dyo-logo-200

5 χόμπι για μυαλό….ξυράφι

Για καιρό  επικρατούσε η πεποίθηση πως είμαστε γεννημένοι με ένα συγκεκριμένο επίπεδο ευφυΐας και το καλύτερο που είχαμε να κάνουμε ήταν να ζούμε με βάση τις δυνατότητές μας. Πλέον, όμως, οι επιστήμονες απέδειξαν πως μπορούμε να αυξήσουμε την ευφυΐα μας διασκεδάζοντας παράλληλα. Ακολουθεί μια λίστα με 5 χόμπι που θα σας κάνουν εξυπνότερους:

Εκμάθηση μουσικού οργάνου

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου όχι μόνο μας κάνει δημιουργικούς, αλλά βοηθά τις αναλυτικές ικανότητές μας, τη γλώσσα και τα μαθηματικά, ενώ συγχρόνως αποκτούμε και λεπτές κινητικές δεξιότητες. Αυτό που βάζει τη μουσική ένα επίπεδο υψηλότερα από άλλες δραστηριότητες, π.χ. αθλήματα,
είναι το γεγονός ότι ενισχύει το μεσολόβιο, που συνδέει τα ημισφαίρια του εγκεφάλου με τη δημιουργία νέων συνδέσεων. Αυτό βοηθά τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου ανεξαρτήτως ηλικίας.

Διάβασμα

Boy in Gray Jacket Reading Book
Photo by Pexels

Τα πλεονεκτήματα του διαβάσματος είναι ίδια ασχέτως αν διαβάζετε κάποιο βιβλίο ή μία εφημερίδα. Η ανάγνωση μειώνει το στρες και αυξάνει τους τύπους νοημοσύνης. Αυτό βοηθά στην επίλυση προβλημάτων, στη συγκέντρωση γνώσης που σχετίζεται με το να κάνουμε καλύτερη την καθημερινή μας ζωή, αλλά και την ακριβή ερμηνεία και ανταπόκριση στα συναισθήματα άλλων ανθρώπων.

Τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από τις δυνατές προπονήσεις μία φορά στο τόσο. Όταν ασκούμαστε τακτικά, μια πρωτεΐνη του σώματός μας, που βοηθά τη μνήμη, τη μάθηση και τη συγκέντρωση, διαχέεται στα κύτταρα. Όρισμένοι επιστήμονες εικάζουν πως η καθιστική ζωή σε παρατεταμένες χρονικές περιόδους επηρεάζει και εμποδίζει τη διασπορά αυτής της πρωτεΐνης στο σώμα μας, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να μη λειτουργεί, όπως θα μπορούσε.

Μία νέα γλώσσα

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι είναι καλύτεροι στην επίλυση γρίφων από αυτούς που μιλούν μία γλώσσα. Η επιτυχής εκμάθηση νέων γλωσσών επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να εκτελέσει καλύτερα τυχόν απαιτητικές πνευματικές εργασίες.

Εξάσκηση μυαλού

Sudoku, γρίφοι, παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια κ.λπ. επηρεάζουν τις νευρικές οδούς και ουσιαστικά κάνουν τον εγκέφαλό μας να αναδιοργανωθεί. Όταν τα νευρικά κύτταρα ανταποκριθούν στους νέους τρόπους, αυξάνεται και η ικανότητά μας να βλέπουμε τα πράγματα από άλλες οπτικές, να κατανοούμε τις
αιτίες και τις επιπτώσεις συμπεριφορών και συναισθημάτων.

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao