Η γήρανση της επιδερμίδας είναι μια φυσική προϊούσα διαδικασία. Για ποιο λόγο όμως σε κάποιες γυναίκες αργεί να εμφανιστεί ενώ σε κάποιες άλλες αποτυπώνεται πολύ πριν την ώρα της; Γονίδια, καθημερινές συνήθειες αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιδερμίδας φαίνεται να σηματοδοτούν τη χρονική στιγμή που παρουσιάζονται τα σημάδια του χρόνου.
Οι φωτογραφίες των διδύμων αδελφών, από τις οποίες η μια είναι μοναχή- άρα η έκθεση στον ήλιο σπάνια-, είναι το αγαπημένο παράδειγμα των δερματολόγων και των οίκων ομορφιάς για τις συνέπειες της φωτογήρανσης και τον διαφορετικό τρόπο που αποτυπώνεται στην επιδερμίδα. Και παρόλο που σύγχρονες μελέτες αποδίδουν το 60% της γήρανσης στα γονίδια, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα με τα οποία επιβεβαιώνεται η άποψη ότι το lifestyle αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά – απόχρωση, πάχος- κάθε επιδερμίδας συμβάλλουν στο να εμφανίζει νωρίτερα ή αργότερα, σημάδια γήρανσης.
Φωτότυπος και νεανικές «αμαρτίες» στον ήλιο. Η μελανίνη είναι η φυσική χρωστική της δέρματος η οποία παράγεται από τα μελανινοκύτταρα και καθορίζει την απόχρωση της επιδερμίδας και των μαλλιών. Όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε στην κλίμακα Fitzpatrick (φωτότυπος Ι και ΙΙ για τις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες έως φωτότυπος VI για τις σκουρόχρωμες) τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μελανινοκυττάρων . Κάθε φορά λοιπόν που η επιδερμίδα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, τα μελανινοκύτταρα ενεργοποιούνται και παράγουν μελανίνη για τη σωστή άμυνα και προστασία της. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως, η UV ακτινοβολία αποτελεί τον Νο 1 παράγοντα εξωγενούς γήρανσης της επιδερμίδας. Είναι η βασική αιτία για τις δομικές αλλαγές στο DNA των δερματικών κυττάρων, τα οποία σταδιακά γίνονται δυσλειτουργικά και παράγουν κακής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πρόωρα λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Από τα παραπάνω μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε το λόγο που οι εκ φύσεως λεπτές, ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες είναι περισσότερο ευάλωτες στα σημάδια του χρόνου.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της παχιάς επιδερμίδας. Τον πρώτο ρόλο για το πάχος της επιδερμίδας τον έχουν τα γονίδια. Ακολουθεί το φύλο. Οι άνδρες έχουν πιο παχιά επιδερμίδα από τις γυναίκες. Ρόλο επίσης παίζει, ο τύπος της επιδερμίδας. Οι λιπαρές επιδερμίδες είναι στην πλειοψηφία τους πιο παχιές. Στα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων , η επιδερμίδα έχει αυξημένο πάχος, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτική στα σημάδια του χρόνου. Οι σκουρόχρωμες, τέλος επιδερμίδες, με υψηλότερα αποθέματα μελανίνης δείχνουν να είναι πιο παχιές, άρα και πιο ανθεκτικές στο πέρασμα του χρόνου.
Οι διατροφικές συνήθειες που φέρνουν πρόωρα … ρυτίδες. Όταν το βάρος υπολείπεται κατά πολύ του φυσιολογικού, παρατηρείται ταυτόχρονα σημαντική απώλεια λίπους στο πρόσωπο, που σταδιακά οδηγεί στον πρόωρο σχηματισμό ρυτίδων. Επιπλέον, οι απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις βάρους συμβάλλουν στη μείωση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση της επιδερμίδας. Έχει τέλος αποδειχτεί ,ότι άτομα με διατροφικές διαταραχές στη νεανική ηλικία στο κατώφλι της δεκαετίας των τριάντα ή σαράντα χρόνων παρουσιάζουν έντονη ξηρότητα και ρυτίδες στην επιδερμίδα λόγω της παρατεταμένης κακής διατροφής που στερεί από τον οργανισμό – άρα και από την επιδερμίδα- βασικά θρεπτικά στοιχεία.
Πηγή: https://skingurus.gr/