Ποιο είναι το σωστό; 5 ντιμπέιτ για την περιποίηση

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Ποιο είναι το σωστό; 5 ντιμπέιτ για την περιποίηση
krema proswpoy gunaika xamogelo

Ναι ή όχι στην κρέμα νύχτας; Ναι ή όχι στην τονωτική λοσιόν; Τα μαλλιά συνηθίζουν στο σαμπουάν ή όχι; Πολλές και διαφορετικές γνώμες ακούγονται, από ειδικούς και μη. Για να διαλύσουμε τη… σύγχυση, ξεχωρίσαμε 5 συνήθεις διαφωνίες και επιχειρούμε να τις λύσουμε.

  • Φοράτε πάντα κρέμα νύχτας vs Αφήστε το δέρμα σας να αναπνεύσει.

Η διαφωνία. Οι φανατικές της ομορφιάς που…ορκίζονται στην αναγκαιότητα της νυχτερινής περιποίησης της επιδερμίδας συχνά επιπλήττονται από τις οπαδούς της καθαρότητας που τις συμβουλεύουν, την ώρα που πέφτουν στο κρεβάτι, να επιτρέπουν επιτέλους στην επιδερμίδα τους να «αναπνεύσει». Αυτή η θεωρία πιθανώς βρίσκει την εξήγησή της στη σύνθεση των κρεμών που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας- οι κρέμες νύχτας της παλιάς εποχής ήταν πάντα πολύ πιο βαριές από τις κρέμες ημέρας. Οι φόρμουλες όμως νέας τεχνολογίας είναι εντελώς διαφορετικές. Η υφή και τα ενεργά συστατικά τους δεν μπλοκάρουν τον μεταβολισμό και τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων. Αντίθετα, τροφοδοτούν την επιδερμίδα με τα απαραίτητα συστατικά για την επανόρθωση και την αναζωογόνησή της.

Το συμπέρασμα. Όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι κρέμες νύχτας είναι κάτι παραπάνω από καλές για την επιδερμίδα-είναι απαραίτητες. Όλη σχεδόν η διαδικασία επανόρθωσης των φθορών και η σύνθεση κολλαγόνου γίνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού τα κύτταρα είναι αναγκασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας να ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια για να προστατευτούν από τις ακτίνες UV και τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, μεταξύ 1π.μ και 4π.μ, η επιδερμίδα –ιδιαίτερα αν είναι ξηρή ή ώριμη- παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό αφυδάτωσης, επομένως, την ώρα που εμείς ονειρευόμαστε, «ζητά» το μάξιμουμ της βοήθειας που μπορούμε να της προσφέρουμε.

  • Οι τονωτικές λοσιόν είναι ένα απαραίτητο βήμα φροντίδας vs Οι τονωτικές λοσιόν δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Η διαφωνία. Το μακροβιότερο τρίπτυχο ομορφιάς, «καθαρισμός, τόνωση ενυδάτωση» κάποτε, πράγματι ίσχυε. Τα παλιά τα χρόνια, οι τονωτικές λοσιόν-που περιείχαν κυρίως οινόπνευμα- ήταν απαραίτητες για την αφαίρεση των αλκαλικών καταλοίπων που άφηναν στην επιδερμίδα τα παλιομοδίτικα καθαριστικά που βασίζονταν στο σαπούνι. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα συζητιέται το κατά πόσο είναι σωστό να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία. Δεν υπάρχει σήμερα ανάγκη να «τονώσουμε» την επιδερμίδα γιατί τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού δεν περιέχουν πια σαπούνι, πιστεύουν κάποιοι ειδικοί. Όχι όμως όλοι. Υπάρχουν κι εκείνοι που επισημαίνουν ότι οι τονωτικές λοσιόν δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθούν σαν ένα έξτρα ή προαιρετικό βήμα ομορφιάς. Εξάλλου σήμερα, οι περισσότερες τονωτικές δεν περιέχουν οινόπνευμα ενώ η …εξ ανατολής τάση των essences έφερε στην αγορά τη νέα γενιά των εμπλουτισμένων με ενεργά συστατικά λοσιόν μετακινώντας τις από το τέλος της διαδικασίας καθαρισμού στην αρχή της περιποίησης! .

