6 συμβουλές εγκεκριμένες από το δερματολόγο για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την έκθεση στον καπνό

Home ΟΜΟΡΦΙΑ 6 συμβουλές εγκεκριμένες από το δερματολόγο για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την έκθεση στον καπνό
beauty routine

Δείτε πώς μπορείτε να προστατέψετε το δέρμα σας από την αυξημένη έκθεση, καθώς και να καταπραΰνετε τυχόν ερεθισμούς που προκαλούνται από τον καπνό αργότερα. Δεν είναι η μόνη οδός στην οποία πρέπει να εστιάσετε όσον αφορά την ψυχική και σωματική ανάρρωση από αυτές τις καταστροφές. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mind Body Green.

Καθαρίζετε πάντα το πρόσωπό σας το βράδυ

Το πόσο συχνά θα πλένετε το πρόσωπό σας εξαρτάται τελικά από τις προσωπικές σας προτιμήσεις – μερικοί λατρεύουν τον πρωινό καθαρισμό, ενώ άλλοι τον βρίσκουν πολύ ξηρό. Αλλά πρέπει πάντα, πάντα να καθαρίζετε τον εαυτό σας πριν πέσετε για ύπνο: Αν θέλετε να το κάνετε μόνο μία φορά την ημέρα, κάντε το  βράδυ, ώστε να μπορέσετε να απομακρύνετε όλη τη ρύπανση πριν κοιμηθείτε, μας είπε παλαιότερα η πιστοποιημένη δερματολόγος Jeanine Downie, M.D..

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια, ο ιδρώτας και γενικά η καθημερινή βρωμιά μπορεί να συσσωρευτούν στο δέρμα σας και να προκαλέσουν φλεγμονή. Η αιθάλη και ο καπνός προσθέτουν μόνο σε αυτή τη συσσώρευση (ακόμη και αν το πρόσωπό σας δεν φαίνεται απαραίτητα βρώμικο), οπότε το πλύσιμο κάθε βράδυ γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο.

Εισάγετε αντιοξειδωτικά στη ρουτίνα σας

Τα αντιοξειδωτικά είναι το νούμερο 1 προϊόν φροντίδας του δέρματος που πρέπει να προσθέσετε στη ρουτίνα σας αν έχετε εκτεθεί σε καπνό. Αυτά σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες (διάβασε: γήρανση του δέρματος και απώλεια κολλαγόνου), οπότε η ενσωμάτωση των αντιοξειδωτικών στη ρουτίνα σας μπορεί να υποστηρίξει τα επίπεδα κολλαγόνου, να περιορίσει τη μελάγχρωση και να μειώσει τη φλεγμονή. Συνιστάται τη βιταμίνη C και τη νιασιναμίδη, καθώς αυτά μπορούν ταυτόχρονα να φωτίσουν και να εξομαλύνουν το δέρμα.

Φοράτε πάντα αντηλιακό

Αν και ο περιορισμός της έκθεσης στον καπνό μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί τώρα, μπορείτε να προστατευτείτε από άλλες πηγές οξειδωτικού στρες, δηλαδή από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε μια πιο σύντομη περιγραφή: Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί επίσης κυτταρική βλάβη, η οποία οδηγεί σε κάποια λιγότερο ευνοϊκά σημάδια γήρανσης – σκεφτείτε λεπτές γραμμές, ηλιακές κηλίδες και χαλάρωση του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα -ακόμη και αν ο ουρανός είναι θολός- είναι ζωτικής σημασίας. Μας αρέσουν οι μη νανο-ορυκτές επιλογές, καθώς αυτές έχουν κριθεί ασφαλέστερες για το δέρμα και το περιβάλλον (και υπάρχουν περισσότερες από μερικές φόρμουλες που δεν αφήνουν λευκό εκμαγείο). Επιπλέον, το οξείδιο του ψευδαργύρου (ένα συστατικό SPF που συχνά προτείνουμε) έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, καθώς είναι ορυκτό.

Καλύψτε το δέρμα σας, αν μπορείτε

Αν ζείτε στη δυτική ακτή και ανησυχείτε για την παρατεταμένη αιθάλη, να φοράτε μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια όταν βγαίνετε έξω προς το παρόν- τα υφάσματα αυτά μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σας κάπως προστατευμένο από τα στοιχεία της φύσης. Όσο για το πρόσωπό σας, θα πρέπει να φοράτε ούτως ή άλλως μάσκα, ώστε να συμβάλλει και αυτή στην προστασία του δέρματός σας.

Ενίσχυση του δερματικού φραγμού

Η έκθεση στον καπνό μπορεί να επιδεινώσει το ευαίσθητο δέρμα, τη ροδόχρου ακμή, το έκζεμα και την ψωρίαση – όλα αυτά προκαλούνται από έναν υποβαθμισμένο δερματικό φραγμό.

Θρέψτε το δέρμα σας με συστατικά που αποδεδειγμένα ενισχύουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού – συστατικά όπως τα κεραμίδια, το σκουαλάνιο, η κολλοειδής βρώμη και το μέλι manuka είναι όλα παράγοντες που υποστηρίζουν το δέρμα και μπορούν να καταπνίξουν τη φλεγμονή και να τροφοδοτήσουν το δέρμα σας με υγιή λιπίδια. Μπορεί επίσης να θέλετε να επικεντρωθείτε στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του δέρματός σας: Έχουμε μόνο ξύσει την επιφάνεια όσον αφορά την έρευνα, αλλά φαίνεται πολλά υποσχόμενο ότι τα προ-, προ- και μεταβιοτικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της χλωρίδας του δέρματός σας. Τα καλά νέα είναι ότι τα φυσικά συστατικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, αποτελούν εξαιρετικές DIY επιλογές.

Να έχετε περιβαλλοντική συνείδηση

Ίσως δεν είναι συμβουλή για την περιποίηση του δέρματος, αλλά ένας τρόπος για να βοηθήσετε το δέρμα σας μακροπρόθεσμα είναι να βοηθήσετε το περιβάλλον. Είτε σας αρέσει είτε όχι, οι περιβαλλοντικές αλλαγές μπορούν και θα επηρεάσουν το δέρμα και τη συνολική σας υγεία. Το έχουμε ήδη δει αυτό να συμβαίνει. Οι αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των καρκίνων του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία γίνεται πιο ισχυρή. Οι αλλαγές στον καιρό και στη βιοποικιλότητα της γης μπορεί να κάνουν το δέρμα μας πιο ευαίσθητο και να συμβάλλουν στην αύξηση ορισμένων δερματικών ασθενειών.

Για να γίνουν ευρείες, ουσιαστικές αλλαγές στην κλιματική αλλαγή χρειάζεται συλλογική δουλειά από τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς, τις εταιρείες μας – και από εσάς. Μερικές φορές μπορεί να νιώθετε ότι είναι πολύ μεγάλο θέμα για να το αντιμετωπίσετε, βέβαια, αλλά μην το αφήσετε να σας σταματήσει από το να κάνετε πιο βιώσιμες επιλογές, μικρές και μεγάλες.