5 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα με το πάγκρεας

Home ΥΓΕΙΑ 5 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα με το πάγκρεας
pagreas cover

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μόνο για το πάγκρεας τους όταν ακούνε για καρκίνο του παγκρέατος – που είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου όσον αφορά τα ποσοστά επιβίωσης 5 ετών. “Μέρος του λόγου για τον οποίο τα ποσοστά επιβίωσης είναι τόσο χαμηλά είναι ότι η αναγνώριση του καρκίνου του παγκρέατος νωρίς είναι δύσκολη”, λέει ο Andrew Hendifar, MD, συν-διευθυντής της ογκολογίας του παγκρέατος στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι επίσης δύσκολη όταν πρόκειται για μη καρκινικά προβλήματα στο πάγκρεας, λέει ο Ted Epperly, MD, πρόεδρος της Family Medicine Residency του Idaho. Κρυμμένο βαθιά στην κοιλιά σας, το πάγκρεας σας είναι ένα μακρύ, επίπεδο όργανο που παράγει ένζυμα και ορμόνες που βοηθούν στην πέψη. Ενώ τα συμπτώματα των ζητημάτων του παγκρέατος μπορεί να είναι ασταθή, και οι δύο Drs. Ο Epperly και ο Dr. Hendifar λένε ότι υπάρχουν μερικές προειδοποιητικές ενδείξεις που δικαιολογούν μια κλήση στον γιατρό σας. Εδώ είναι 5 από αυτούς.

1.Αλλαγή στα κόπρανα

«Τα ένζυμα που παράγει το πάγκρεας σας βοηθούν να αφομοιώσετε λίπη στη διατροφή σας», εξηγεί ο Δρ Hendifar. Μαζί με τη διάσπαση των λιπών, το πάγκρεας βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως τα Α, Ε και Κ.  Όταν η παγκρεατική νόσος μπερδεύει την ικανότητα του οργάνου σας να παράγει σωστά αυτά τα ένζυμα, τα κόπρανα σας φαίνονται πιο χλωμά και γίνονται λιγότερο πυκνά.

2.Πόνος στην κοιλιά

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα τόσο του καρκίνου του παγκρέατος όσο και της οξείας παγκρεατίτιδας, που είναι ένας τύπος θανατηφόρου φλεγμονής, λέει ο Dr.Hendifar. Αλλά αυτός ο πόνος εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την υποκείμενη κατάσταση. Εάν ο πόνος φαίνεται να ξεκινά στη μέση σας πριν «ακτινοβολήσει» στη μέση ή την κάτω πλάτη σας – και αν παραμείνει για εβδομάδες – αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος, λέει ο Dr. Epperly. Επίσης, εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει έναν τύπο φαρμάκου που ονομάζεται αναστολέας αντλίας πρωτονίων – όπως η ομεπραζόλη (Prilosec) ή η εσομεπραζόλη (Nexium) – ενημερώστε εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται. Από την άλλη πλευρά, ο πόνος που σχετίζεται με οξεία παγκρεατίτιδα εμφανίζεται συχνά ξαφνικά, είναι έντονος και εστιάζεται στη μέση της κοιλιάς σας, λέει ο Dr. Epperly.

3.Υψηλά επίπεδα σακχάρου

Το πάγκρεας παράγει ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο της παραγωγής ινσουλίνης στο σώμα σας, καθώς και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Όταν το πάγκρεας αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι σύνηθες για τους πάσχοντες να αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2, λέει ο Dr. Hendifar. Εάν το βάρος σας είναι υπό έλεγχο και ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, μια νέα διάγνωση διαβήτη θα πρέπει να οδηγήσει σε στενότερη εξέταση του παγκρέατος. Το ίδιο ισχύει για έναν πάσχοντα από διαβήτη που ξαφνικά δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την ασθένειά του. «Αυτές οι ξαφνικές αλλαγές στην κατάσταση του διαβήτη χωρίς μια προφανή εξήγηση, είναι πράγματα που βλέπουμε να σχετίζονται με τον καρκίνο του παγκρέατος», λέει.

4.Θέλετε να κάνετε έμετο αφότου φάγατε ένα μπέργκερ

Η ναυτία και ο έμετος είναι συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε  ειδικά εάν τρώτε λιπαρά τρόφιμα. Και πάλι, επειδή το πάγκρεας σας παράγει ένζυμα που βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να διαλύσει το λίπος, ασθένειες που επηρεάζουν το πάγκρεας σας τείνουν να μπερδεύουν τις δυνατότητες πέψης λίπους του σώματός σας, γεγονός που οδηγεί σε ναυτία. Τα χάμπουργκερ συχνά προκαλούν ναυτία, όπως και τα αβοκάντο και τα καρύδια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η πίτσα είναι επίσης ένα φαγητό που είναι πραγματικά δύσκολο για ασθενείς με παγκρεατικό κίνδυνο.

5.Ανεξήγητη αύξηση βάρους

Αλλά εάν χάνετε γρήγορα βάρος – και ειδικά αν αντιμετωπίζετε τον ακτινοβόλο πόνο που περιγράφεται παραπάνω – αυτή η απώλεια βάρους θα μπορούσε να οφείλεται στα πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με καρκίνο ή ασθένεια του παγκρέατος, λέει ο Dr. Hendifar. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς και ορισμένες άλλες ασθένειες υγείας μπορούν επίσης να εξηγήσουν την ταχεία απώλεια βάρους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.