Το συμπέρασμα. Η τονωτική λοσιόν είναι απαραίτητη αν ακόμα επιμένετε να καθαρίζετε το πρόσωπό σας με σαπούνι, μπορείτε όμως να την παρακάμψετε αν χρησιμοποιείτε ένα ήπιο και καλής ποιότητας προϊόν καθαρισμού. Αν πάλι το layering, δηλαδή η διαδοχική εφαρμογή πολλών προϊόντων φροντίδας σας ευχαριστεί -και έχετε βέβαια λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας –αξίζει να δοκιμάσετε τις νέες λοσιόν περιποίησης που προετοιμάζουν την επιδερμίδα να δεχτεί τα προϊόντα φροντίδας που ακολουθούν. Τέλος, οι απλές τονωτικές λοσιόν χωρίς οινόπνευμα, δεν κάνουν κανένα κακό στην επιδερμίδα , οπότε, αν σας αρέσει η δροσιά τους και η καταπραϋντική δράση που προσφέρουν, συνεχίστε να τις απολαμβάνετε!

  • Το υπερβολικό lip balm ξηραίνει τα χείλη vs Τα χείλη έχουν ανάγκη συνεχούς προστασίας από το περιβάλλον.

Η διαφωνία. Είναι αλήθεια πως η επιδερμίδα των χειλιών είναι πιο λεπτή από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος και δεν διαθέτει υδρολιπιδικό φιλμ για να εμποδίζει την απώλεια υγρασίας. Από την άλλη, αληθεύει επίσης ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συνεχώς lip balm έχουν την τάση να το ανανεώνουν διαρκώς για να διατηρούν την ίδια αίσθηση ενυδάτωσης. Αυτό όμως σημαίνει πως το lip balm ξηραίνει τα χείλη; Και ναι και όχι. Πρώτα από όλα, ορισμένα lip balms που δίνουν στα χείλη μια δροσερή αίσθηση, πιθανότατα περιέχουν μεντόλ ή καμφορά-συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν ή να ξηράνουν τα χείλη. Τα συστατικά αυτά, λένε οι σκεπτικιστές, προστίθενται στα lip balms για να μας πείσουν ότι κάτι κάνουν. Τέλος, τα lip balm που έχουν ωραία γεύση, μας κάνουν να γλύφουμε ασυναίσθητα τα χείλη μια κίνηση που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ξηρότητα και τον ερεθισμό τους.

Το συμπέρασμα. Τα χείλη μας είναι πολύ ευαίσθητα και χρειάζονται ένα επιπλέον «φράγμα» προστασίας για να περιορίσουμε το σκάσιμο και την ξηρότητα. Η συστηματική ενυδάτωση των χειλιών , ιδιαίτερα τώρα που είμαστε αναγκασμένες να φοράμε παντού τη μάσκα μας, προσφέρει αίσθηση άνεσης και διευκολύνει την αποβολή των νεκρών κυττάρων. Δεν το κάνουν όμως όλα τα lip balms. Αναζητήστε ένα προϊόν με βιταμίνη Ε ή με βαζελίνη-κατά προτίμηση με δείκτη προστασίας SPF 15- χωρίς άρωμα ή γεύση.

  • Ο καθαρισμός είναι η πιο σημαντική φροντίδα vs Επενδύστε σε μια καλή ενυδατική κρέμα.

