Καθημερινά ακούμε διάφορες θεωρίες περί διατροφής, άλλες λογικές και άλλες πιο υπερβολικές. Μέσα σε αυτές υπάρχουν και κάποιοι διατροφικοί μύθοι οι οποίοι αντέχουν στον χρόνο, καθώς ακούγονται εδώ και πολλά χρόνια, μπερδεύοντας τους αναγνώστες σχετικά με το τι τελικά ισχύει και τι όχι. Σήμερα προσπαθούμε να διαλευκάνουμε τέσσερις από αυτούς!
Γράφει η Κωσταλένια Καλλιανιώτη, MSc, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος,
http://nutritionandbalance.blogspot.com/
Ο μύθος: Τα λιπαρά παχαίνουν.
Η αλήθεια: Το λίπος πάντα ήταν ο «αποδιοπομπαίος» τράγος της διατροφής. Στην πραγματικότητα όμως η πρόσληψη ή η απώλεια βάρους σχετίζεται με το ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή με το εάν προσλαμβάνουμε περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες απ’ όσες δαπανούμε. Αν προσλάβουμε περισσότερη ενέργεια, είτε αυτή προέρχεται από λίπος, είτε από υδατάνθρακες, είτε από πρωτεϊνη, το βάρος μας θα αυξηθεί. Ισχύει ότι το λίπος είναι ενεργειακά πυκνό, καθώς αποδίδει 9kcal ανά γραμμάριο, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες που δίνουν 4kcal ανά γραμμάριο. Ωστόσο, όταν εντάσσεται στο διαιτολόγιό μας με μέτρο και κυρίως όταν επιλέγουμε πηγές μονο- και πολυακόρεστου λίπους (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο) έναντι του κορεσμένου (βούτυρο), τότε μπορούμε και να ελέγξουμε το βάρος μας αλλά και να απολαύσουμε τα πολύτιμα ωφέλη των «καλών» λιπαρών.
Ο μύθος: Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Η αλήθεια: Ο ορισμός της επαρκούς ενυδάτωσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί με μία τόσο γενική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με το φύλο του, τη σωματική του διάπλαση αλλά και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχει διαφορετικές ανάγκες σε υγρά. Ο γενικός κανόνας μιλάει για 2000L υγρών/ ημέρα για μια μέση γυναίκα και 2500L υγρών/ ημέρα για έναν μέσο άντρα. Κύρια πηγή ενυδάτωσης αποτελεί φυσικά το νερό, ωστόσο σε αυτή μπορούν να συνεισφέρουν όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα (πχ, χυμοί φρούτων, γάλα κα), ενώ μια μικρή συμβολή έχουν και ορισμένα τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ο μύθος: Tο αυγό προκαλεί υπερχοληστερολαιμία.
Η αλήθεια: Μελέτες των τελευταίων ετών έρχονται να απενοχοποιήσουν κατά κάποιο τρόπο τον κρόκο του αυγού, καθώς φαίνεται πως η χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε μέσω του κρόκου αλλά και άλλων τροφών που την περιέχουν δεν επηρεάζει τόσο σημαντικά την χοληστερόλη του αίματος. Αντιθέτως, τα κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, λιπαρό κρέας και τυρί) είναι εκείνα που επηρεάζουν πολύ πιο έντονα τα επίπεδα χοληστερόλης. Συνεπώς, ναι μεν δεν συστήνεται ένας υπερχοληστερολαιμικός ασθενής να καταναλώνει 3 κρόκους μαζί, ωστόσο το αυγό είναι ένα τρόφιμο που δεν θα πρέπει να φοβόμαστε, εφ’όσον φυσικά ελέγχουμε και τις υπόλοιπες διατροφικές πηγές πρόσληψης κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης.
Ο μύθος: Πρέπει να τρώμε το βραδινό μας το πολύ μέχρι τις .
Η αλήθεια: Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η πρόσληψη βάρους οφείλεται σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας μέσα στην ημέρα. Είναι πιθανόν αυτή η σύνδεση να προέκυψε επειδή πολύς κόσμος γυρίζει αργά στο σπίτι και έχει την τάση να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού απ’ ότι θα έπρεπε, να τσιμπολογάει ή να τρώει και να κοιμάται κατευθείαν. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που δουλεύει με κυλιόμενα ωράρια δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτόν τον κανόνα, το ίδιο κι ένας αθλητής που τελειώνει το προπόνησή του αργά το βράδυ. Φυσικά, δεν θα πρέπει να τρώμε το βραδινό μας πολύ αργά καθώς θα πρέπει να παρεμβάλλεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ του φαγητού και του ύπνου, περίπου 2-3 ώρες, ωστόσο δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα την οποία απαγορεύεται να ξεπερνάμε.