μεσογειακή-διατροφή

1η θέση στον κόσμο για τη Μεσογειακή Διατροφή

Κάθε χρόνο, η αμερικανική εταιρεία ενημέρωσης US News & World Report, κατατάσσει τις υπάρχουσες δίαιτες και τα αντίστοιχα διατροφικά πρότυπα κατά σειρά αξιολόγησης.

Η μεσογειακή διατροφή κατέκτησε την πρώτη θέση, για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

«Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν 24 από τις πλέον γνωστές δίαιτες, από 30 κορυφαίους καθηγητές ιατρούς, διατροφολόγους και επιδημιολόγους και εκτός από τη γενική κατάταξη για την πιο υγιεινή δίαιτα, δημιουργήθηκαν και άλλες κατατάξεις σε διάφορες κατηγορίες, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει μια τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα: ποιο διατροφικό πρότυπο πρέπει να ακολουθήσω αν είμαι παχύσαρκος/-η, αν έχω σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση», εξηγεί ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού – Καρδιομεταβολικού Κέντρου του Metropolitan Hospital. 

«Για την αξιολόγηση των τύπων δίαιτας εξετάστηκαν διάφοροι παράγοντες, όπως το εάν μια δίαιτα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, το πόσο εύκολο είναι να ακολουθηθεί, το αν μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ατομικές προτιμήσεις τους καθενός και το εάν έχει ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την απώλεια βάρους. Για το λόγο αυτό κάποιοι τύποι δίαιτας όπως η Atkins και η κετογονική, κατέκτησαν υψηλές θέσεις στην κατηγορία της γρήγορης απώλειας βάρους, αλλά στις υπόλοιπες κατηγορίες βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις», συνεχίζει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Metropolitan Hospital.

Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα πρότυπο διατροφής, το οποίο ήταν αρχικά εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και στη συνέχεια αποτέλεσε διατροφικό μοντέλο της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας μέχρι το 1970. Κάθε χώρα, ανάλογα με την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά της είχε κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά αυτό το διατροφικό πρότυπο, αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν κοινά.

Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση ανεπεξέργαστων σιτηρών, εποχιακών φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών και ξηρών καρπών. Η κύρια πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται και στο μαγείρεμα, ενώ καταναλώνονται ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, αυγά και όσπρια, σε εβδομαδιαία βάση. Το κόκκινο κρέας περιορίζεται σε 1-2 φορές το μήνα, ενώ τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος αποφεύγονται.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση κρασιού, κυρίως ερυθρού, μαζί με τα γεύματα.