Τι πρέπει να κάνετε μετά το έμφραγμα; Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!

Home ΥΓΕΙΑ Τι πρέπει να κάνετε μετά το έμφραγμα; Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!
emfragma

Η ανάρρωσή σας μετά από καρδιακή προσβολή δεν τελειώνει όταν φύγετε από το νοσοκομείο. Για να προστατεύσετε την καρδιά σας μακροπρόθεσμα, ακολουθήστε αυτά τα βήματα. Η καρδιακή προσβολή είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή. Πιθανότατα, θα περάσετε τις μέρες και τις εβδομάδες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο που πλημμυρίζει με νέες πληροφορίες για την υγεία και την ιατρική περίθαλψη της καρδιάς σας. Θα μάθετε επίσης να αντιμετωπίζετε την ταυτότητά σας ως επιζών καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Harvard Health Publishing.

Υπάρχουν μερικά βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που θα επιταχύνουν τόσο την ανάρρωσή σας όσο και θα προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς σας μακροπρόθεσμα, λέει ο Δρ Patrick O’Gara, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s που σχετίζεται με το Χάρβαρντ.

Μάθετε τα προειδοποιητικά σημάδια

Το πρώτο πράγμα που λέω στους ασθενείς είναι ότι έχετε περάσει από τη διαδικασία, είναι σημαντικό για εσάς και την οικογένειά σας να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, ώστε να μπορείτε να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια, λέει ο Δρ O’Gara. Κάθε λεπτό μετράει για να αποφευχθεί η διαρκής βλάβη από καρδιακή προσβολή, επομένως είναι απαραίτητη η άμεση θεραπεία.

Ακολουθήστε το πρόγραμμα φαρμάκων σας

Την ημέρα της απαλλαγής σας, πιθανότατα βγήκατε έξω από το νοσοκομείο με μια τσάντα για ψώνια γεμάτη με νέα φάρμακα και οδηγίες για το πώς να τα πάρετε. Η παρακολούθηση όλων των χαπιών σας μπορεί να είναι περίπλοκη και απογοητευτική. Τα φάρμακα για να διατηρήσετε το στεντ σας ανοιχτό, να μειώσετε τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και να ελέγξετε τον καρδιακό σας ρυθμό είναι απαραίτητα για την υγεία σας στις πρώιμες φάσεις ανάρρωσης της καρδιακής προσβολής. Μην διστάσετε να καλέσετε το γιατρό εάν έχετε απορίες σχετικά με τα φάρμακά σας.

Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας

Ως μέρος του συνολικού σχεδίου αποκατάστασης, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι, εάν κάπνιζες πριν από την καρδιακή προσβολή σου, είναι η ώρα να σταματήσεις. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βρει προγράμματα και πόρους για να σας βοηθήσει. Επιπλέον, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η καλή διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης και του σακχάρου στο αίμα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο.

Μην περιμένετε – θα μπορούσε να είναι καρδιακή προσβολή!

Καλέστε ένα ασθενοφόρο εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα:

  • Πόνος, πίεση, πόνος ή σφίξιμο στο κέντρο του θώρακα
  • Δυσφορία που εκπέμπεται στους ώμους, το λαιμό, την πλάτη ή το σαγόνι
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ανεξήγητη ζάλη, ναυτία ή κρύος ιδρώτας

Πάρτε μέρος σε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης

Ο Δρ O’Gara υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της εγγραφής σε πρόγραμμα αποκατάστασης καρδιακής λειτουργίας μία έως δύο εβδομάδες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Τα τυπικά προγράμματα περιλαμβάνουν συνεδρίες διάρκειας τριών ωρών την εβδομάδα για περίοδο 12 εβδομάδων. Εκτός από το ότι σας βοηθούν να αναπτύξετε μια ρουτίνα άσκησης σε ένα ασφαλές, παρακολουθούμενο περιβάλλον, τα προγράμματα αποκατάστασης προσφέρουν βοήθεια με διατροφικές αλλαγές και καθοδήγηση για αλλαγές στον τρόπο ζωής μετά την καρδιακή προσβολή. Θα επωφεληθείτε επίσης από την υποστήριξη άλλων ανθρώπων που έχουν περάσει από παρόμοιες εμπειρίες. Ορισμένα προγράμματα προσφέρουν ομάδες και για μέλη της οικογένειας. Το πρόγραμμα υγείας σας θα καλύψει αυτήν την πρώτη φάση καρδιακής αποκατάστασης μετά από καρδιακή προσβολή. Πολλά κέντρα αποκατάστασης προσφέρουν επίσης εκτεταμένα προγράμματα συντήρησης.