12 τροφές οι οποίες μάχονται με τον διαβήτη

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 12 τροφές οι οποίες μάχονται με τον διαβήτη
nuts
Μην ανατρέχετε να βρείτε το ιδανικό φάρμακο για να μειώσετε το σακχάρο του αίματός σας, μπορείτε κάνοντας μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην διατροφή σας να το εξισορροπήσετε ώστε να καλυτερεύσετε την υγεία σας.
Επομένως εντάξτε τις παρακάτω 12 τροφές την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε και επωφεληθείτε από τα ευεργετικά συστατικά τους.

Κουρκουμίνη

Για τους λάτρεις του κάρυ τα νέα είναι καλά. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο journal Diabetes Care, η κουρκουμίνη η οποία είναι μια ένωση που βρίσκεται στο κουρκουμά βοηθά στην πρόληψη και στη μείωση της εξέλιξης του διαβήτη.
Στην έρευνα πήραν μέρος 240 άτομα με υψηλό σάκχαρο αίματος, αλλά όχι με τέτοιες τιμές ώστε να χαρακτηριστούν ως διαβητικοί.
Τα μισά άτομα λάμβαναν 1,500mg κουρκουμίνη ημερησίως σε χάπι, ενώ τα υπόλοιπα άτομα έπαιρναν ένα χάπι placebo. Έπειτα από 9 μήνες λήψης της κουρκουμίνης με το χάπι Placebo,το 16.4% των ατόμων της ομάδας εμφάνισαν διαβήτη, ενώ τα από τα άτομα της ομάδας που έπαιρναν καθημερινά κουρκουμίνη δεν εμφάνισε διαβήτη ούτε ένα. Αν και χρειάζονται μακροχρόνιες έρευνες για να διαπιστωθεί η ευεργετική επίδραση της κουρκουμίνης στον οργανισμό, τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά και πολλά υποσχόμενα. Επομένως για την ώρα, εμπλουτίστε τα λαχανικά σας με κουρκουμίνη και επωφεληθείτε με τα ευεργετικά συστατικά της.

Ξηροί καρποί

Από μελέτη που έγινε το 2011 στο πανεπιστημίο της Λουιζιάνα διαπιστώθηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν ημερησίως ¼ του κιλού ξηρούς καρπούς είχαν 5% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο συντελεί στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Για αποφυγή εμφάνισης διαβήτη, καταναλώστε 1 χούφτα ξηρούς καρπούς ημερησίως.

Τυρί και γιαούρτι

Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, το τυρί και το γιαούρτι.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε in the American Journal of Clinical Nutrition. διαπιστώθηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν ημερησίως τρόφιμα τα οποία είχαν υποστεί ζύμωση, λόγω των βακτηρίων που περιείχαν , παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Φράουλες

Οι φράουλες λόγω ενός συστατικού που περιέχουν βοηθούν στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης η οποία μειώνει τα λιπίδια στο αίμα καθώς και την LDL χοληστερόλη. Τα αυξημένα λιπίδια καθώς και η αυξημένη LDL χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτης τύπου 2. Καταναλώνοντας φράουλες υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί το σάκχαρο του αίματος σας στο μισό.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι ήδη γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του, ενώ δρά και ενάντια στον καρκίνο. Η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στην φλούδα των σταφυλιών μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία της ινσουλίνης , ορμόνη η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος καθώς και να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Οι ερευνητές συμφωνούν πως η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, 2 ποτήρια για τον άνδρα και 1 για την γυναίκα , επιδρούν θετικά στη μείωση του σακχάρου του αίματος.
Κανέλλα
Η κατανάλωση κανέλλας μειώνει την αύξηση της γλυκόζης του αίματος, όπως αναφέρει μια έρευνα στο UC-Davis. Επίσης η κανέλλα προσφέρει και επιπλέον οφέλη όπως μείωση της LDL χοληστερόλης, μείωση των τριγλυκεριδίων, ενώ ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Προσθέστε κανέλλα στον καφέ σας, στα δημητριακά σας ακόμα και στα φαγητά σας.

Καφές

Ο πρωινός καφές δεν σας βοηθά μόνο να ξυπνήσετε. Από έρευνες διαπιστώθηκε πως ο καφές περιέχει ενώσεις οι οποίες αναστέλλουν μια ορμόνη η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη. Παλιότερες έρευνες αποδεικνύουν πως η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Μήλα

Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα φρούτα όπως τα μήλα,τα αχλάδια και τα βατόμουρα μειώνουν κατά 23% την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων την εβδομάδα.

Μαύρη σοκολάτα

Σύμφωνα με μια έρευνα στο British Medical Journal, όσοι κατανάλωναν τακτικά μαύρη σοκολάτα είχαν 31% μείωση του κινδύνου του διαβήτη, 37% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και κατά 29% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο , σε σύγκριση με τα άτομα τα οποία κατανάλωναν σπάνια σοκολάτα. Έχουν μελετηθεί όλα τα είδη σοκολάτας ωστόσο η μαύρη σοκολάτα προσφέρει και τα περισσότερα οφέλη στην υγεία. Σε παλιότερες μελέτες έχει αναφερθεί πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη , ενώ μειώνει το σάκχαρο του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Για να μην προσλαμβάνετε παραπάνω θερμίδες επιλέξτε σοκολάτα με περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο 70%, καθώς όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα της σε κακάο , τόσο λιγότερες θερμίδες έχει η σοκολάτα και φάτε μόνο 30γρ.

Σπανάκι και λαχανίδα

Όπως ήδη γνωρίζεται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα μειώνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η κατανάλωση 2 μερίδων την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 14%. Επομένως χρησιμοποιήστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά στις σαλάτες σας, σε κάποιο τοστ, ή καταναλώστε βραστά ή ψητά.

Πίτουρο σιταριού

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο ‘Diabetes Care διαπιστώθηκε πως η υψηλή πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 , ιδιαίτερα εάν είστε υπέρβαροι . Το μέταλλο αυτό βρίσκεται σε μια ποικιλία από λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως ,ωστόσο το πίτουρο σιταριού αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου, καθώς μόνο από ¼ φλιτζανιού καλύπτει το 22% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγνήσιο.

Νερό

Αν και δεν είναι τρόφιμο ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Γάλλοι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 3.000 άτομα σε μια περίοδο 9 ετών και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν περισσότερο νερό είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους από τα άτομα τα οποία έπιναν λιγότερο νερό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα της βαζοπρεσσίνης , η ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του νερού στο σώμα σας , μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα . Ο λόγος είναι πως όταν δεν πίνετε αρκετό νερό , τα επίπεδα βαζοπρεσσίνης ανεβαίνουν , και σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα έχει βρεθεί πως τα υψηλότερα επίπεδα βαζοπρεσσίνης σημαίνουν και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα .
Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης