3 κοινές ανησυχίες για το κολπικό δέρμα που μπορεί να εμφανιστούν καθώς μεγαλώνετε

Home ΥΓΕΙΑ 3 κοινές ανησυχίες για το κολπικό δέρμα που μπορεί να εμφανιστούν καθώς μεγαλώνετε
hygiene

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η παραγωγή σπογγώδους κολλαγόνου από το σώμα – το υλικό που κάνει το δέρμα σφριγηλό  μειώνεται με την ηλικία. Αυτό όμως που εκπλήσσει τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι η απώλεια κολλαγόνου επεκτείνεται και στον κόλπο, αφήνοντάς τον λιγότερο ελαστικό. Ομοίως, άλλες ανησυχίες για τη γήρανση του δέρματος, όπως η ξηρότητα, ο αποχρωματισμός και η αυξημένη ευαισθησία, γίνονται πιο ενοχλητικές και στην περιοχή του μπικίνι, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Shape.

Καθώς μεγαλώνετε, παράγετε λιγότερα οιστρογόνα τα οποία εξασφαλίζουν την υγεία του κόλπου, λέει η Karyn Eilber, M.D., ουρολόγος στην Καλιφόρνια που ειδικεύεται στην ιατρική της γυναικείας πυέλου. Χωρίς αρκετά οιστρογόνα, οι περιοχές του κόλπου και του αιδοίου γίνονται πιο ξηρές, το δέρμα εκεί λεπταίνει και ερεθίζεται πιο εύκολα και τα επίπεδα pH μπορεί να γίνουν ανισόρροπα, οδηγώντας σε περισσότερες μολύνσεις από ζυμώσεις και βακτήρια. Η γήρανση μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τόνο του δέρματος στην περιοχή του αιδοίου.

Παρόλο που όλες αυτές οι αλλαγές είναι απολύτως φυσιολογικές και εντάξει, μπορεί να αισθάνεστε λίγο αμήχανα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η περιοχή!

Ξηρότητα κόλπου

Η σταδιακή πτώση των οιστρογόνων που συνήθως συμβαίνει από την δεκαετία των 40 μπορεί να καταστήσει την περιοχή του κόλπου  τόσο το εξωτερικό αιδοίο όσο και τον κολπικό σωλήνα αισθητά ξηρότερη.

Έλλειψη ελαστικότητας

Πολλές γυναίκες από τα  40 τους  παραπονιούνται ότι το σεξ είναι επώδυνο. Ενώ η έλλειψη υγρασίας είναι ένας ένοχος, η κύρια αιτία είναι κάτι που ονομάζεται κολπική ατροφία, μια κατάσταση κατά την οποία, λόγω της απώλειας κολλαγόνου, τα κολπικά τοιχώματα γίνονται λεπτότερα και ο κόλπος σκληραίνει και σφίγγει, λέει η Cindy Barshop, ιδιοκτήτρια του VSpot, ενός ιατρικού spa για την υγεία του κόλπου στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια. Αυτή η απώλεια της ελαστικότητας του κολπικού σωλήνα μπορεί να κάνει το σεξ (καθώς και το φλεγμονώδες δέρμα μετά το σεξ) πολύ άβολο.

Η απώλεια κολλαγόνου μπορεί επίσης να αφήσει μόνιμα χαλαρό οποιοδήποτε δέρμα που τεντώθηκε κατά τον τοκετό. Το κολπικό δέρμα των νεότερων γυναικών συνήθως επανέρχεται έξι μήνες μετά τον τοκετό. Αλλά αν γίνετε στα μαμά 40 και κάτι, η απώλεια κολλαγόνου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να σημαίνει ότι αυτό που έγινε χαλαρό παραμένει χαλαρό, λέει η Dr. Eilber.

Ερεθισμός

Η γήρανση του δέρματος και η ανισορροπία του pH που προκαλείται από την ταλάντευση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποιημένο δέρμα, μολύνσεις από βακτήρια και υπερμελάγχρωση.

Κυκλοφορούν ειδικές αλοιφές που επαναφέρουν στην περιοχή την φυσική ελαστικότητα.