της Οικονομίας στο σήμερα, με αναφορές στην  Τεχνητή Νοημοσύνη, το 5G στην Ιατρική και την Οικονομία,  τις Έξυπνες και Πράσινες πόλεις, την επιχειρηματικότητα και  τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Συμπόσιο για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις καθίσταται ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε μια περίοδο που η χώρα  βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι εξωτερικών κυρίως προκλήσεων.

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μνημονίων και μιας χαμένης  χρονιάς, λόγω πανδημίας, η Ελλάδα δείχνει ικανή να επανέλθει σε  δυναμική τροχιά. Το ταμείο Ανάκαμψης, η επάνοδος της Τουριστικής Βιομηχανίας, η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών, τα μεγάλα  έργα υποδομών και το ενδιαφέρον των ξένων και εγχώριων επενδυτών, συνθέτουν ένα θετικό momentum προς τα εμπρός. Αντίστροφα,  η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού, η κοσμογενής αύξηση των πρώτων υλών και κυρίως όλου του φάσματος της ενέργειας, η έλλειψη  βασικών προϊόντων απαραίτητων για τη βιομηχανία, απειλούν για
επαναφορά της Παγκόσμιας Οικονομίας, αλλά και της Ελληνικής, 
σε συνθήκες δεκαετίας ’70, δηλαδή σε στασιμοπληθωρισμό.

Το οικονομικό αυτό φαινόμενο, ευτυχώς σπάνια, είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος οικονομολόγων, Κεντρικών Τραπεζών και  Διοικήσεων.

Οδηγούμεθα, λοιπόν, σε στασιμοπληθωρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαφαινόμενη Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας ή  όλα αυτά τα παραπάνω φαινόμενα θα αυτοακυρωθούν μαζί με τον  περιορισμό της πανδημίας;

Αυτά και πολλά ακόμα θα συζητηθούν στο Συμπόσιο για την  Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις στο 6ο FORUM.

Είστε όλοι προσκεκλημένοι με ελεύθερη είσοδο, αρκεί να είστε  εμβολιασμένοι. Αν πάλι όχι, προτιμήστε τον καναπέ σας, τότε σας δίνουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις εργασίες, ακόμα και τα  Βραβεία Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Επιχειρήσεων καθώς και μεταποίηση στον πρωτογενή τομέα, διαδικτυακά.

Εμείς, πάντως, θα χαρούμε να σας συναντήσουμε υγιείς και προσωπικά στο Ζάππειο στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Καλό φθινόπωρο και να προσέχετε την υγεία σας.

Γράφει ο
Ζαχαρίας Καπλανίδης
Οικονομολόγος, Πρόεδρος ομίλου ZITA