Η διαφωνία: Μερικές από εμάς αρκούμαστε να πλένουμε το πρόσωπό μας με σαπούνι αλλά ξοδεύουμε ένα σεβαστό ποσό για να αγοράσουμε μια καινούργια επαναστατική κρέμα ενυδάτωσης. Άλλες πάλι καθαρίζουμε σχολαστικά το πρόσωπό μας και αφαιρούμε και το τελευταίο ίχνος μακιγιάζ πριν πέσουμε στο κρεβάτι, αλλά ξεχνάμε την ενυδάτωση. Ποιες βρίσκονται στο σωστό δρόμο; Οι περισσότερες εταιρίες καλλυντικών προβάλλουν με έμφαση τα ενυδατικά τους προϊόντα γιατί το «80% λιγότερες ρυτίδες σε έξι εβδομάδες» ακούγεται καλύτερα από το «αφαιρεί απαλά τους ρύπους και το μακιγιάζ». Όλες όμως οι έρευνες επιβεβαιώνουν πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός. Υπάρχει βέβαια και ένα αλλά… Η δράση ενός προϊόντος εντατικής περιποίησης μεγιστοποιείται αν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού, όχι ένα επιθετικό πιστεύουν αρκετοί επιστήμονες. Κι αυτό γιατί, όταν χρησιμοποιείται για παράδειγμα ένα δραστικό γαλάκτωμα, η επιδερμίδα στρεσάρεται και αντί να ξοδέψει την ενέργειά της για την παραγωγή νέου κολλαγόνου και την καταπολέμηση των ρυτίδων, την χρησιμοποιεί για να προστατευθεί από το στρες και τον ερεθισμό.

Το συμπέρασμα. Ο καθαρισμός είναι ο …νικητής στη σύγκρουση αυτή. Οι καταναλώτριες ξοδεύουν πολλά χρήματα σε προϊόντα περιποίησης και όχι σε καθαριστικά επισημαίνουν οι ειδικοί κι αυτό είναι λάθος. Θα ωφελήσουν την επιδερμίδα τους πολύ περισσότερο αν αγοράσουν ένα καλό προϊόν καθαρισμού και αν εξασφαλίσουν την προστασία της από τους ερεθισμούς που της προκαλούν τα δραστικά προϊόντα και ο ήλιος. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που λένε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η επιδερμίδα έχει καθαριστεί σωστά, μπορεί να μην χρειάζεται καν ενυδατική κρέμα .

  • Αλλάζετε τακτικά το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε vs Αν τα μαλλιά σας είναι υγιή δεν είναι απαραίτητο να αλλάζετε σαμπουάν.

Η διαφωνία. Οι περισσότερες από εμάς πιστεύουμε ότι καλό είναι να αλλάζουμε συχνά το σαμπουάν που χρησιμοποιούμε και για τον λόγο αυτό, από όλα τα καλλυντικά, η κατηγορία αυτή έφτασε να έχει τις λιγότερο πιστές καταναλώτριες. Τελικά όμως, η αλλαγή σαμπουάν βοηθά τα μαλλιά ή όλα αυτά είναι μύθος; Οι περισσότεροι κομμωτές πιστεύουν ότι πρόκειται για μύθο τονίζοντας ότι η άποψη αυτή στηρίχθηκε στην θεωρία της προσαρμογής του οργανισμού μας σε οποιαδήποτε θεραπεία υποβληθεί. Η θεωρία αυτή ισχύει για πολλά φάρμακα, η αρχικά καλή δράση των οποίων με τον καιρό ελαττώνεται γιατί ο οργανισμός μας τα συνηθίζει. Όμως, το σαμπουάν που χρησιμοποιούμε καθημερινά, δεν είναι φάρμακο, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση «προσαρμογής» ή «συνήθειας». Αν αισθάνεστε τα μαλλιά και το δέρμα του κεφαλιού σας διαφορετικά, αυτό πιθανότατα οφείλεται σε φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές ή ακόμα και στην αλλαγή του συνηθισμένου σας διαιτολογίου.

Το συμπέρασμα. Αντίθετα με τα προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας, το σαμπουάν προσφέρει άμεσα αποτελέσματα, επομένως δεν χρειάζεται να «κολλάτε» σε κάποιο αν δεν σας ικανοποιεί. Δεν είναι όμως και λογικό να αισθάνεστε …υποχρεωμένες να το αλλάξετε αν κάνει σωστά τη δουλειά του. Εξαίρεση μόνο μπορείτε να κάνετε αν φορτώνετε τα μαλλιά σας με προϊόντα styling με αποτέλεσμα τα κατάλοιπά τους να θαμπώνουν και να βαραίνουν την τρίχα. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι , μια φορά την εβδομάδα να αντικαθιστάτε το συνηθισμένο σας σαμπουάν με ένα προϊόν για βαθύ καθαρισμό (cleansing shampoo).

Πηγή: www.skingurus.gr