Χρησιμοποιείτε τα καλλυντικά σας όπως πρέπει;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Χρησιμοποιείτε τα καλλυντικά σας όπως πρέπει;
omorfia

Λέγεται ρουτίνα ομορφιάς, όχι γιατί είναι… βαρετή αλλά γιατί θέλει τάξη και μέθοδο. Τα οφέλη από τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας της επιδερμίδας συχνά κρίνονται στις λεπτομέρειες γιατί η αποτελεσματικότητα ακόμα και των καλύτερων καλλυντικών μειώνεται δραματικά, αν ο τρόπος ή η σειρά που τα χρησιμοποιείτε είναι λάθος….

Αν χρησιμοποιούσαμε μόνο ένα ή δύο καλλυντικά στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης, το post αυτό δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Όμως, επειδή οι ανάγκες της επιδερμίδας πια είναι πολλές και διαφορετικές, χρησιμοποιούμε αρκετά προϊόντα … και κάποιες από εμάς, πάρα πολλά! Καλό είναι λοιπόν να ακολουθούμε τους κανόνες: η σωστή σειρά με την οποία χρησιμοποιούμε κάθε προϊόν όπως και ο σωστός τρόπος εφαρμογής του είναι οι απαραίτητες κινήσεις-κλειδιά που θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της επιδερμίδας από τα καλλυντικά μας και γιατί όχι; Θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη…

Η σειρά…

Προετοιμασία

  • Εάν χρησιμοποιείτε γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ προσώπου ή/και ματιών, εφαρμόστε το πρώτο, πριν το καθαριστικό σας, γιατί τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά περιέχουν συστατικά που είναι προτιμότερο να ξεπλένονται.
  • Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα προϊόν καθαρισμού rinse-off, που ξεπλένεται δηλαδή με νερό, στην υφή που σας ταιριάζει και προτιμάτε-μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε balm, mousse, gel ή λάδι. Μην ξεχνάτε ότι τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης που θα ακολουθήσουν, θέλουν καθαρή επιδερμίδα, αλλιώς δεν θα βρουν εύκολα το στόχο τους.
  • Εάν ετοιμάζεστε για απολέπιση-θυμίζουμε ότι εντάσσεται στο εβδομαδιαίο και όχι στο καθημερινό πρόγραμμα φροντίδας- εφαρμόστε το προϊόν scrub μετά το ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε το πρωί, αντί του καθαριστικού σας.
  • Η τονωτική λοσιόν- εάν χρησιμοποιείτε- είναι το τελευταίο βήμα προετοιμασίας στην βασική σας ρουτίνα.

Tip: Αν θέλετε να συντομεύσετε τα βήματα προετοιμασίας -αφαίρεση μακιγιάζ και καθαρισμός- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δημοφιλή νερά καθαρισμού (Eaux micellaires) που δεν χρειάζεται να ξεπλυθούν. Μουσκεύετε μια ροδέλα ντεμακιγιάζ με το προϊόν και το περνάτε σε όλο το πρόσωπο- και τα μάτια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρις ότου το βαμβάκι «βγει» καθαρό.

Η περιποίηση

Ο βασικός κανόνας που θα πρέπει να θυμάστε για τα υπόλοιπα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε είναι ότι η σειρά εφαρμογής καθορίζεται από την σύστασή τους. Τα υγρά και πιο αραιά προηγούνται και τα κρεμώδη και παχύρρευστα έπονται…

  • Σε καθαρή επιδερμίδα ή αμέσως μετά την τονωτική λοσιόν, εφαρμόστε τη λοσιόν περιποίησης (treatment lotion), ή το booster της επιλογής σας.
  • Στη συνέχεια απλώνετε το serum. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 2 serums-όχι περισσότερα-, εφαρμόζοντας πρώτο αυτό που έχει πιο λεπτόρρευστη σύσταση.
  • Ολοκληρώνετε τη βασική περιποίηση με την κρέμα ημέρας και την κρέμα ματιών.
  • Το προϊόν που εφαρμόζεται πάντα τελευταίο- ανεξάρτητα από την υφή του- πριν το μακιγιάζ είναι το αντηλιακό.

Να θυμάστε…

  1. Μετά τον καθαρισμό και την τόνωση, θα πρέπει να προχωρήσετε γρήγορα, μέσα σε 1 λεπτό, στην εφαρμογή του επόμενου προϊόντος που θα «κλειδώσει» την υγρασία. Ο ξηρός αέρας μπορεί εύκολα να «τραβήξει» τη φυσική υγρασία από την επιδερμίδα σας και να αισθανθείτε το ενοχλητικό τράβηγμα της αφυδάτωσης.
  2. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λάδι προσώπου, προσθέστε μερικές σταγόνες στην ενυδατική σας κρέμα, ή απλώστε τις από πάνω- να θυμάστε ότι το λάδι μπορεί να διαπεράσει την κρέμα, όχι όμως το αντίθετο.
  3. Ό,τι αγγίζει πρώτο την επιδερμίδα διεισδύει ευκολότερα στα κύτταρά της, επομένως είναι και το πιο αποτελεσματικό. Γι’ αυτό, αφού ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας επιλέξτε να εφαρμόσετε πρώτο, σε «γυμνή» επιδερμίδα, ένα booster ή έναν ορό στοχευμένης δράσης, με συστατικά που θα απαντούν στη βασική σας ανησυχία-ρυτίδες, πανάδες, ατέλειες κλπ. Αν πάλι οι ανησυχίες σας είναι παραπάνω από μια, χρησιμοποιήστε απλά, άλλο προϊόν το πρωί και άλλο το βράδυ.

Και ο τρόπος

Ο καθαρισμός

  • Αν χρησιμοποιείτε gel ή αφρό καθαρισμού, εφαρμόζετε το προϊόν με τα δάχτυλά σας σε νωπή επιδερμίδα, κάνοντας μεγάλες κυκλικές κινήσεις μασάζ στα μάγουλα, κυκλικές, ανοδικές και προς τα πλάγια, κινήσεις στο μέτωπο και μικρές ημικυκλικές κινήσεις στα πλαϊνά της μύτης. Ξεπλένετε με κρύο νερό. Tip: Μην απλώνετε το προϊόν σε σφουγγάρι ή πανάκι γιατί το περισσότερο πάει χαμένο.
  • Αν χρησιμοποιείτε γαλάκτωμα ή λοσιόν καθαρισμού, η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται σε στεγνή επιδερμίδα γιατί το νερό θα αραιώσει το προϊόν και δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό.
  • Αν αποφασίσετε να ενδώσετε στην ιεροτελεστία του διπλού καθαρισμού χρησιμοποιώντας cleansing oil, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: απλώνετε αρκετή ποσότητα προϊόντος στις παλάμες σας, τις τρίβετε απαλά για να ζεσταθεί και στη συνέχεια ακουμπάτε τις παλάμες ταμποναριστά στο πρόσωπο. Με κυκλικές κινήσεις τρίβετε απαλά το λάδι στην επιδερμίδα, επιμένοντας στα σημεία που είναι εντονότερα μακιγιαρισμένα-μάτια και χείλη. Βρέχετε τα χέρια σας με χλιαρό νερό και συνεχίζετε το μασάζ μέχρι το λάδι να μετατραπεί σε γαλάκτωμα. Ξεπλένετε το πρόσωπο με χλιαρό νερό και ολοκληρώνετε με το δεύτερο και τελευταίο βήμα, τον καθαρισμό με ένα προϊόν rinse-off (gel ή κρέμα).

