10 πράγματα που δεν ξέρετε για το botox και τα fillers με υαλουρονικό οξύ

Home ΟΜΟΡΦΙΑ 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το botox και τα fillers με υαλουρονικό οξύ
injection

Μπότοξ και υαλουρονικό για νεότητα; Πριν αποφασίσετε, διαβάστε τα 10 πράγματα που (πιθανώς) δεν ξέρετε.

1. Το Botox

Πρόκειται για μια μορφή φυσικής πρωτεΐνης που παράγεται από το κλωστηρίδιο botulinum (βοτουλινική τοξίνη). Εγχέεται τοπικά με ένεση και χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει προσωρινά τους μυς του προσώπου που προκαλούν με τη σύσπασή τους ρυτίδες και μικρές γραμμές. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ιατρικά για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει φανεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία της ημικρανίας.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

2. Τα Fillers

Στην κατηγορία των fillers έχει επικρατήσει πλέον το υαλουρονικό οξύ, μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στον οργανισμό σου, αλλά η παραγωγή της ατονεί με το πέρασμα του χρόνου. Έχει μορφή διάφανου κρυσταλλικού τζελ και διαθέτει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στο δέρμα δίνοντάς του όγκο και ελαστικότητα. Τα fillers χρησιμοποιούνται για να “γεμίσουν” ρυτίδες στην περιοχή γύρω από το στόμα, στο μεσόφρυο, για σημάδια ακμής ή άλλα σημάδια, αλλά και για ρυτίδες γύρω από τα μάτια και τη βελτίωση του σχήματος των χειλιών.

3. Μπορείς να κάνεις botox σε κάθε ηλικία

Οι ειδικοί κατατάσσουν στο επίπεδο του αστικού μύθου την άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς (δηλαδή ακόμη και πριν τα 30) να κάνετε botox, αν θέλετε να προλάβετε το σχηματισμό ρυτίδων. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει περιορισμός και μπορείς να κάνετε botox (μία ή περισσότερες φορές) σε όποια ηλικία θεωρήσετε ότι υπάρχει λόγος.

4. Θα πονέσετε

Είτε κάνεις botox είτε υαλουρονικό, το υλικό εγχέεται στο δέρμα με μια μικρή ένεση. Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν μια τοπική αλοιφή με αναισθητική δράση για τη μείωση του πόνου στα σημεία της ένεσης, αλλά η αλήθεια είναι πως θα νιώσετε πόνο. Ωστόσο, είναι απόλυτα ανεκτός και στιγμιαίος.

5. Θα μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά την ίδια μέρα

Δε θα υπάρχουν σημάδια από τη θεραπεία, οπότε μπορείς να επιστρέψεις αμέσως στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Στο σημείο της ένεσης μπορεί ενδεχομένως την επόμενη μέρα να υπάρχει μια μικρή μελανιά, λίγο μεγαλύτερη από τελεία, την οποία καλύπτεις εύκολα με make-up. Αν έχετε κάνει ενέσεις υαλουρονικού στα χείλη, είναι αρκετά πιθανό να πρηστούν λόγω της ευαισθησίας των ιστών – όχι όμως τόσο ώστε να φαίνεται το πρόσωπό σας παράξενο. Το πρήξιμο θα υποχωρήσει μέσα σε 12-14 ώρες.

6. Δεν πρέπει να λουστείτε αλλά ούτε και να μιλάτε

Αν έχεις κάνει botox, δεν πρέπει να λουστείτε, να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι για τα μαλλιά σας και να πάτε στο γυμναστήριο την ίδια μέρα, για να μη μειωθεί η δράση του υλικού. Αν, πάλι, έχετε κάνει υαλουρονικό, καλύτερα να παραμείνετε σιωπηλή –ή να μιλάτε το λιγότερο δυνατό– για μερικές ώρες και να αποφύγετε την άσκηση για τον ίδιο λόγο όπως και με το botox.

7. Δε θα αργήσετε να δείτε τα αποτελέσματα

Στο υαλουρονικό, θα τα δεις σχεδόν αμέσως. Θα υπάρχει ένα ελαφρύ τοπικό πρήξιμο για περίπου 12-24 ώρες, ειδικά αν οι ενέσεις είναι στα χείλη, θα έχεις όμως μια καλή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα. Η επίδραση του botox ξεκινά μετά από τρία τέσσερα 24ωρα και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό σε περίπου 1 εβδομάδα.

8. Ναι, υπάρχει “αντίδοτο” για το υαλουρονικό, αλλά καλύτερα να μην το χρειαστείτε

Αν υπάρξει κάποια αστοχία στην τοποθέτηση του υαλουρονικού στο πρόσωπο, υπάρχει “αντίδοτο”, η υαλουρονιδάση, το οποίο το διαλύει. Ωστόσο, οι περισσότεροι δερματολόγοι και πλαστικοί που το χρησιμοποιούν προτιμούν να βάλουν μια μικρότερη δόση και θα σου συστήσουν να επιστρέψετε σε 10-14 ημέρες για συμπλήρωμα, αν χρειάζεται, παρά να διακινδυνεύσουν να το “παρακάνουν” την πρώτη φορά.

9. Βotox: Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για παρενέργειες, αλλά είναι μικρός

Εκτός από τις μικρές μελανιές στα σημεία των ενέσεων, κάποιες γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους τις πρώτες μέρες, αλλά η ενόχληση γρήγορα υποχωρεί. Πιο σοβαρή παρενέργεια είναι η μη συμμετρική μείωση των ρυτίδων όπως και η βλεφαρόπτωση, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και, αν διαλέξετε έναν έμπειρο γιατρό, πιθανότατα δε θα σας απασχολήσει το θέμα.

10. Οι θεραπείες αυτές έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να τις επαναλαμβάνετε τακτικά

Στην επιτυχία τους οφείλεται και η μεγάλη δημοτικότητά τους σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας. Τα αποτελέσματα διαρκούν από 4 μήνες για το botox και 6 για το υαλουρονικό μέχρι περίπου τους 12 μήνες, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σου. Τέλος, δε συμβαίνει συχνά, η έγχυση όμως του υαλουρονικού στο “προβληματικό” σημείο στο πρόσωπό σας ενδέχεται να ενεργοποιήσει τη φυσική παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης και έτσι να έχετε ένα αποτέλεσμα που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Πηγή: Shape.gr