5 συνήθειες που θα σου χαρίσουν χρόνια!

Home ΥΓΕΙΑ 5 συνήθειες που θα σου χαρίσουν χρόνια!
yoga zwh

ΜΟΛΙΣ ΠΕΝΤΕ «καλές» συνήθειες και η πιστή προσήλωση σε αυτές στην ενήλικη ζωή μπορούν να μας κάνουν να ζήσουμε τουλάχιστον δέκα χρόνια περισσότερο, υποστηρίζει μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια αλλά και τα ιατρικά δεδομένα τουλάχιστον 123.000 εθελοντών, οι επιστήμονες επεχείρησαν να δουν αν τα άτομα που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, ελέγχουν το βάρος τους, ασκούνται τακτικά, καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ και δεν καπνίζουν ζουν τελικά περισσότερο.

Όταν ανέλυσαν το μέσο προσδόκιμο ζωής αυτών των ατόμων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν καμία από τις παραπάνω συνήθειες, οι άνδρες που τις ακολουθούσαν ζούσαν 12 χρόνια περισσότερα και οι γυναίκες 14 χρόνια περισσότερα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιoδικό Circulation και υποδεικνύει ότι οι κακές συνήθειες ζωής και διατροφής μειώνουν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής.

  • Δεν καπνίζει 2
  • Έχει Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 18,5 και 25
  • Δεν καταναλώνει πάνω από 150ml κρασιού την ημέρα (γυναίκες) και πάνω από 300ml αλκοόλ την ημέρα (άνδρες)
  • Ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε φρούτα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φτωχή σε κόκκινο κρέας, κο- ρεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.