6 πρώιμα σημάδια του Διαβήτη!

Home ΥΓΕΙΑ 6 πρώιμα σημάδια του Διαβήτη!
giatros asthenis

Ο διαβήτης μπορεί να σας ‘’επισκεφτεί’’ χωρίς εμφανή συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα έως ότου εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2  και μάλλον το είχαν για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Cleveland Clinic.

Ακόμη και η ήπια αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα, τα νεφρά και τους αμφιβληστροειδείς. Και όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και όσο περισσότερο μένετε χωρίς θεραπεία, τόσο χειρότερη ζημιά μπορεί να προκληθεί.

Όταν διαγνώσουμε κάποιον, υποθέτουμε ότι πιθανότατα είχε ήδη διαβήτη για περίπου πέντε χρόνια, λέει ο ενδοκρινολόγος Kevin Pantalone.  Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ορισμένος αριθμός ατόμων που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί, έχουν ήδη προβλήματα στα νεφρά και τον αμφιβληστροειδή, οπότε το είχαν για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο Dr. Pantalone λέει ότι υπάρχουν πολλά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν νωρίς από τον  διαβήτη. Ακόμα κι αν είναι ήπια, αξίζει να τα αναφέρετε στο γιατρό σας.

Συχνοουρία

Το να πηγαίνεις στο μπάνιο περισσότερο από το συνηθισμένο, ειδικά τη νύχτα, είναι ένα σημάδι ότι το σάκχαρο στο αίμα σου μπορεί να είναι αυξημένο.

Παθαίνετε συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού ή του κόλπου

Όταν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλό και τα νεφρά σας δεν μπορούν να το φιλτράρουν αρκετά καλά, η γλυκόζη καταλήγει στα ούρα. Περισσότερη γλυκόζη σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και του κόλπου, ειδικά στις γυναίκες.

Χάνετε βάρος χωρίς να προσπαθείτε

Εάν έχετε διαβήτη, το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει γλυκόζη (ζάχαρη) τόσο αποτελεσματικά για την ενέργειά του. Αντ ‘αυτού, το σώμα σας θα αρχίσει να καίει αποθέματα λίπους και μπορεί να αντιμετωπίσετε απροσδόκητη απώλεια βάρους.

Η όραση σας χειροτερεύει

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να παραμορφώσουν τους φακούς στα μάτια σας, επιδεινώνοντας την όρασή σας. Οι αλλαγές στη συνταγή του οφθαλμίατρου ή στα μάτια σας είναι μερικές φορές σημάδια  διαβήτη.

Νιώθετε κουρασμένοι ή εξαντλημένοι

Αρκετές υποκείμενες αιτίες κόπωσης μπορεί να σχετίζονται με διαβήτη / υψηλά επίπεδα σακχάρου, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης (από συχνή ούρηση, που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο) και νεφρική βλάβη.

Παρατηρείτε τον αποχρωματισμό του δέρματος

Κάτι που ο Dr. Pantalone βλέπει συχνά σε ασθενείς πριν από τη διάγνωση του διαβήτη είναι το σκούρο δέρμα στις πτυχές του λαιμού και πάνω από τις αρθρώσεις. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει αυτήν την κατάσταση, γνωστή ως acanthosis nigricans.

Photos by Freepik