6 βότανα που μειώνουν το σάκχαρο

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 6 βότανα που μειώνουν το σάκχαρο
trofima sakxaro

Η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία του σώματος. Τα ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να λειτουργεί κανονικά και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Μερικά βότανα που βρίσκονται στη φύση βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα πολύτιμα για άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη ή προ-διαβήτη. Επιπλέον, υπάρχουν τώρα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα βότανα βοηθούν στην προστασία από οξείες και χρόνιες ασθένειες.  Τα βότανα ενισχύουν επίσης τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα των τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Fullscript.

Τριγωνέλλα (Fenugreek)

Οι σπόροι τριγωνέλλας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Για αυτόν τον λόγο, έχει προταθεί ότι αυτοί οι σπόροι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί στη θεραπεία ατόμων με διαβήτη.

Αρκετές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι σπόροι του fenugreek μπορούν να βελτιώσουν τα μεταβολικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη, ερευνητές στην Ινδία διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν 10 γραμμάρια σπόρων τριγωνέλλας  εμποτισμένα σε ζεστό νερό κάθε μέρα για 6 μήνες είχαν σημαντική μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και σημαντικές μειώσεις στο HbA1c το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους προηγούμενους 2-3 μήνες.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έλαβαν 100 γραμμάρια σπόρου τριγωνέλλας για 10 ημέρες είχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και βελτιωμένο τεστ ανοχής στη γλυκόζη. Η ολική χοληστερόλη, η LDL (η κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν επίσης σημαντικά.

Γύμνεμα  (Gymnema)

Το Gymnema περιέχει ουσίες που μειώνουν την απορρόφηση του σακχάρου από το έντερο, η ακριβής δράση δεν είναι γνωστή. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους μηχανισμούς. Το γυμνέμα μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα και να αυξήσει την ανάπτυξη των κυττάρων στο πάγκρεας, το οποίο είναι το μέρος στο σώμα όπου παράγεται η ινσουλίνη. Η ινσουλίνη βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σηματοδοτώντας στο συκώτι και τους μυς και τα λιπώδη κύτταρα να λαμβάνουν σάκχαρο από το αίμα.

Σε μια μελέτη ασθενών με διαβήτη τύπου 1 που έλαβαν 400 mg ημερησίως υδατοδιαλυτού εκχυλίσματος Gymnema, μειώθηκαν οι ανάγκες σε ινσουλίνη καθώς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας των ασθενών. Τα επίπεδα HbA1c μειώθηκαν επίσης.

Το εκχύλισμα φύλλων Gymnema, το πεπτίδιο «Guarmin», διαπιστώθηκε ότι επηρεάζει την ικανότητα των γευστικών καλύκων στη  γλώσσα να γευτούν γλυκά και πικρά. Πιστεύεται ότι αναστέλλοντας την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης, οι άνθρωποι που το παίρνουν θα περιορίσουν την πρόσληψη γλυκών τροφών και αυτό μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνο για τις επιπτώσεις της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Κανέλα

Η κανέλα χρησιμοποιείται συχνά στο μαγείρεμα και το ψήσιμο, αλλά συνδέεται όλο και περισσότερο με βελτιώσεις σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης. Η έρευνα δείχνει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Μια μελέτη από την Κίνα διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με 500mg εκχυλίσματος νερού κανέλας για δύο μήνες μείωσε την ινσουλίνη νηστείας, τη γλυκόζη, τη συνολική χοληστερόλη και τη χοληστερόλη LDL και αύξησε την ευαισθησία στην ινσουλίνη ανδρών και γυναικών με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια άλλη μελέτη που έγινε σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η πρόσληψη 1, 3 ή 6 γραμμαρίων κανέλας ανά ημέρα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη LDL και τη συνολική χοληστερόλη. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η πρόσληψη κανέλας στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 θα βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, σε μια μελέτη υγιών ατόμων χωρίς ιστορικό γαστρεντερικής νόσου, κοιλιακής χειρουργικής ή διαβήτη, η πρόσληψη 6 g κανέλας επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου και μειώνει σημαντικά το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μετά τα γεύματα.

Τζίνσεγκ (Ginseng)

Το Ginseng είναι ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτικά φάρμακα στον κόσμο. Χρησιμοποιήθηκε για χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ανατολική ιατρική για την ενίσχυση της ενέργειας, την ανακούφιση από το άγχος και την ισορροπία του σώματος. Πιο πρόσφατα, έχει μελετηθεί ως θεραπεία για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μια μετά-ανάλυση του 2016 σε 8 μελέτες διαπίστωσε ότι τα οφέλη από τη χρήση του ginseng ως μέρος ενός προγράμματος θεραπείας για άτομα με διαβήτη τύπου 2 περιελάμβαναν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης βελτιώσεις στα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερόλη και τη χοληστερόλη LDL ως αποτέλεσμα της χρήσης ginseng.

Μια άλλη μετά-ανάλυση διαπίστωσε ότι το ginseng μέτρια αλλά σημαντικά βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με και χωρίς διαβήτη.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που είναι συνηθισμένο στα ασιατικά τρόφιμα. Είναι επίσης γεμάτο με φαρμακευτικές ιδιότητες. Το ενεργό συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, πιστεύεται ότι  είναι υπεύθυνη για πολλά από τα προτεινόμενα οφέλη του μπαχαρικού, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Σε μια μελέτη 240 ατόμων στην Ταϊλάνδη, η κουρκουμίνη εμπόδισε τον προδιαβήτη να εξελιχθεί σε διαβήτη. Περίπου το 16% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (ανενεργή θεραπεία) προχώρησαν σε διαβήτη τύπου 2, ενώ κανένας δεν έλαβε 250 χιλιοστόγραμμα ημερησίως κουρκουμίνης από συμπληρώματα.

Τα άτομα που λαμβάνουν κουρκουμίνη φάνηκαν να έχουν βέλτιστα λειτουργικά βήτα κύτταρα – τα κύτταρα στο πάγκρεας που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στο σώμα.  Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν 500 χιλιοστόγραμμα κάψουλες κουρκουμίνης 3 φορές την ημέρα για 10 εβδομάδες είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, υποδηλώνοντας ότι το σώμα είναι πιο ικανοποιητική σε θέση να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μεταξύ των γευμάτων.

Ένα έγγραφο εξέτασης που εξέτασε μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1998 έως το 2013 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη εξασθενεί πολλές από τις παθοφυσιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του υψηλού σακχάρου στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η μελέτη προτείνει ότι η κουρκουμίνη βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά:

·       Μείωση της ποσότητας γλυκόζης (ή ζάχαρης) που παράγεται από το ήπαρ

·       Τόνωση των κυττάρων στο σώμα για λήψη περισσότερης γλυκόζης

·       Διεγείρει το πάγκρεας για να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη

·       Βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος

·       Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Πράσινο τσάι

Σύμφωνα με μια μετά-ανάλυση, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, μειωμένα επίπεδα HbA1c καθώς και μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας. Όλα αυτά είναι μετρήσεις της υγείας του σακχάρου στο αίμα, και επομένως ενδεικτικά του διαβήτη. Μια αμερικανική μελέτη από το 2002, ωστόσο, διαπίστωσε ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μείωσε τις επιπτώσεις στην ευαισθητοποίηση ινσουλίνης του τσαγιού.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι το πράσινο τσάι περιέχει πολλά φυσικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής κατεχίνης, που βοηθά στον έλεγχο της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες ταχείας πέψης όπως νιφάδες καλαμποκιού, καραμέλα, λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι.

Photos by: Freepik