Η απολέπιση

Η τεχνική εφαρμογής του scrub μοιάζει πολύ με αυτήν που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό της επιδερμίδας με προϊόντα που ξεπλένονται, απλώς οι κυκλικές κινήσεις εδώ είναι πιο μικρές και πιο έντονες. Επιμείνετε περισσότερο στα σημεία που συνήθως παρουσιάζουν ατέλειες (μύτη, πιγούνι) και λιγότερο στις πιο ευαίσθητες ζώνες, όπως είναι τα μήλα και τα ζυγωματικά. Συνεχίστε τη διαδικασία για 1-3 λεπτά ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας-οι λιπαρές χρειάζονται πιο πολύ χρόνο. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό, ελαφρώς πιο ζεστό από το νερό που χρησιμοποιείτε για να ξεπλύνετε το gel καθαρισμού.

H τόνωση

Παρόλο που αρκετές τονωτικές λοσιόν κυκλοφορούν σε μορφή σπρέι η εφαρμογή τους με βαμβάκι είναι η πιο σωστή και αποτελεσματική τεχνική και όχι ο ψεκασμός απευθείας στην επιδερμίδα. Μουσκεύετε δύο ροδέλες με λοσιόν, κατά προτίμηση χωρίς οινόπνευμα και ξεκινώντας από το κέντρο του μετώπου κάνετε κινήσεις προς τα έξω-η μια ροδέλα προς τα αριστερά και η άλλη προς τα δεξιά. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζετε από τη ράχη της μύτης και προς τα έξω, μέχρι τα ζυγωματικά.

Το serum

Εφαρμόζετε μικρή ποσότητα του ορού της επιλογής σας πρώτα στα δάχτυλα και στη συνέχεια τον απλώνετε ταμποναριστά, σε όλο το πρόσωπο. Τα ενεργά συστατικά, που περιέχει σε υψηλή συγκέντρωση ένα serum, διεισδύουν καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος, όταν η επιδερμίδα είναι νωπή. Tip: Μην κάνετε μασάζ, αφήστε το προϊόν να απορροφηθεί μόνο του.

Η ενυδατική

Εφαρμόζετε μικρή ποσότητα από την ενυδατική σας κρέμα, στο μέτωπο, τα μήλα, τη μύτη και το πιγούνι και την απλώνετε με τα δάχτυλά σας ομοιόμορφα σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό . Τοποθετήστε στη συνέχεια τις παλάμες ενωμένες-σαν να προσεύχεστε- στο κέντρο του προσώπου και ασκώντας ελαφριά πίεση, γλιστρήστε τα χέρια σας ακτινωτά, προς το μέτωπο, τους κροτάφους, τα αυτιά και τη γνάθο, μέχρι να απορροφηθεί η κρέμα. Tip: Προσέξτε όταν απλώνετε την ενυδατική με κινήσεις προς τα έξω, να μην αφήσετε υπολείμματα κρέμας στην περίμετρο του προσώπου. Ίσως είναι η αιτία για τα ανεξήγητα σπυράκια που εμφανίζονται συχνά στη γραμμή των μαλλιών…

Η κρέμα ματιών

Χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλα από τον παράμεσο κάθε χεριού, ταμπονάρετε την κρέμα περιμετρικά – χωρίς τρίψιμο- ξεκινώντας κάτω από τα μάτια και φτάνοντας στην εσωτερική άκρη της γραμμής των φρυδιών ακολουθώντας τον οφθαλμικό κόγχο- το οστέινο τοίχωμα του ματιού. Ο κανόνας αυτός ισχύει για τις περισσότερες κρέμες. Υπάρχουν όμως ορισμένες ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και πάνω στα βλέφαρα-θα το δείτε να αναγράφεται στη συσκευασία. Tip: Αποφύγετε να πλησιάσετε στη γραμμή των βλεφαρίδων γιατί κάθε φορά που ανοιγοκλείνετε τα μάτια οι τρίχες τους παίρνουν μικρή ποσότητα κρέμας η οποία μπορεί να καταλήξει στο εσωτερικό των ματιών και να τα ερεθίσει ή να προκαλέσει πρήξιμο των βλεφάρων.

Πηγή: https://skingurus.gr/