Την περίοδο των γιορτών τα γλυκά έχουν την τιμητική τους.
Κι εμείς τα θέλουμε όλα κι αναρωτιόμαστε ποιό μπορούμε να φάμε με λιγότερες τύψεις.
Μία σύγκριση των πιο παραδοσικών ελληνικών χριστουγγενιάτικων γλυκών, θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς άγχος.
Κουραμπιέδες
Αν και πεντνόστιμοι, οι κουραμπιέδες είναι αρκετά παχυντικοί και πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση, καθώς εκτος από πολλές θερμιδες περιέχουν και αρκετά κορεσμένα λιπαρά που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ένας κουραμπιές 40 γρ. περιέχει περίπου 240 θερμίδες και 9 γρ. λιπαρά.
Μελομακάρονα
Τα σπιτικά μελομακάρονα που είναι φτιαγμένα με ελαιόλαδο, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία δρουν ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τα μελομακάρονα του εμπορίου, που συνήθως παρασκευάζονται με βούτυρο ή σπορέλαιο.
Ένα μελομακάρονο 35 γρ. περιέχει περίπου 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά.
Σοκολατάκια
Τα σοκολατάκια που είναι φτιαγμένα απο κουβερτούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε.
Ένα σοκολατάκι 20 γρ. περιέχει περίπου 110 θερμίδες και 6,5 γρ. λιπαρά.
Δίπλες
Οι δίπλες αποτελούν μία καλή επιλογή γλυκού, ιδίως αν είναι φτιαγμένες με ελαιόλααδο και όχι σπορέλαιο.
Μία δίπλα 45 γρ. περιέχει περίπου 170 θερμίδες και 4,5 γρ λιπαρά.
Η επιλογή δική σας
Σημαντικό ρόλο σε όποιο γλυκό κι αν επιλέξετε να φάτε παίζει ο τρόπος παρασκευής του.
Τα γλυκά που έχουν φτιαχτεί με ελαιόλαδο υπερέχουν ξεκάθαρα, καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν είναι ευεργετικά για την καρδιά.
Το ίδιο ισχύει και για τη μαύρη σοκολάτα, η οποία ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα είδη σοκολάτας και η κατανάλωσλη της σε μικρές ποσότητες (10-20γρ ημερησίως) συστήνεται από τους γιατρούς.
Ό,τι κι αν επιλέξετε, προπαθήστε να συγκρατήσετε τη λαιμαργία σας.
Κανένα γλυκό δεν θα αποβεί καταστροφικό για την υγεία ή το βάρος σας, εφ’ όσον το καταναλώσετε σε λογικές ποσότητες.