11 μικρές αλλαγές που θα κάνουν το σπίτι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον

Home NEWS FEEL GOOD STORIES 11 μικρές αλλαγές που θα κάνουν το σπίτι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον
perivallon

Τα πλαστικά μίας χρήσης και οι εκπομπές CO2 είναι οι μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης. Δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά ηλιακούς συλλέκτες ή συσκευές Energy Star, αλλά όλοι όμως μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στα σπίτια μας. Αυτές οι αλλαγές είναι φιλικές στο περιβάλλον, οικονομικές και δεν χρειάζονται πολύ χρόνο και είναι αποτελεσματικές, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Bio friendly Planet.

Πλύνετε τα ρούχα σας με κρύο νερό

Μέχρι το 90% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από ένα πλυντήριο πηγαίνει προς θέρμανση νερού, σύμφωνα με την Energy Star. Επομένως, παραλείψτε τη θέρμανση και απλώς χρησιμοποιήστε το πλυντήριο σας στη ρύθμιση κρύου νερού. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αλλά διατηρείτε και τα ρούχα σας σε άριστη κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να φθείρει το ύφασμα και να κάνει τα πολύχρωμα ρούχα σας λιγότερο ζωντανά.

Εάν πιστεύετε ότι η ρύθμιση του κρύου νερού δεν λειτουργεί σωστά, μπορείτε να δοκιμάσετε τη ζεστή ρύθμιση. Ενεργειακά, είναι ακόμα καλύτερο από το να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, αλλά και πιο αποτελεσματικό για τον καθαρισμό από το κρύο νερό.

Αποφύγετε το στεγνωτήριο

Κατά τη διάρκεια ηλιόλουστων και ζεστών μηνών, είναι σχεδόν κρίμα να μην στεγνώνετε τα ρούχα σας έξω. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για το στέγνωμα των ρούχων στον καθαρό αέρα. Για να μην αναφέρουμε, τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σας θα διαρκέσουν περισσότερο αν τα κρεμάσετε έξω αντί να τα στεγνώσετε στο στεγνωτήριο. Εάν δεν έχετε κήπο ή αυλή όπου μπορείτε να στεγνώσετε τα ρούχα σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια σχάρα στεγνώματος στο μπαλκόνι σας και να διατηρήσετε τα παράθυρα ανοιχτά για να επιτρέψετε στον ήλιο να στεγνώσει τα ρούχα σας πιο γρήγορα.

DIY αντί για νέες αγορές

Γιατί να αγοράσετε νέα προϊόντα  όταν μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να εμπλέξετε την οικογένειά σας σε ένα διασκεδαστικό έργο Σαββατοκύριακου; Στο ιντερνέτ μπορείτε να βρείτε πολλούς οδηγούς DIY που θα σας βοηθήσουν να μεταμορφώσετε πλήρως το σπίτι σας.

Αντικαταστήστε τις απλές λάμπες με λαμπτήρες LED

Η επένδυση στους σωστούς ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες κάνει τεράστια διαφορά. Δεν θα χρησιμοποιείτε μόνο λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά θα κάνετε και το σπίτι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Ανεξάρτητα από το πόσο δελεαστικοί είναι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι λαμπτήρες LED είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση. Διαρκούν περισσότερο, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και σας βοηθούν να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.

Χρησιμοποιήστε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη

Γίνετε ‘’πράσινοι’’ εγκαθιστώντας έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη για την παρακολούθηση των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης. Ένας θερμοστάτης μπορεί να μειώσει το κόστος του λογαριασμού σας και να κάνει το σπίτι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον ταυτόχρονα.

Αποκτήστε έναν κάδο ανακύκλωσης και έναν κάδο κομποστοποιήσης

Εάν διαθέτετε κάδο ανακύκλωσης, θα γνωρίζετε καλύτερα την ανακύκλωση γυάλινων φιαλών, βάζων, χαρτιού και άλλων αντικειμένων που πρέπει να ανακυκλώνονται.

Ένας κάδος κομποστοποίησης θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα και θα σας δώσει δωρεάν λίπασμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα φυτά σας. Αυτές τις μέρες, οι κάδοι κομποστοποίησης έχουν σχεδιαστεί για να είναι τακτοποιημένοι και χωρίς οσμές. Επιπλέον, διευκολύνουν τη ζωή σας, καθώς σας βοηθούν να μειώσετε τα οικιακά απορρίμματα.

Φυτέψτε βότανα

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι να κάνετε με το λίπασμα, αυτή είναι η απάντησή σας – φυτέψτε τον δικό σας κήπο με βότανα. Τα βότανα δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Μπορείτε να τα φυτέψετε σε μικρά γλαστράκια και να τα φυλάξετε μέσα στο σπίτι, κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Το μεγάλο πλεονέκτημα; Θα έχετε πάντα φρέσκα βότανα για τα αγαπημένα σας πιάτα.

Διακοσμήστε το σπίτι σας με φυτά

Τα φυτά σε γλάστρες είναι αποτελεσματικά για τον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα. Όχι μόνο αυτό, είναι επίσης ωραίο και κάνουν το σπίτι σας πιο φιλόξενο. Σίγουρα, χρειάζεται λίγη ευθύνη για τη φροντίδα των φυτών, αλλά  αξίζει τον κόπο.

Φροντίστε τα παράθυρά σας

Οι κουρτίνες και οι περσίδες δεν είναι μόνο για να κρατούν τους αδιάκριτους γείτονες μακριά, είναι επίσης εκεί για να κρατήσουν τη θερμότητα και τον κρύο αέρα έξω. Παρόλο που τα παράθυρά σας είναι κλειστά, η θερμότητα και ο κρύος αέρας μπορούν ακόμα να εισχωρήσουν. Εάν δεν έχετε ένα μεγάλο δέντρο για να προστατεύσετε το σπίτι σας από τον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το σπίτι σας μπορεί να γίνει σαν ‘’φούρνος’’. Η αναβάθμιση των κουρτινών και των περσίδων σας είναι σίγουρα ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία και να κάνετε το σπίτι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η χρήση του κλιματιστικού όλη μέρα, κάθε μέρα κάνει σίγουρα κακό και στην τσέπη σας και στο περιβάλλον.

Αγοράστε ένα φίλτρο νερού

Είτε επιλέγετε ένα ολόκληρο σπίτι, ένα νεροχύτη ή μια βρύση , το σπίτι σας θα γίνει αμέσως πιο φιλικό προς το περιβάλλον εάν σταματήσετε να αγοράζετε πλαστικά μπουκάλια νερό. Ένα φίλτρο νερού εξοικονομεί χρόνο, χρήμα και βοηθά στη μείωση της ποσότητας πλαστικού μιας χρήσης που καταλήγει στους χώρους των απορριμμάτων.

Χρησιμοποιήστε σπιτικά φυσικά προϊόντα καθαρισμού

Τα φυσικά προϊόντα καθαρισμού είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα κανονικά. Αλλά δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που είναι κακές για το περιβάλλον και την υγεία σας. Τα φυσικά προϊόντα καθαρισμού είναι ακριβότερα και δεν μπορούν όλοι να τα αντέξουν οικονομικά. Ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού χρησιμοποιώντας είδη όπως ξίδι, μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού.

Photos by Pexels